Connect with us

Horvátország

HORVÁT SZÁBOR: Nem szavazták meg az ukrán katonák horvátországi kiképzését

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Putyin ma elégedett lehet, a horvát parlament ugyanis nem szavazta meg az ukrán katonák képzését Horvátországban.
HORVÁT MINISZTERELNÖK: Egy ország, amely 30 évvel ezelőtt maga is agresszió áldozata volt, nem lehet érzéketlen ezekben a pillanatokban (Forrás: Twitter, Vlada Republike Hrvatske)
A cikk meghallgatása

Putyin ma elégedett lehet, a horvát parlament ugyanis nem szavazta meg az ukrán katonák képzését Horvátországban. Majd két hetes huzavona után ma (december 16-án, pénteken) a horvát parlament 97 igen és 10 nem szavazattal nem hagyta jóvá az ukrán katonák horvátországi kiképzését az európai EUMAM-misszió keretében. A kormány javaslatának elfogadásához ugyanis kétharmados többségre lett volna szükség, azaz 101 igen szavazatra, ami végül négy szavazat híján nem jött össze.

A kérdéssel már korábban is foglalkoztunk, a lényeg pedig az, hogy a kormány és a köztársasági elnök közötti nézetletérések miatt a kormány nem a szokásos módon – az alkotmány értelmében az ilyen ügyekben a köztársasági elnök, mint főparancsnok beleegyezése szükséges – igyekezett biztosítani a horvát hadsereg részvételét az EU-misszióban, hanem abban reménykedett, hogy a parlamentben sikerül megszereznie a szükséges támogatást, és így megkerülheti Milanovićot.

Szoros volt a szavazás az ukrán katonák ügyében

A kormánypárt lobbizása, nyomásgyakorlása, meg egyéb ügyletek révén, amelyeket bizonyíték hiányában nem ildomos emlegetni, kis híján sikeres lett a szavazás a kormány szempontjából, mivel csupán 4 szavazaton múlott, hogy végül az ellenzék kemény magja beadja a derekát.

A javaslat ellen Katarina Peović (Munkásfront), Krešo Beljak (HSS – Horvát Parasztpárt), Željko Sačić (Szuverenisták), Marijan Pavliček (Szuverenisták), Ružica Vukovac (Független), Ivan Penava (Hazafias Mozgalom), Daniel Spajić (Hazafias Mozgalom), Stjepo Bartulica (Hazafias Mozgalom), Davor Dretar Drele (Hazafias Mozgalom), Stipo Ćipe Mlinarić (Hazafias Mozgalom) szavaztak.

Különösen érdekes, hogy végül mind a Szociáldemokrata Párt (SDP), mind a Híd (Most) annak ellenére a kormány kezdeményezésére szavazott, hogy szinte az utolsó pillanatig égre-földre fogadkoztak, hogy megakadályozzák Plenković miniszterelnököt a “horvát állam intézményei ellen indított támadásában”.

A nagy parlamenti huzavonával kapcsolatban két elmélet kristályosodott ki a horvát médiumokban, az egyik, hogy a kormány valami olyasmit ígért meg Brüsszelben, amit nem nagyon akart, és ezért igyekezett megtalálni utat ahhoz, hogy felvállalt kötelezettségét mégse teljesítse.

A másik, kissé kacifántosabb magyarázat szerint tulajdonképpen ez a szavazás volt a főpróbája Milanović, alias Zoki Bond visszahívásának a köztársasági elnök funkcióból, amihez szintén kétharmados többség kell a parlamentben.

Mindkét elméletben van ráció, különösen a másodikban, Milanović ugyanis gyakran tört borsot Plenković orra alá, kellemetlen pillanatokat szerezve neki úgy az uniós szervekben, mint a NATO-nál, és nem elképzelhetetlen, hogy a komoly sikereken felbuzdulva Plenković (Schengen, euró, stb.) úgy érezhette: elérkezett az alkalom a politikai fenegyerek, esetleg aszfaltbetyár szerepében tetszelgő köztársasági elnökkel való leszámolásra.

Az eredményből kiviláglik, hogy a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska demokratska zajednica, HDZ) beleadott apait-anyait az elmúlt két hétben, amit azon is nyomon lehetett követni, hogy egyes ellenzéki képviselők megfélemlítésre és zsarolási kísérletekre panaszkodtak, ami persze, nem elképzelhetetlen, mert a horvát politikában szinte nincs ember, akinek ne lenne vaj a fején.

Persze, ez máshol sincs nagyon másként a fejlett demokráciák bizonyos típusaiban, de maradjunk ennyiben.

Kis horvát folklór

A horvát közvélemény nagy érdeklődésére számítva, ami az esetet kísérte, a honatyák nem tartózkodtak a teátrális megnyilvánulásoktól.

Így a végén azért jegyezzük meg, hogy a közhangulat egyértelműen az ukrán katonák horvátországi kiképzése ellen volt, még a horvát Index felmérései alapján is, ahol inkább a balliberális érzelmű olvasók fordulnak meg, 53 százalék volt azoknak az aránya, akik hallani sem akartak arról, hogy a leendő ukrán katonákat Horvátországban készítsék fel a háborúra.

Így például Miro Bulj (Most) és Ante Bačić (Horvát Demokratikus Közösség) között a következő párbeszéd játszódott le:

– Fogjatok szépen puskát, és indulás, itt van Ante Bačić Bača feldmarsall, itt van Grlić Radman, Andrej Plenković. De ne aggódjatok, mert veletek megyek

– mondta Bulj, amire Jandroković házelnök kétszer is félbeszakította.

– A történelem jó oldalán leszek, feldmarssal leszek számodra, te pedig továbbra is Milanović kiskutyája leszel, és ugatsz, miközben ő szurkol neked. Támogatni foglak ebben, és mindenki boldog. Vau, vau, csak ugass Milanovićnak

– mondta Ante Bačić, aki lehet, hogy jutalomfalatot is dobott volna Buljnak, csak hát azt nem árulnak a parlamenti büfében.

A házelnök Bačićot is két megrovásban részesítette.

Velük szemben a kormánypárti Andro Krstulović Opara megelégedett annak bejelentésével, hogy “szégyelli magát, mivel Putyin ma elégedett lesz”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava