Connect with us

Horvátország

A gelato nem fagylalt
5 (1)

Kedves Balkócák és Balkovicsok! Félre a politikával, háborúval, gazdasággal, sporttal, bűnözéssel, vélt és valós hírességek celofánba csomagolt, kerekded alfelével! Beszélgessünk inkább valamilyen szuper, igazi nyári dologról, mint például a fagylalt. Mert mindenki szereti a fagyit. Esetleg nem vallja be, de négy fal között, amikor senki sem látja, kikaparja az utolsó morzsikát is a doboz aljáról

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az aROMA elnevezésű cégnek a horvátországi Ogulinban van a gelatót előállító gyára
A gelatót előállító aROMA elnevezésű cégnek a horvátországi Ogulinban van a gyára (Forrás: Facebook, aROMA)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Hölgyeim és Uraim! Kedves Balkócák és Balkovicsok! Félre a politikával, háborúval, gazdasággal, sporttal, bűnözéssel, vélt és valós hírességek celofánba csomagolt, kerekded alfelével! Péntek van – sajnos, a hírhajszába belefáradt szerkesztők csak szombaton dobták piacra a sztorit! – tele van a nyári cipőm, beszélgessünk valamilyen szuper, igazi nyári dologról, mint például a fagylalt. Mert mindenki szereti a fagyit. Esetleg nem vallja be, de négy fal között, amikor senki sem látja, kikaparja az utolsó morzsikát is a doboz aljáról. Finom.

Ha valaki azt gondolta, hogy a gelato…

Szóval, ha bemegy az ember a boltba és bekukucskál a mélyhűtőbe, kizárólag ipari terméket vásárolhat. Ez lehet pocsék, tűrhető, elég jó, finom és nagyon finom. Viszont nem lehet pazar, fantasztikus, varázslatos, mesés, stb. Miért? Azért, mert gyári áru és tele van mindenféle vegyszerrel, ami ízt, állagot javít, színez és tartósít. Amit lehet, kispórolnak belőle, mert ugye profit, meg ilyesmi.

Ezzel szemben létezik az ún. kézműves fagylalt (a horvátok a művészies, artisan kifejezést részesítik előnyben), amelyik kizárólagosan természetes alapanyagokat használ. Ennek egy válfaja a kézműves gelato, ami bár hasonló termék, de nem azonos a fagylalttal.

Mind a gelato, mind a fagylalt krémes, fagyasztott desszert, amely tejtermékből és cukorból készül. A fagylalt régóta az elit csemegéje volt, az “egyszerű emberek” között a 19. században terjedt el, a tejipar gyors fejlődésének köszönhetően. Ami a gelatót illeti, biztosan tudjuk, hogy kicsit később jelent meg, Olaszországban – bár még mindig vita folyik arról, hogy Szicíliából vagy Firenzéből érkezett-e.

Mindkét desszert ugyanazokkal az összetevőkkel rendelkezik: tejtermék, cukor, különböző ízek és levegő. A különbség ezek arányában van. A fagylaltban több a levegő, mint a gelatoban. Ez a különbség az előkészítés során jelentkezik, azaz a keverés során.

A fagylaltot gyorsabban keverik, a nagyobb mennyiségű levegő nagyobb térfogatot kölcsönöz neki. A másik különbség az, hogy a fagylalt több tejzsírt tartalmaz, és tartalmazhat tojássárgáját is (ami még több zsírt ad hozzá és kiegyensúlyozza a keveréket), ez viszont kevésbé gyakori a gelato esetében.

Másrészt a gelato több tejet és cukrot tartalmazhat. Ez teszi ízletesebbé a gelatót. Azok, akik mindkét desszertet kóstolták, valószínűleg maguk is észrevették a textúra különbségét. A gelato selymesebb textúrájú és tömörebbnek tűnik, mint a fagylalt, míg a fagylalt nagyobb térfogatú és könnyebb.

A tálalásban is különbség van. A gelatót valamivel magasabb hőmérsékleten szolgálják fel, mint a fagylaltot, ami segít felszabadítani az ízét, és egy kis lapáttal mérik ki, nem gombócként, mint a fagylaltot.

A gelatót egy kis lapáttal mérik ki, nem gombócként, mint a fagylaltot

A gelatót egy kis lapáttal mérik ki, nem gombócként, mint a fagylaltot (Forrás: Facebook, aROMA)

Állítólag legnagyobb a világon

A horvátországi kézműves gelato piacát egy szlovén házaspár, Tjaša és Primož Ogrizek uralja. Ők eredetileg a szlovén fővárosban, Ljubljanában hoztak létre egy gelato-műhelyt, ahol igazi kézműves eljárásokkal varázsoltak ízeket, illatokat a jeges édességbe.

A szlovéniai átütő siker után kezdtek gondolkodni a terjeszkedésen és Horvátország volt a logikus választás. Egyrészt a horvátok úgy általában meglehetősen édesszájúak, másrészt pedig nyáron a turisták hordája elpusztít minden ehető-iható dolgot a tengerparton.

Az aROMA elnevezésű cégnek a horvátországi Ogulinban van a gyára, amely Primož Ogrizek szerint a világ legnagyobb természetes alapanyagokkal dolgozó üzeme, amely kézműves minőséget tud megvalósítani a nagyobb mennyiség ellenére is.

Na most, hogy ez tényleg így van-e, vagy sem, nem tudjuk, de elméletileg lehetségesnek tűnik, mert a gyár napi teljesítménye 15 tonna finomság.

Az aROMA a gelato előállítása során friss gyümölcsöt, hidegen sajtolt citrusféléket, friss fűszereket, például bazsalikomot, mentát és rozmaringot használ, és nem növelik a termék térfogatát levegő befúvásával, mint az ipari fagylaltgyártásban.

Minden élelmiszer hazai, azaz európai, ha elérhető az adott piacon és megfelel az előírásoknak, míg más élelmiszereket világszerte vásárolnak.

A málna a szerbiai Ariljéből származik

A málna a szerbiai Ariljéből származik (Forrás: Facebook, aROMA)

Így a pisztácia a szicíliai Bronte régióból származik, a mogyoró piemonti, a vanília madagaszkári, a málna a szerbiai Ariljéből jön, az Alphonso mangót Indiából importálják. A krémes alap elkészítéséhez csak helyi termelőktől vásárolt friss tejet, tejszínt és joghurtot használnak.

A kínálat 34 ízkombinációt tartalmaz, ezek között említésre méltók a gyümölcs-fűszernövény kombinációk, mint például a citrom-bazsalikom, narancs-gyömbér, őszibarack-rozmaring, eper-menta. A másik paletta a kombinált tej ízeket tartalmazza, mint például mascarpone datolyával és dióval, a csokoládé-narancs, sós karamell és mások.

Nyilatkozat: Ez a cikk a kézműves gelato előnyeit mutatja be az ipari termékekkel szemben. Az ízpreferenciák egyénileg változhatnak, és minden fagylalt & gelato típust érdemes megkóstolni, hogy megtaláld a kedvencedet.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava