Connect with us

Szerbia

Szerb rakétákkal lövik az ukránok az oroszokat, amelyeket a törökök által a szlovákoktól kaptak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szerb rakéták
Az orosz "mash.ru" arról számol be, hogy az ukrán fegyveres erők Szerbiából származó rakétákat használnak az Oroszország elleni csapásokhoz (Forrás: mash.ru)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Moszkvai sajtóértesülések szerint az ukránok szerb rakétákkal lövik az oroszokat, amelyeket állítólag a törökök érintésével a szlovákoktól szereztek be kanadai közvetítéssel. Ez a soknemzetiségű kavalkadák itt nem ér véget, a fegyvereket ugyanis állítólag az a szerb fegyverkereskedő adta el a törököknek, akit az amerikaiak már korábban „megszankcionáltak”. Tavaly júliusban feltehetően az említett fegyverkereskedő által értékesített fegyvereket szállította állítólag Bangladesnek az az ukrán repülőgép, amely júliusban Görögországban zuhant le. A „repülő fegyverraktárból” nem maradt semmi, a nyolc tagú legénység is porrá égett.

Matt három lépésben

Az orosz sajtó nyomán tele vannak a közösségi oldalak azzal a hírrel, hogy ismét szerb rakéták kerültek az ukrán hadsereg birtokába. Az erre vonatkozó felvételeket most az orosz rezsimhű mash.ru hírportál tette közzé, amely szerint a „kellemetlen valóság része”, hogy Szerbiából származó rakéták repülnek át Ukrajnából az orosz állampolgárokra!

A portál úgy tudja, hogy ezeket a rakétákat az ukrán hadsereg két ország érintésével kapta.

Itt állítják elő a rakétákat

Itt állítják elő a rakétákat, a valjevói Krušik bejárata (Forrás: Krušik)

A mash.ru ezzel kapcsolatban egy videót közöl, amely állítólag egy pozsonyi raktárban készült, ahová 3500 darab 122 mm-es M-21-es rakéta érkezett a Grad rakétarendszerhez. A beszállító a szerb Krušik hadiipari vállalat.

Az orosz portál azt is leírja, hogy miként jutottak a rakéták Ukrajnába, ami gyakorlatilag egy három lépcsős folyamat volt, vagyis „matt három lépésben”.

Első lépés: a kanadai JNJ Export- Import rakétákat rendelt a szerb Krušik cégtől.

Második lépés: a rakétákat tartalmazó dobozok Szerbiából Törökországba repültek, ahol az Arca Savunma Sanayi Ticaret Limited Şirketi volt a címzett.

Harmadik lépés: A rakomány Törökországból Szlovákiába indult, majd onnan Ukrajnába ment tovább.

– Nem világos, hogy a szerbek tudják-e, hogy végül kinek adták el a rakétákat. Információink szerint a kiszállítások február 4-én és 6-án történtek

– írta cikkében az orosz hírportál, amely dokumentumokat is közölt állítása bizonyítására, egyúttal pedig felidézte azt a 2019-es „botrányt”, amikor 60 mm-es szerb aknavető lövedékeket találtak a Donbasszban.

– Vučić ezután azt állította, hogy a Krušik ezeket Lengyelországnak szállította le, de a média által közzétett dokumentumokban Ukrajna szerepel címzettként

– írta a moszkvai mash.ru, amely a cikk alatt az itt mellékelt videót tette közzé, amely állítólag – mint már említettük – egy pozsonyi raktárban készült.


A szerbek cáfolják a rakétákat

A mash.ru hírét csak néhány szerbiai portál vette át, nemigen közölték például a szerb kormánnyal baráti kapcsolatot ápoló portálok, és nem találtunk bizonyítékokat arra sem, hogy átvette volna a Szputnyik és a Russia Today szerbiai internetes kiadványa.

A szerb azonban értesült a hírről, miután a fenti felvételek elkezdtek terjedni a közösségi médiában. Miloš Vučević szerb védelmi miniszter a parlamentben azt mondta, hogy Szerbia nem exportál katonai felszerelést és fegyvert sehova, ahová az nem engedélyezett.

– Egyáltalán nem exportálunk fegyvereket sem Ukrajnába, sem Oroszországba, viszont jogunk van exportálni bárkinek, aki legális végfelhasználó

– mondta Vučević, aki szerint a szerbiai hadiiparnak működnie és fejlődnie kell, Szerbiának pedig joga van arra, hogy eladja a hadiipari termékeit, ugyanúgy, mint bárki másnak.

A szerb védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy korábban mindkét felet – Ukrajnát és Oroszországot – személyesen biztosította arról a közvetlen beszélgetések során, hogy nem exportálnak Szerbiában gyártott fegyvereket és katonai felszereléseket a frontra, vagyis Ukrajnába.

– Az viszont nem tartozik Szerbiára, hogy a magáncégek harmadik piacokon vásárolnak-e, és adnak-e el szerb fegyvereket más országok kereskedőinek. Mi nem adunk el fegyvereket senkinek sem, aki háborúban áll, mert nem akarjuk, hogy fegyvereinket bármely hadakozó fél ellen felhasználják

– tette még hozzá a szerb védelmi miniszter, aki azt mondta: nem akar „hamis moralizálást” folytatni, mert tisztában van azzal, hogy fegyvereket és katonai felszereléseket gyártanak, amelyeket mások háborús konfliktusokban használnak fel.

Tešić cégei érintettek

Az N1 Televízió szerbiai csatornája arról számolt be egy korábbi fegyvergyári alkalmazottra hivatkozva, hogy a mostani ügyletet Slobodan Tešić fegyverkereskedő cégei bonyolították le, amit nem tehettek volna meg az állami vezetők tudta nélkül.

– A 3500 darab rakétát a Krušik a Sofag nevet viselő cégnek adta el, amely állítólag Tešić lányának a tulajdonában van. A Sofag a rakétákat a kanadai JNJ-nek továbbította, ez pedit a végfelhasználóként megnevezett török Arcanak szállította le, amely az ottani egyik minisztérium háttérszervezete

A rakéták útja

A szerb rakéták útja a gyártótól Ukrajnáig (Forrás: N1, Screenshot)

– jelentette ki Aleksandar Milovanović, volt fegyvergyári illetékes, aki szerint ezeknek a fegyvereknek Törökországban kellett volna maradniuk, de nem maradtak ott, hanem leszállították az MSM Novaky cégnek, amely továbbadta a kanadai Global Ordinance Trading vállalatnak, ez a cég az ukrán védelmi minisztériummal működik együtt.

Az utóbbi időben Slobodan Tešić neve többször is a címlapokra került, legutóbb a február elején foglalkozott vele a belgrádi NIN című magazin, amely szerint a fegyverkereskedő két új cége a tavalyi év végén és az idei év elején annak ellenére szállított szerb állami gyárakban készült fegyvereket az Egyesült Államokba, hogy Amerikában fekete listán van.

Szerbia

INCIDENSEK: Akasztott Vučić-baba és egy amerikai állampolgár megverettetése

Közzététel:

a megjelenés dátuma

incidens, Népi Járőrség
Az egyik demonstráló bűzösnek tartja a Pink televíziót, és felakasztaná a szerb elnököt (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Szerb kormányközeli médiajelentések szerint vasárnap letartóztatták azt a személyt, aki azzal idézett elő incidenst Belgrádban, hogy akasztott Vučić-babával jelent meg a szombati ellenzéki tüntetésen. A másik incidens során több férfi támadt meg egy amerikai állampolgárt. Az erőszak elleni megmozdulást azt követően tartja meg az ellenzék minden hétvégén, pénteken vagy szombaton, hogy május 3-án az egyik diák lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, valamint hogy egy fiatal férfi nyolc embert ölt meg Mladenovac környékén.

Incidens akasztott Vučić-babával

A kormánybarát Srpski Telegraf értesülése szerint Belgrádban letartóztattak egy B. S. iniciálékkal megnevezett producert, aki a pénteken (május 3-án) tartott ellenzéki tüntetésen egy transzparenssel jelent meg, amelyre egy Aleksandar Vučićot ábrázoló babát akasztott, nyaka köré tekert kötéllel.

A baba feje már félrebillent, az utalás egyértelmű, a voodoo-baba helyett használt Vučić-baba eléggé direkt módon ábrázolja, hogy miként kellene a szerb elnököt eltávolítani, bár a tömeg alternatív megoldást is talált, a szerb elnököt léggömbök segítségével „eresztette szélnek.

A Vučić-babával „lázító” férfit az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására történő felbujtással vádolják, és emiatt 48 óráig bent marasztalták a rendőrségen, majd kihallgatásra a belgrádi főügyész elé állítják.

Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a transzparenst olyan személyek hurcolták be, akik diszkreditálni akarják az ellenzéki megmozdulást, miután ez a transzparens állítólag más tüntetéseken is feltűnt, az viszont biztos, hogy a szerbiai udvari média eléggé erőteljesen kiaknázza az esetet.

A szerb elnök azonban kizárta, hogy az akasztott Vučić-baba véletlenül keveredett a tüntetők közé, mert mint fogalmazott, „elege van az ilyen hazugságokból”, szerinte ugyanis az ellenzék már régóta ilyen gyalázatos.

– Elegem van azokból az értelmetlen hazugságokból, hogy ezt a babát valaki behozta. Nem, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is akasztófával tüntettek ellenem

– jelentette ki Vučić, majd hozzátette, hogy neki köztársasági elnökként az ilyen disznóságokat és aljasságokat tűrnie kell, bár azt nem tudta megmondani, hogy ez benne van-e a munkaköri leírásában.

Vučić az erősen bólogató Bratislav Gašić belügyminiszterre tekintve azt is kijelentette, hogy személyét naponta mintegy kétszáz halálos fenyegetés éri, ennek folytán ehhez már igazán hozzászokott.

Érdekes módon a szerbiai közbeszédben a transzparens másik erős üzenete nem került feldolgozásra, pedig a Pink Televízió logóját felhasználva az transzparens készítője azt is sugallta, hogy az említett csatorna bűzt (stink) sugároz, illetve bocsát ki magából.

Pofánvertek egy amerikai állampolgárt

A BALK két héttel ezelőtt azt írta, hogy az akkori ellenzéki tüntetésen feltűntek a Wagner Csoporthoz közeli Népi Járőrség (Narodna Patrola) tagjai, akik két nőbe is belekötöttek.

A főkolompos akkor Ilija Vuksanović volt, de az incidensek helyszínén ott volt Damjan Knežević, a Népi Járőrség vezetője is, ezt akkor a helyszínen készült felvételek elemzésével bizonyítottuk is, akárcsak azt, hogy Vuksanović és legalább még egy férfi a Wagner Csoport jelvényét is megszellőztette.

Egyes belgrádi körökben Ilija Vuksanovićot a rezsim provokátorának tartják.

Akkor elkerülte a figyelmünket, hogy Vuksanović fejét két héttel ezelőtt ugyanolyan micisapka fedte, mint amilyet a drogkereskedelemmel foglalkozó kavači klán egyik szerbiai szervezetének lefogott vezetője hord, és amilyet május 26-án a KFOR-verő erők viseltek, akik között más fekete micisapkások is feltűntek. Ott is, és a belgrádi tüntetéseken is van belőlük szép számmal.

Miután a bűnöző Veljko Belivuk többször is azt állította, hogy tett különböző szolgálatokat a szerbiai kormánynak, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy most is valami hasonlóról van szó a hasonszőrűek részéről, továbbá az sem kizárt, hogy a -csoport és a Népi Járőrség között van átjárás, ami ad absurdum azt is jelentheti, hogy mindenki mindenkivel kapcsolatban van, kormányostól, wagnerestől, mindenestől, ami igencsak hajmeresztőnek tűnik, ha igaz.

És akkor térjünk itt vissza arra, ami az alcímben szerepel, miszerint az ellenzéki tüntetésen pofánkaptak egy amerikai állampolgárt.

Az elkövetők között most is feltűnt Ilija Vuksanović és Damjan Knežević, mivel hogy az incidens ismét csak a Népi Járőrség nevéhez kötődik, az amerikai állampolgárt bántalmazók egyike-másika ugyanis a Narodna Patrola feliratot viselte a pólóján, és a felvételeken – nem feltétlenük ezen – felismerhető a név szerint említett két személy is, Vuksanović az N1 televízió riporterével is kötekedett.

A belgrádi rendőrök vasárnap előállítottak egy huszonkét éves férfit, a nevét nem árulták el, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombaton este többször is megütött egy amerikai állampolgárt, aki a gyanú szerint provokálta a körülötte tartózkodó embereket.

Az interneten látható felvételek alapján az amerikai férfi valószínűleg kötekedett, bár ez hitelt érdemlően soha nem derül ki, az viszont biztos, hogy a verés nem csak egy helyről érkezett, többen is bántalmazták, és erősen szidták az amerikai férfi női felmenőjét.

Az ügyészséggel folytatott konzultációkat követően az előállított férfi és az amerikai állampolgár ellen is feljelentést tettek, az utóbbi ráadásul tartózkodási engedéllyel sem rendelkezett Szerbiában.

A belgrádi szabálysértési bíróság úgy döntött, hogy az amerikai állampolgárt 30 nap előzetesbe helyezi, a huszonkét éves férfit pedig 15 nap börtönbüntetésre ítélték, amelynek letöltésére azonnal el is vitték.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava