Connect with us

Szerbia

Szerb rakétákkal lövik az ukránok az oroszokat, amelyeket a törökök által a szlovákoktól kaptak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szerb rakéták
Az orosz "mash.ru" arról számol be, hogy az ukrán fegyveres erők Szerbiából származó rakétákat használnak az Oroszország elleni csapásokhoz (Forrás: mash.ru)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Moszkvai sajtóértesülések szerint az ukránok szerb rakétákkal lövik az oroszokat, amelyeket állítólag a törökök érintésével a szlovákoktól szereztek be kanadai közvetítéssel. Ez a soknemzetiségű kavalkadák itt nem ér véget, a fegyvereket ugyanis állítólag az a szerb fegyverkereskedő adta el a törököknek, akit az amerikaiak már korábban “megszankcionáltak”. Tavaly júliusban feltehetően az említett fegyverkereskedő által értékesített fegyvereket szállította állítólag Bangladesnek az az ukrán repülőgép, amely júliusban Görögországban zuhant le. A “repülő fegyverraktárból” nem maradt semmi, a nyolc tagú legénység is porrá égett.

Matt három lépésben

Az orosz sajtó nyomán tele vannak a közösségi oldalak azzal a hírrel, hogy ismét szerb rakéták kerültek az ukrán hadsereg birtokába. Az erre vonatkozó felvételeket most az orosz rezsimhű mash.ru hírportál tette közzé, amely szerint a “kellemetlen valóság része”, hogy Szerbiából származó rakéták repülnek át Ukrajnából az orosz állampolgárokra!

A portál úgy tudja, hogy ezeket a rakétákat az ukrán hadsereg két ország érintésével kapta.

Itt állítják elő a rakétákat

Itt állítják elő a rakétákat, a valjevói Krušik bejárata (Forrás: Krušik)

A mash.ru ezzel kapcsolatban egy videót közöl, amely állítólag egy pozsonyi raktárban készült, ahová 3500 darab 122 mm-es M-21-es rakéta érkezett a Grad rakétarendszerhez. A beszállító a szerb Krušik hadiipari vállalat.

Az orosz portál azt is leírja, hogy miként jutottak a rakéták Ukrajnába, ami gyakorlatilag egy három lépcsős folyamat volt, vagyis “matt három lépésben”.

Első lépés: a kanadai JNJ Export- Import rakétákat rendelt a szerb Krušik cégtől.

Második lépés: a rakétákat tartalmazó dobozok Szerbiából Törökországba repültek, ahol az Arca Savunma Sanayi Ticaret Limited Şirketi volt a címzett.

Harmadik lépés: A rakomány Törökországból Szlovákiába indult, majd onnan Ukrajnába ment tovább.

– Nem világos, hogy a szerbek tudják-e, hogy végül kinek adták el a rakétákat. Információink szerint a kiszállítások február 4-én és 6-án történtek

– írta cikkében az orosz hírportál, amely dokumentumokat is közölt állítása bizonyítására, egyúttal pedig felidézte azt a 2019-es “botrányt”, amikor 60 mm-es szerb aknavető lövedékeket találtak a Donbasszban.

– Vučić ezután azt állította, hogy a Krušik ezeket Lengyelországnak szállította le, de a média által közzétett dokumentumokban Ukrajna szerepel címzettként

– írta a moszkvai mash.ru, amely a cikk alatt az itt mellékelt videót tette közzé, amely állítólag – mint már említettük – egy pozsonyi raktárban készült.


A szerbek cáfolják a rakétákat

A mash.ru hírét csak néhány szerbiai portál vette át, nemigen közölték például a szerb kormánnyal baráti kapcsolatot ápoló portálok, és nem találtunk bizonyítékokat arra sem, hogy átvette volna a Szputnyik és a Russia Today szerbiai internetes kiadványa.

A szerb kormány azonban értesült a hírről, miután a fenti felvételek elkezdtek terjedni a közösségi médiában. Miloš Vučević szerb védelmi miniszter a parlamentben azt mondta, hogy Szerbia nem exportál katonai felszerelést és fegyvert sehova, ahová az nem engedélyezett.

– Egyáltalán nem exportálunk fegyvereket sem Ukrajnába, sem Oroszországba, viszont jogunk van exportálni bárkinek, aki legális végfelhasználó

– mondta Vučević, aki szerint a szerbiai hadiiparnak működnie és fejlődnie kell, Szerbiának pedig joga van arra, hogy eladja a hadiipari termékeit, ugyanúgy, mint bárki másnak.

A szerb védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy korábban mindkét felet – Ukrajnát és Oroszországot – személyesen biztosította arról a közvetlen beszélgetések során, hogy nem exportálnak Szerbiában gyártott fegyvereket és katonai felszereléseket a frontra, vagyis Ukrajnába.

– Az viszont nem tartozik Szerbiára, hogy a magáncégek harmadik piacokon vásárolnak-e, és adnak-e el szerb fegyvereket más országok kereskedőinek. Mi nem adunk el fegyvereket senkinek sem, aki háborúban áll, mert nem akarjuk, hogy fegyvereinket bármely hadakozó fél ellen felhasználják

– tette még hozzá a szerb védelmi miniszter, aki azt mondta: nem akar “hamis moralizálást” folytatni, mert tisztában van azzal, hogy fegyvereket és katonai felszereléseket gyártanak, amelyeket mások háborús konfliktusokban használnak fel.

Tešić cégei érintettek

Az N1 Televízió szerbiai csatornája arról számolt be egy korábbi fegyvergyári alkalmazottra hivatkozva, hogy a mostani ügyletet Slobodan Tešić fegyverkereskedő cégei bonyolították le, amit nem tehettek volna meg az állami vezetők tudta nélkül.

– A 3500 darab rakétát a Krušik a Sofag nevet viselő cégnek adta el, amely állítólag Tešić lányának a tulajdonában van. A Sofag a rakétákat a kanadai JNJ-nek továbbította, ez pedit a végfelhasználóként megnevezett török Arcanak szállította le, amely az ottani egyik minisztérium háttérszervezete

A rakéták útja

A szerb rakéták útja a gyártótól Ukrajnáig (Forrás: N1, Screenshot)

– jelentette ki Aleksandar Milovanović, volt fegyvergyári illetékes, aki szerint ezeknek a fegyvereknek Törökországban kellett volna maradniuk, de nem maradtak ott, hanem leszállították az MSM Novaky cégnek, amely továbbadta a kanadai Global Ordinance Trading vállalatnak, ez a cég az ukrán védelmi minisztériummal működik együtt.

Az utóbbi időben Slobodan Tešić neve többször is a címlapokra került, legutóbb a február elején foglalkozott vele a belgrádi NIN című magazin, amely szerint a fegyverkereskedő két új cége a tavalyi év végén és az idei év elején annak ellenére szállított szerb állami gyárakban készült fegyvereket az Egyesült Államokba, hogy Amerikában fekete listán van.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava