Connect with us

Szerb Köztársaság

RÉGI KORMÁNYFŐ, ÚJ MINISZTEREK: Hivatalba lépett a Szerb Köztársaság új kormánya

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

boszniai szerb partvezetok
Tele van új arcokkal a kormány, mégsem változik semmi, a miniszterelnök tovább sem avatkozik a saját dolgába (Forrás: Klix.ba)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Bosznia- Hercegovinában az országos és a föderációs kormány megalakulását megelőzően hivatalba lépett a boszniai Szerb Köztársaság kormánya, december 22-én ugyanis a boszniai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlése (Narodna Skupština Republike Srpske, NSRS) megszavazta az új kormányt. A Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Pártja (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) soraiból ismételten a „jó káder” szerepét betöltő Radovan Višković kapott kormányalakítási megbízást miniszterelnökként a következő ciklusra. A most beiktatásra került testületben többségben vannak az új szereplők.

Stabil ötpárti kormány

A boszniai Szerb Köztársaság újonnan megválasztott törvényhozása a koalíciós tárgyalásokba bonyolódó horvát-bosnyák Föderációt megelőző tempót diktált a választások utáni helyzet rendezése érdekében.

A szerb entitás vezetésének a sietsége azzal magyarászható, hogy a korábbi években is úgy próbálta magát a boszniai Szerb Köztársaság pozitív színben feltüntetni a sokszor zavaros belpolitikai csatározásokba bonyolódó horvát-bosnyák országrésszel szemben, hogy ott a jogszabályi előírások szerint, határidőket betartva zajlanak a dolgok.

A szerb országrészről kialakított pozitív „entitási imázsnak” a fenntartása miatt lehetett kiemelten fontos Milorad Dodiknak és szövetségeseinek, hogy a kormány beiktatására még ebben az évben kerüljön sor.

A koalíciós tárgyalások kapcsán mindössze annyi volt előzetesen biztos, hogy az SNSD mostanra hagyományosnak minősíthető szövetségesei mind csatlakozni kívánnak a következő ciklusban is a kormánykoalícióhoz. A mostanra tető alá hozott koalícióban az SNSD mellett így a Szocialista Párt (Socijalistička Partija, SP), a Szerb Köztársaság Nemzeti Pártja (Narodna Patija Srpske, NPS), a Demokratikus Szövetség (Demokratski Savez, DEMOS) és az Egyesült Szerbség (Ujedninjena Srpska, US) vesznek részt. A korábbi koalíciós kör kibővült a horvát-bosnyák nemzetiségű választási pártformációként létrejött Államért Mozgalom (Pokret za državu) romjaiból kiváló képviselők csoportjával.

Folytatódik a „szabadságharc”

A miniszterelnökként újrázó Radovan Viškovićot csak a „jó káder” néven szokták emlegetni, mert a több évtizedes közös munka során soha nem vetődött fel vele kapcsolatban annak a híre, hogy bármely formában a pártvezér Milorad Dodik helyére pályázna.

Višković feladata pontosan ebből fakadóan a korábbi négyéves ciklusban nem az volt, hogy kreatív politikai megoldásokkal a boszniai szerb entitás strukturális problémáit orvosolja, hanem az, hogy az SNSD, vagyis Dodik akaratát érvényre juttattassa a kormányzás szintjén.

Ebből fakadóan a boszniai sajtó szerb ellenzéki pártokhoz köthető orgánumai azzal kezdték már a beiktatása előtt a Viškovićról kialakított kép erodálását, hogy szerb miniszterelnökhöz hasonlították azzal, hogy érdemi hatása nem volt a saját kabinetje tagjainak kiválasztására.

Ez annyiban igaznak tűnik, hogy az SNSD a szerb entitásban leadott szavazatok 35%-t kapta meg. Ezzel 29 helyet szerzett a 83 fős entitási törvényhozásban, vagyis várható volt, hogy a koalíciós partnerek komoly pozíciókat fognak kérni. Ezzel szemben az SNSD képes volt a pártok közti tárgyaláson is érvényesíteni a dominanciáját, hisz a kulcsfontosságú tárcák jórészt a párthoz köthető személyekhez kerültek.

Višković a neki szánt szerepre való alkalmasságának első bizonyítékaként már a december 19-én tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a még meg sem alakult kormányának első lépése lesz, hogy újra beterjeszt a boszniai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlése elé egy törvénytervezetet az entitási vagyon és az állami vagyon megosztásáról.

A javaslattal Višković technikailag újra életbe akarja léptetni azt a törvényt, amit a boszniai alkotmánybíróság két hónapja hatályon kívül helyezett, mert a szerb entitás vagyoni helyzetét az állami javakra vonatkozó országos szintű jogszabályi rendelkezésekkel ellentétesen szabályozta.

Višković kijelentette a javaslat kapcsán, hogy képletesen szólva nem engednek 95-ből, vagyis a Daytoni békerendszerből, így a szerb entitás nem marad a saját vagyonát szabályozó törvény nélkül, ameddig az rajta múlik. A régi-új miniszterelnök szavai politikai szempontból előre vetítik, hogy a Dodik által a korábbi ciklusban a boszniai államelnökség székéből vívott szabadságharc a következő években is folytatódni fog a boszniai Szerb Köztársaság autonómiájának fenntartása végett.

Mindez azt vetíti előre, hogy a választásokat követően az országos kormány (Vijeća Ministara) megalakítása körül kialakult békülékeny hangnem nem lesz tartós a boszniai pártvezetők között.

Új nevek többségben

Milorad Dodik a szerb entitás elnöke és egyszemélyben az SNSD vezetője a névsort bemutató sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „új, szakértelemmel bíró, energikus és partióta személyekre van a boszniai Szerb Köztársaság kormányában szükség.” Ennek az eredménye, hogy a koalíciós pártok vezetőivel folytatott tárgyalások végére tíz új személy került kiválasztásra a kormányba. A kormányzatipozíciókban várhatón újráznak:

 • Radovan Višković (SNSD) miniszterelnök
 • Zora Vidović (SNSD) pénzügyminiszter
 • Alen Šeranić (SNSD) egészségügyi miniszter
 • Zlatan Klokić (SNSD) EU integrációért és nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter
 • Petar Đokić (SP) energetikai és bányászati miniszter

Új személyek lesznek a kormányban:

 • Siniša Karan (SNSD) belügyminiszter
 • Miloš Bukejlović (SNSD) igazságügyi miniszter
 • Željka Stojčić (SNSD) oktatási és kulturális miniszter
 • Dragoslav Kabić (SNSD) foglalkoztatási és veteránügyi miniszter
 • Savo Minić (SNSD) mezőgazdasági, erdő és vízügyi miniszter
 • Željko Budimir (SNSD) tudományos és technológiai fejlődésért, felsőoktatásért és információs társadalmi ügyekért felelős miniszter
 • Senka Jujić (NPS) közigazgatási és önkormányzati miniszter
 • Nedeljko Čubrilović (DEMOS) közlekedésügyi miniszter
 • Vojin Mitrović (SNSD) gazdasági és vállalkozásügyi miniszter
 • Dado Dogan (SP) családügyi, ifjúságügyi és sportminiszter
 • Bojan Vipotnik (US) területrendezési és építésügyi miniszter
 • Sevlid Hurtić (Pokret za državu) kereskedelemért és turizmusért felelős miniszter

Összességében az SNSD 10 miniszteri és a miniszterelnöki posztot adja, az SP 2, a DEMOS, az NPS, a Pokret za Državu és az US 1 miniszteri helyet kapott.

Változott, de maradt ugyanaz

A fenti lista több szempontból is érdekesnek minősíthető. Egyrészt a Dodik- Višković tandem az SNSD 35%-os választási eredménye mellett is sikeresen megőrizte a kormányban betöltött helyek többségét a koalíciós tárgyalások során.

Ez komolyan megmutatja, hogy mennyire erős az SNSD vezetésének tárgyalási pozíciója a legfeljebb 5%-ot elérő koalíciós partnerekkel szemben.

A DEMOS vezetése, még a mostani lista kihirdetése előtt azt tartotta reálisnak, hogy 3 miniszteri helyet is kaphatnak a kormányban. A párt elnöke, Nedeljko Čubrilović addig merészkedett, hogy az NSRS házelnöki poszt NenadStevandić(US) részére való átadását attól tette függővé, hogy az alig 5%-os pártja három helyet kap a kormányban a most realizálódott egy helyett.

Az US vezetése is két miniszteri posztban bízott, ami helyett a párt elnöke Nenad Stevandić végül az NSRS házelnöki posztot szerezte meg, így a párt mindössze egy miniszteri helyhez jutott.

A boszniai sajtó a kormányalakítási tárgyalások nagy veszteseként említi Dragan Lukač korábbi belügyminisztert, aki az előző ciklusban sajtóértesülések szerint többször konfrontálódott Milorad Dodikkal, így – mit ad Isten és Dodik -, ki is maradt a kormányból.

Lukačnak a minisztersége alatt több botrányos megmozdulása is volt. Ezek közül a legemlékezetesebb, amikor 2019-ben az NSRS ülést élőben követők láthatták, ahogy a belügyminiszter kioszt egy pofontól nem túl távol álló „tasit” Draško Stanivukovićnak, Banja Luka PDP színekben politizáló polgármesterének, amiben a mellékelt videó segítségével „gyönyörködhetünk”.

Magyarországi szereposztásban ezt úgy kell elképzelni, hogy Pintér Sándor Karácsony Gergely arcába tenyerel, ennek következtében Karácsony hisztérikusan rikácsolni kezd, hogy feljelentem, feljelentem, ami miatt Novák Katalin Pintért nem teszi be a következő kormányba.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava