Connect with us

Szerbia

INTÉS: Amerikának sem tetszik, hogy kitiltották a szerb pátriárkát Koszovóból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hill nova vucic patriarka
NEM HELYESLI: Az Egyesült Államok nagykövete alapvetőnek nevezte, hogy a koszovói szerb közösség találkozhasson a pátriárkával (Forrás: Screenshot, Instagram)
A cikk meghallgatása

Az Egyesült Államok nem helyesli, hogy a pristinai albán hatóságok kitiltották Porfirije szerb pátriárkát Koszovóból. Christopher Hill amerikai nagykövet a szerbiai Nova televíziónak nyilatkozva fontosnak tartotta, hogy a szerb pátriárka felkereshesse a koszovói szerb közösséget, és reméli, hogy ilyen helyzetek a jövőben nem fordulnak elő.

A nagykövet a vallásszabadság szempontjából alapvetőnek nevezte, hogy a koszovói szerb közösség találkozhasson a pátriárkával.

– Nem hiszem, hogy talál bárkit is a nemzetközi közösségben, aki ellenezné a pátriárka jogát, hogy belépjen Koszovóba, és találkozzon a hívőkkel. Ez a mi álláspontunk, és remélem, hogy ez nem fog megismétlődni

– jelentette ki az amerikai nagykövet, aki ezzel reagált arra, hogy a szerb elnök a pátriárka koszovói látogatásának megtiltása miatt a nemzetközi közösséget vádolta meg.

Az estet követően Aleksandar Vučić kétszer is találkozott a szerb egyházfővel, majd a “legnagyobb szégyennek” nevezte, ami a pátriárka esetében történt, és úgy fogalmazott, hogy ez leginkább azokat minősíti, aki a kitiltását megszervezték.

– Nem törölhetik ki a népünk lelkéből sem a pátriárkát, sem a szerb egyházat

– írta az Instagramon a szerb elnök, aki hozzátette, hogy továbbra is “harcolnak, és kompromisszumos megoldást keresnek”, és egyúttal megköszönte “Őszentsége vigasztaló szavait és a szerb népet támogató imákat”.

A koszovói hatóságok december 26-án a délutáni órákban a merdarei átkelőnél mintegy 40 percig várakoztatták Porfirije szerb pátriárkát, majd közölték vele, hogy nem engedik be Koszovóba. A pátriárka a Koszovó nyugati részén lévő peći (Paja/Pejë) szerb patriarchátust és az ottani kolostort szerette volna felkeresni, amelynek az apátja.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava