Connect with us

Szerbia

BÉKE HONOL: A barikádokat a szerbek elbontották, a katonai készültséget feloldották

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Elbontották a barikádokat a rudarei keresztnél
SZIMBÓLUM: A rudarei kereszt, amelyről az utóbbi napokban sok szó esett Szerbiában a barikádok kapcsán (Forrás: Screenshot)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói szerbek mégsem töltik az új évet a barikádokon, Koszovó északi részén ugyanis csütörtökön (december 29-én) eltávolították a torlaszok jó részét. Aleksandar Vučić szerb elnök közben úgy döntött, hogy megszünteti a szerbiai fegyveres erők fokozott harckészültségét, vagyis a „dráma” befejeződött, a téma lassan, vagyis inkább gyorsan lekerült a címlapokról. Majd jön egy másik ellenség – mert egy autarchikus rendszernek mindig szüksége van egy fiktív vagy egy Anonymus ellenségre -, akik ellen harcolhat a „nemzet nevében”.

A barikádok eltűnnek

A koszovói szerbek azt követően kezdték el csütörtökön a torlaszok eltávolítását az utakról, hogy a pristinai (albán) bíróság hazaengedte azt a szerb rendőrt, aki miatt képletesen szólva az egész „hacacáré” kezdődött.

A barikádok megszüntetésének másik oka, hogy az emberek belefáradtak „a nemzeti értékek ily módon történő képviseletébe”, miközben a szerb sajtó állítása szerint állítólag garanciákat kaptak az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól arra, hogy „tiszteletben lesznek tartva” a szerb követelések.

Ennek folytán a koszovói szerbek a tegnapi nap folyamán megszüntették a rudarei keresztnél lévő legnagyobb úttorlaszt, amely a szerb médiában az „ellenállás szimbólumává” nőtte ki magát.

Az esti órákig a körülbelül 14-15 barikád közül csak néhány nem került elbontásra, de a szerbiai elektronikus médiában ez már olyannyira nem téma, hogy azok megszüntetése is megtörténik, ha már közben nem történt meg.

A radikálisabb nézeteket képviselő (koszovói) szerbek úgy vélik, hogy a barikádokat mindaddig nem kellett volna eltávolítani, amíg a koszovói (albán) rendőrség különleges alakulatainak utolsó tagja nem hagyja el a szerbek lakta északi területeket, a többség azonban úgy véli, hogy hosszú volt a húsz nap, amit az akadályok őrzésével töltöttek, és szeretnének már hazamenni, hogy a családjukkal lehessenek.

Kiégett teherautók a barikádokon

Két kiégett szerb kamion a Kosovska Mitrovica északi részén létesített egyik szerb barikádon (Screenshot)

Elvégre jönnek az ünnepek, az újév, a szerb karácsony, a szerb újév, a háziszentek megünneplése, ki a fenének van kedve „hősként meghalni” a barikádokon, amelyeknek egyike-másika az utóbbi napokban már őrizetlen maradt. A szerb sajtó egyelőre nem tudta kideríteni, hogy az egyik barikádon ki gyújtott fel két teherautót, merthogy az úton keresztbe állított járműveket védők figyelme – enyhén szólva – igencsak lankadt.

Mindenesetre leszögezhető, hogy az amerikaiak által meghirdetett „kifárasztásos technika” bevált, a szerbek megunták, és hazamentek, miközben a belgrádi vezetés is sokallhatta a ránehezedő nyomást.

A szerbiai kormányzat természetesen győzelemként könyvelte el az elért eredményeket – amelyek valóságossága nehezen kitapintható – viszont bizonyára érezték azt a presztízsvesztést, ami a nemzetközi politikai színtéren érte Szerbiát a külföldi politikai tényezők, kormányok, miniszterek és nagykövetek részéről, amire a fordulatokkal teli éjszaka során a raškai laktanyában tartott sajtóértekezleten Aleksandar Vučić szerb elnök is panaszkodott.

Az újabb „barikádos bohózat” tehát véget ért, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a szerb elnök sebtében visszavonta a fokozott harckészültségről szóló rendeletet, amit az ország népe az elnöki hivatal közleményéből tudott meg. Visszavonulni csendben, lábujjhegyen kell!

Ezért a döntés meghozását nem előzte meg a Nemzetbiztonsági Tanács sürgős összehívása, sem egyetlen televíziós szózat azzal kapcsolatban, hogy az akárki, akit pontos megnevezés hiányában a BALK-on csak „bújtatott alanyként” szoktunk nevezni, felhagyott a veszélyeztetésével.

Legalábbis annyira, hogy szerb részről nincs szükség katonai erődemonstrációra, főleg akkor, ha „az erő nem velük van”, hanem a másik oldallal, mert azt talán még a szerb hazafias médiában agyonmagasztalt Vučić elnök sem gondolta komolyan, hogy büntetlenül nekiugorhat a világ legerősebb hadseregének, amely a KFOR-on keresztül képviselteti magát a térségben, és jóformán tétlen szemlélőként nézte végig a szerb vezetés kommunikációs vergődését, hogy győzelemként adja el a kilencvenes évek „útonálló politikai módszereivel szerzett eredményeket”.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: Twitter)

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava