Connect with us

Koszovó

HÍV A HAZA: Vasárnap egyaránt ülésezett a koszovói és a szerbiai nemzetbiztonsági tanács

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rudare barikad
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap ülésezett a koszovói és a szerbiai nemzetbiztonsági tanács is, mivel a jelek szerint Belgrádban és Pristinában is úgy érzik, hogy most igazából hív a haza. Ráadásul a koszovói miniszterelnök Kosovska Mitrovica albánok lakta déli részében felkereste a koszovói különleges rendőrség bázisát, amely az északi, szerbek lakta területekért felelős. Mindeközben a koszovói szerbek nem mutatkoznak hajlandónak arra, hogy lebontsák a barikádokat, amelyek közelében sátrakat állítottak fel, és melegedőhelyekről is gondoskodtak, vagyis hosszabb távra kezdenek berendezkedni.

Koszovóban lényegében nyugodtan tel a vasárnap, amolyan „állóháború” alakult ki, a szerbek ugyanis nem kezdték meg az úttorlaszok felszámolását, de mások sem próbálták meg erre kényszeríteni őket.

A jelek szerint a koszovói szerbek hosszabb tiltakozásra kezdenek berendezkedni, a nedves, esős időjárás miatt sátrakat állítottak fel, a hideg miatt pedig melegedőhelyeket állítottak fel, többfelé látni fatüzelésű kályhákat vagy gázüzemű melegítőket, amelyekhez hasonlókat a világ más részein vendéglőhelyeken szokás használni az őszi vagy téli időszakban.

A koszovói szerbek az egyik barikádot a Kosovska Mitrovica északi szomszédságában lévő Rudare településen állították fel az útba beékelődő keresztnél, a helyi temető közelében, ahol autóbuszokkal és kamionokkal zárták le a főutat. Az úttorlasznál folyamatosan száz-százötven ember tartózkodik, miközben továbbra sem járható a miatt lezárt két határátkelő, sem autóval, sem gyalogosan.

Goran Rakić, a koszovói Szerb Lista elnöke napközben azzal riogatta nemzettársait, hogy a koszovói miniszterelnök ahhoz hasonló akciót készít elő az ottani szerbek ellen, mint amilyen során a kilencvenes években a horvátok űzték el a krajinai szerbeket, akik annak idején is előszeretettel alkalmazták az útlezárásokat.

Albin Kurti a koszovói nemzetbiztonsági tanács ülését követően ugyanakkor felszólította a KFOR-t, és ezáltal a NATO-t, hogy biztosítsa a közlekedés szabadságát Koszovóban.

– A KFOR megbízatásához tartozik a békés és biztonság környezet megteremtése, ami a mozgásszabadság biztosítását is jelenti. Elfogadhatatlan, és ezért nem ismétlődhet meg a közlekedés akadályozása, valamint a közutak lezárása a bűnözői csoportok részéről, amelyek rálőnek a rendőreinkre és az EULEX járőreire

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki úgy nyilatkozott, hogy a koszovói (albán) hatóságok egyelőre várakozó álláspontra helyezkedtek, miután a KFOR időt kért.

Közben a koszovói rendőrség cáfolta azokat a jelentéseket, hogy elfoglalták a gazivodei gátat, és bántalmazták az ott tartózkodó szerb őrt. Pristinai állítások szerint a különleges rendőrség tagjai azért vonultak ki a Szerbia és Koszovó határán lévő mesterséges tóhoz, mert az elmúlt éjszaka annak közelében lövések dördültek el.

A szerb elnök kezdeményezésére az esti órákban ülésezett a szerbiai nemzetbiztonsági tanács is, amelyen Aleksandar Vučić kiadta a legfontosabb parancsokat, amelyeket nyilatkozata szerint a tanács elfogadott, ám a parancsok mibenlétével kapcsolatban nem árult el részleteket. Azt viszont újfent elismételte, hogy „falig szorított helyzetbe kerültek”, ez olyan mondóka, amit már hónapok óta az unalomig ismételget.

– Remélem, hogy biztosítékokat kapunk a KFOR-tól és az Európától, hogy nem tesznek erőszakos lépéseket a barikádon lévő emberek irányába. Folytatjuk a megbeszéléseket, és mindent megteszünk a béke és a stabilitás megőrzéséért

– jelentette ki a szerb elnök, ugyanakkor azonban hangsúlyoztatta, hogy „megtették a szükséges intézkedéseket a haza védelme érdekében”.

Közben mozgolódik a szerb szélsőjobb is, amely már korábban is azt szorgalmazta, hogy a szerbiai hadsereg vonuljon be Koszovóba, lehetőleg tankokkal, és lehetőleg egészen Prizrenig.

Miša Vacić, a Szerb Jobboldal (Српска десница) elnöke, aki legutóbb az Ukrajnában szervezett orosz népszavazási bohózat ellenőre volt, vasárnap nem sokkal éjfél előtt közölte a Twitteren, hogy azonnal készek lépni, ha támadás éri a szerb népet a barikádokon, és hozzátette, hogy pártjának Koszovóban élő tagjai az első pillanattól kezdve ott vannak az úttorlaszoknál. Vacić még hozzátette, hogy „vasárnap este Szerbia 40 városában bátor fiatalemberek százai álltak készen arra, hogy részt vegyenek a barikádok védelmében”.

Az általa közzétett videóból az derül ki, hogy emberi egyelőre a járdát torlaszolták el Belgrádban egy nagy Z betűvel díszített Toyotával a szerb elnöki palotával szemközti oldalon. Kérdés, hogy vajon ők mit kerestek arrafelé a szerb nemzetbiztonsági tanács ülését követő órákban?

Vacić twitteres bejegyzésére többen is reagáltak, a „Banánköztársaság Elnöke” név mögé rejtőző hozzászóló azt üzente az Oroszország által támogatott szélsőjobbos „kabarépárt” vezetőjének, hogy „nem lenne rossz, ha ő lenne az első áldozat”.

Koszovó

FONTOSSÁGI SORREND: Kurti megvárakoztatta a közvetítőket, mert focimeccset nézett

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

közvetítő
"Pasztell hangulatban" tárgyalt a koszovói miniszterelnök az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőivel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói miniszterelnök tegnap este találkozott az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetítőivel, az eszmecsere azonban mintegy fél órával később kezdődött, mert Albin Kurti egy kupameccset nézett, amelyet követően érmeket is osztogatott. A mérkőzés miatt a nemzetközi közvetítőkkel tartott találkozó nem a tervezett időpontban, este nyolc órakor, hanem 30-40 perccel később, fél kilenc körül kezdődött.

Nemzetközi erőfeszítések

Gabriel Escobar amerikai és Miroslav Lajčák uniós közvetítő újabb találkozói a koszovói és a szerbiai vezetőkkel erősödő nemzetközi erőfeszítésnek tekinthetők a két ország közötti feszültségek csökkentésére.

A két közvetítő tizenegy nappal azt követően érkezett Koszovóba, hogy az északi szerb többségű területeken beiktatták az albán nemzetiségű, úgynevezett „három százalékos” polgármestereket.

A focimeccs miatt csúszott találkozón Albin Kurti elismételte az újabb válsággal kapcsolatban kialakított nézőpontját, miszerint a jogállamiság megteremtése a feltétele annak, hogy megismételjék a helyhatósági választásokat a négy érintett önkormányzatban, ahogy azt a nemzetközi közösség követeli.

A pristinai kormány vezetője ugyanezt szabta feltételként ahhoz is, hogy kivonja a rendőri alakulatokat az önkormányzati épületekből.

A koszovói miniszterelnök kabinetje által kiadott közlemény szerint a megismételt önkormányzati választásokon a szavazóknak és a jelölteknek „félelem és fenyegetés nélkül kell részt venniük, vagy versengeniük” a polgármesteri posztokért.

Kurti a mintegy két órás találkozón ugyanakkor ismét a szélsőségeseket és a bűnözői csoportokat okolta a Koszovó északi területein kialakult helyzetért.

A koszovói miniszterelnök szerint a továbblépés azáltal érhető el, hogy felszámolják az erőszakosan viselkedő szélsőségesek és a bűnözői csoportok támadásait a hazai és a nemzetközi biztonsági szervek, valamint az újságírók ellen.

Kurti ezért elvárja Brüsszeltől és Washingtontól, hogy szólítsanak fel az felszámolására, valamint az elkövetők üldözésére és megbüntetésére.

Ami legális, az még nem legitim

Pristinai sajtójelentések szerint Gabriel Eskobar és Miroslav Lajčák a találkozót követően elmondta, hogy három követeléssel fordultak a koszovói miniszterelnökhöz.

Miroslav Lajčák, az Európai Unió képviselője a médiának úgy nyilatkozott, hogy követelik a Koszovó északi részén kialakult helyzet enyhítését, a helyhatósági választások mielőbbi megtartását, valamint a párbeszédhez és a normalizációs folyamathoz való visszatérést.

Az amerikai-európai duó európai tagja elmondta, hogy a beszélgetés Kurtival hosszú és nehéz volt, de amerikai társával együtt ennek ellenére folytatja a küldetését.

Az újonnan megválasztott északi polgármesterekkel kapcsolatban Lajčák úgy fogalmazott, hogy a törvényesség önmagában nem jelent legitimitást és „képviseleti képességet”.

közvetítő

A közvetítők édeshármasban a koszovói miniszterelnökkel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)

Az uniós közvetítő itt nyilván arra utalt, hogy a mintegy három százalékos részvétel mellett megválasztott képviselők nem tekinthetők az egész közösség legitim önkormányzati vezetőinek, és nem képviselhetik a többségi szerb közösséget, vagyis a maradék 97%-ot.

A Kurtival folytatott találkozó után Escobar azt mondta, hogy az USA, az EU és a NATO, azaz „Koszovó szinte minden barátja” ugyanazt kéri, vagyis az észak-koszovói helyzet lecsillapítását szeretné elérni.

Escobar úgy fogalmazott, hogy ő soha nem látott ekkora egységet a transzatlanti közösségben, és ezért reméli, hogy Kurti eleget tesz az elvárásoknak.

Az amerikai közvetítő szerint ők Koszovó biztonságának, függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának legnagyobb támogatói, cserébe csak azt kérik, hogy hallgassák meg őket, illetve hogy Pristina hallgasson rájuk.

A két közvetítő az éjszakába nyúló tegnapi találkozót követően jobb híján ma a szerb államfővel találkozik a „mission impossible” jellegű balkáni küldetés ki tudja hányadik fejezeténél tartva. Előfordulhat, hogy az amerikai-európai duó napközben felkeresi az északi, szerbek lakta területeket is, mint egy mellékepizódként.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava