Connect with us

Szerbia

INTÉS: Amerikának sem tetszik, hogy kitiltották a szerb pátriárkát Koszovóból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hill nova vucic patriarka
NEM HELYESLI: Az Egyesült Államok nagykövete alapvetőnek nevezte, hogy a koszovói szerb közösség találkozhasson a pátriárkával (Forrás: Screenshot, Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Az Egyesült Államok nem helyesli, hogy a pristinai albán hatóságok kitiltották Porfirije szerb pátriárkát Koszovóból. Christopher Hill amerikai nagykövet a szerbiai Nova televíziónak nyilatkozva fontosnak tartotta, hogy a szerb pátriárka felkereshesse a koszovói szerb közösséget, és reméli, hogy ilyen helyzetek a jövőben nem fordulnak elő.

A nagykövet a vallásszabadság szempontjából alapvetőnek nevezte, hogy a koszovói szerb közösség találkozhasson a pátriárkával.

– Nem hiszem, hogy talál bárkit is a nemzetközi közösségben, aki ellenezné a pátriárka jogát, hogy belépjen Koszovóba, és találkozzon a hívőkkel. Ez a mi álláspontunk, és remélem, hogy ez nem fog megismétlődni

– jelentette ki az amerikai nagykövet, aki ezzel reagált arra, hogy a szerb elnök a pátriárka koszovói látogatásának megtiltása miatt a nemzetközi közösséget vádolta meg.

Az estet követően Aleksandar Vučić kétszer is találkozott a szerb egyházfővel, majd a “legnagyobb szégyennek” nevezte, ami a pátriárka esetében történt, és úgy fogalmazott, hogy ez leginkább azokat minősíti, aki a kitiltását megszervezték.

– Nem törölhetik ki a népünk lelkéből sem a pátriárkát, sem a szerb egyházat

– írta az Instagramon a szerb elnök, aki hozzátette, hogy továbbra is “harcolnak, és kompromisszumos megoldást keresnek”, és egyúttal megköszönte “Őszentsége vigasztaló szavait és a szerb népet támogató imákat”.

A koszovói hatóságok december 26-án a délutáni órákban a merdarei átkelőnél mintegy 40 percig várakoztatták Porfirije szerb pátriárkát, majd közölték vele, hogy nem engedik be Koszovóba. A pátriárka a Koszovó nyugati részén lévő peći (Paja/Pejë) szerb patriarchátust és az ottani kolostort szerette volna felkeresni, amelynek az apátja.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Szerb védelmi miniszter: ha Vučić elrendeli, akkor a szerb hadsereg bemegy Koszovóba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

hadsereg
A szerb védelmi miniszter hol ezt mondja, hol azt (Forrás: Tanjug, Nova)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök eleget tett az amerikai külügyminiszter kérésének, és visszavonta a szerb hadsereget a koszovói határról. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a szerb katonaság nem lépi át Koszovó adminisztratív vonalait, miután a határ szó a szerb terminológiában ismeretlen fogalom Koszovó vonatkozásában. Ugyanakkor az is világos, hogy a háború vagy béke kérdése egyetlen embertől függ, miután a szerb védelmi miniszter hétfőn (október 2-án) kijelentette, hogy ha Vučić elnök elrendeli, a hadsereg bemegy Koszovóba. Miután a szerb elnök a hadsereg főparancsnoka, ez akár elő is fordulhat, bár Vučić egyelőre a legradikálisabb nyilatkozataiban is kizárta ezt a lehetőséget, így verbálisan mindenképpen a béke híve.

A szerb hadsereg profizmusáról

Miloš Vučević védelmi miniszter belgrádi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha a szerb fegyveres erők parancsot kapnak Vučić elnöktől, hogy belépjenek Koszovóba, ezt hatékonyan, profi módon és sikeresen meg fogják tenni.

A védelmi miniszter itt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Koszovó Szerbia része, és a szerb hadsereg ennek szellemében hajtaná végre a parancsot.

Vučević arról is beszélt, hogy mielőtt ez megtörténne, a hadműveletet előre bejelentenék a KFOR parancsnokságának, miután nagyon jó az együttműködés a szerb hadsereg és a nemzetközi békeerők között.

Ugyanez a Vučević néhány nappal ezelőtt a szerbiai állami televízió (RTS) stúdiójában még kiábrándultságát fejezte ki a KFOR-ral kapcsolatban, amely akkori nyilatkozata szerint félreállt a banjskai események során, és megengedte a “jól felsorakozott albán rendőröknek”, hogy vadásszanak a szerbekre.

A szerb védelmi miniszter most úgy fogalmazott, hogy a Szerbia és a KFOR közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapul, és megfelelő keretek között zajlik, szerinte ezek tagadhatatlan tények!

Vučević megjegyezte: Szerbia fontosnak tartja, hogy a KFOR minél jelentősebb szerepet játsszon Koszovóban (és Metóhiában), különösen azokon a területeken, ahol nagy számban élnek szerbek, és a szerb hadsereg is úgy véli, hogy a KFOR jelenléte javítaná a szerb nép helyzetét és biztonságát az északi területeken.

A szerb vezérkari főnök és a számtan

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök ugyanezen a sajtóértekezleten utalt azokra az amerikai megnyilatkozatokra, amelyek aggasztónak tartják a szerb hadsereg tevékenységét a koszovói közigazgatási vonal (nem határátkelők) közelében.

Mojsilović ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a hadsereg a főparancsnok (Vučić) utasításával összhangban nem történt meg a teljes harckészültség bevezetése, csak az egységek fokozott jelenlétét rendelték el a szárazföldi biztonsági övezetben és az adminisztratív (közigazgatási) vonal mentén.

A vezérkari főnök ezzel megerősítette a szerb elnök egy héttel ezelőtt tett nyilatkozatát, miszerint fokozták a rendszeres napi tevékenységet, ami hatékonyabb kiképzést, hadműveletet, katonai mozgást és több lőgyakorlatot jelent, de a harckészültség elrendelésére nem került sor.

hadsereg

A védelmi miniszter és a vezérkari főnök együtt tartott sajtótájékoztatót (Forrás: Nova, Tanjug)

Mojsilović most szintén úgy fogalmazott, hogy a legutóbbi biztonsági válság kirobbanása után a szerb hadsereg fokozta jelenlétét a szárazföldi biztonsági övezetben – bár az nem világos, hogy ebbe beleértette-e az öt kilométeres ütköző zónát is – így a banjskai lövöldözés másnapján 8350 szerb katona sorakozott fel a szárazföldi biztonsági övezet az adminisztratív vonal biztosítására.

A vezérkari főnök szavai szerint ez jóval kevesebb annál, mint amennyi katonát a teljes harckészültség alkalmával korábban mozgósítottak, akkor a szerb hadsereg létszáma a koszovói határnál elérte a tizennégyezret.

Ehhez még hozzátette, hogy 37 éves katonai múlttal a háta mögött úgy véli, hogy ekkora haderő sem elegendő egy olyan komplikált feladat végrehajtására, mint a Koszovóba történő behatolás.

Gyakorlat a Babmezőkön

Albin Kurti koszovói miniszterelnök egy héttel a banjskai támadást követően két videót is közzétett az X-platformon, amellyel a szerb hadsereget “bombázta meg”. Kurti azt állította, hogy az általa terroristának nevezett szerb fegyveresek négy nappal a Koszovóba történt behatolást megelőzően a szerb hadsereg egyik kulcsfontosságú bázisán, a babmezei (Pasuljanske livade) gyakorlótéren kaptak kiképzést.

A koszovói (albán) miniszterelnök szerint más gyakorlatokra a kopaoniki bázison került sor.

A két videó közzétételével Pristina ismételten azt kívánta bizonyítani, hogy az akciót végrehajtó fegyveresek a szerb állam teljes támogatását élvezték, beleértve az akció kitervelését is.


Mojsilović sértőnek minősítette és elutasította azokat a vádakat, hogy a banjskai támadást végrehajtó személyeket a Babmezőkön (Pasuljanske livade) lévő gyakorlótéren készítették fel az akcióra.

A szerb vezérkari főnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a katonai nyilvántartások szerint Milan Radoičić nem vett részt a Babmezőkön történő kiképzésen, ahol egyébként a tartalékosok felkészítése folyik a szerbiai honvédelmi törvény szempontjait szem előtt tartva.

Mojsilović megjegyezte, hogy miután Radoičić egyetlen kiképzésen sem vett részt (a Babmezőkön), bár a korábbi években néhány alkalommal valóban kapott behívót, de nem tett nekik eleget, így egyetlen golyót, és egyetlen egy gránátot sem lőtt ki.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava