Connect with us

Szerbia

TÉT: Megromolhatnak a török-szerb kapcsolatok, ha Ankara drónokat ad Koszovónak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Törököt fogott (Forrás: szerb elnöki Instagram)
A cikk meghallgatása

A szerb elnök szeptemberben körbeudvarolta a “török szultánt”, kiment elébe a repülőtérre, és egészen a repülőig kísérte ki a távozó Recep Tayyip Erdoğant, aminek egyik nyilvánvaló oka az volt, hogy Szerbia Bayraktarokat akar(t) vásárolni, de nagyon. A Szerbiát megtestesítő Aleksandar Vučić tízszer annyit is hajlandó lett volna adni a török drónokért, mint korábban, csakhogy kapjon belőlük. A jelek szerint a törökök azonban nem neki adnak, hanem Koszovónak, ami “vidékiesen szólva” eléggé nagy pofára esés.

Drónok Albániának és Koszovónak

– Szeretnénk pilóta nélküli Bayraktarokat venni, de azt látjuk, hogy az egész világ ilyen drónokat akar, így hát beálltunk a sorba, de készek vagyunk arra, hogy növeljük az érdeklődésünket, és többet költsünk erre: az előzőleg kialkudott néhány tízmillió euró helyett, néhány százmillióra emeljük a tétet

– nyilatkozta szeptemberben a szerb elnök, ahogy arról annak idején a BALK is beszámolt.

A vučići nyilatkozatból akkor nem lehetett kiolvasni, hogy Szerbia azzal szeretne-e a sor elejére kerülni, hogy többet fizet a drónokért, vagy esetleg úgy akart másokat beelőzni, hogy egyszerre több drónt rendel a jobb besorolás reményében.

Ez ma már szinte mindegy is, mert megromlani látszik a török-szerb barátság, a balkáni sajtó ugyanis imitt-amott arról ír, hogy az albánok török drónokat vásárolnak, Koszovó állítólag 12 darabról tárgyal, Albánia pedig hármat már meg is vett.

Aláírták (Forrás-dtt-net)

Aláírták (Forrás-dtt-net)

Tiranában kedden (december 20-án) az albán miniszterelnök jelenlétében írták alá a szerződést a török elnök vejének cégével, amely a Bayraktarokat gyártja. Edi Rama az aláírás alkalmával úgy nyilatkozott, hogy a török drónokat “polgári vészhelyzet” esetén használnák, jelentsen ez bármit is Edi Rama “művészi kiteljesedésében.

A szerb elnököt nem is ez háborította fel, hanem az, hogy Koszovó “felmelegítette a terveket”, és ismét török drónok után ácsingózik, amit Fikrim Damka koszovói regionális fejlesztési miniszter erősített meg az Anadolu török hírügynökségnek.

Ki tudja, hogy ennek a vágynak a kifejezésére miért éppen a koszovói regionális fejlesztési miniszter volt a legalkalmasabb személy, de ebben az esetben nem a nyilatkozó személye, hanem inkább a beszerzés szándéka szembeötlő, az pedig már csak “politikai maszlag”, hogy a drónokat az ország védelmére kívánják használni.

A hírre sokan felkapták a fejüket a térségben, egy bolgár légügyi portál például azt is tudni vélte, hogy Koszovó tizenkét Bayraktar TB2-es szeretne beszerezni, amiről már folynak is a tárgyalások.

Nem új ügy

A szándék nem újkeletű, már akkor is létezett, amikor a szerb elnök a “török szultánt” kísérgette Belgrádban le-fel, és elég nagy szégyen lenne, ha nem tudott volna róla, hogy Pristina is Bayraktarokra pályázik. Mert, hogy Koszovóban és Törökországban ebből nem csináltak titkot, az biztos, inkább nagydobra verték.

Vjosa Osmani a Bayraktarokat gyártó Baykarhoz látogatott

A “koszovói hadsereg” február 27-én, vagyis néhány nappal az ukrajnai háború kirobbanását követően tette közzé a Facobook nevet viselő “világhatalmi portálon”, hogy török Bayraktar TB2 katonai drónokkal szerelik fel a koszovói biztonsági erőket.

A közlés szinte egybeesett azzal a “madárkás” bejelentéssel, amely által a drónokat gyártó Baykar a Twitteren közölte, hogy Vjosa Osmani koszovói elnök népes delegáció élén meglátogatta a cég “termelő kampuszát”, ahova tudtunkkal a szerb elnököt még nem hívták meg, pedig már áprilisban is kuncsorgott a Bayraktorok iránt, miután a török elnök felhívta, hogy gratuláljon neki a választási győzelméhez.

Ha azt feltételezzük, hogy a szerb elnök a véletlenek csalóka összjátéka miatt nem értesült a koszovói szándékról, akkor az szerb szempontból ugyanolyan rossz, mintha ha nem vette volna komolyan az ügyet. Ha így van, ha úgy, az mindenképpen magyarázatra szorulna, hogy Vučić fél évvel később miért parádézott Belgrádban a “török szultánnal”, és miért akart tízszer annyi pénzt feccölni török drónok vásárlásába.

A szerb elnököt most Azerbajdzsánban érte utol a hír, miszerint Koszovó továbbra is napirenden tartja a török drónok beszerzését, ami rögtön arra késztette, hogy elnyilatkozza magát, és megjegyezze, hogy ha így állnak a dolgok, akkor az hatással lesz a Szerbia és Törökország közötti kapcsolatokra.

– Ez nem könnyű, és nem jó hír számunkra, s hatással lesz a kapcsolatainkra, bár nagyon tiszteljük Erdoğan elnököt

– jelentette ki a szerb elnök, akinek a helyzet ilyetén történő alakulása miatt talán megfordult a fejében, hogy legközelebb azzal bünteti a török elnököt, hogy Ana Brnabić miniszterelnököt küldi ki elé a repülőtérre Bratislav Gašić belügyminiszter kíséretében, aki eljátssza a görög kommandóst, miután korábban Görögországban “kupálódott”.

Ha a szerbek netalán elesnének a török drónoktól, akkor még mindig ott van nekik a nagyon baráti Pink Televízió tulajdonosa, a “sokoldalú feltalálónak” számító Željko Mitrović, aki két vízen járás között drónokat fabrikál, amelyek ugyan két kiló krumplit sem tudnak felvinni a piacról a második emeletre, de azért egy kis állami tőkeinjekciót követően, lehet, hogy “szárnyra kapnának”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava