Connect with us

Albánia

ALBÁN BALEGYENES: Egy félig-meddig előre bejelentett pofánverés hiteles története

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Ki volt az, aki behúzott egyet az albán ellenzék fél elnökének? Nem politikai értelemben, hanem szó szerint véve, miközben az uniós vezetők a nyugat-balkáni kollégáknak ígérgettek fűt-fát. Mikulás napján, vagyis december 6-án az EU apraja és nagyja & a Nyugat- Balkán kiválóságai Tiranában csúcsosodtak ki. Ezt az albán történelemben kimagasló eseményt próbálta kihasználni Sali Berisha, a legnagyobb albán ellenzéki politikai szervezet, a Demokrata Párt egyik felének a vezetője, miután a párt nemrégiben kettészakadt, így már csak fél párttal ostromolja Edi Rama kormányát.

Politikai tartalmú pofánverés?

Az elképzelés az volt, hogy a “rendszer- és alakváltó” demokrata politikus, akit az USA kormányzata már korrupció és egyéb cselekedetek miatt kitiltott az államokból, politikai demonstrációt, tüntetést szervez az EU-csúcsra, a kormányzó Edi Rama távozását követelve, nyilvánvalóan kihasználva a nemzetközi figyelmet, ami ezen a napon az országra irányult.

Történt azonban egy nem várt fordulat a “félben maradt demokraták” és szimpatizánsaik tüntetésén, egy fiatalember ugyanis ököllel megütötte a 78 éves politikust egy láthatóan igen erős balegyenessel. A videó a hirdetés alatt látható.

Az elkövető a 31 éves Gert Shehu volt, és bár az esemény Mikulás napján történt, amikor Tiranában közel húsz fok volt, még ma is különböző reakciók, nyilatkozatok érkeznek a támadással kapcsolatban.

A tüntetés után Berisha megjelent egy sajtótájékoztatón, ahol a történteknek igyekezett politikai tartalmat tulajdonítani, kijelentette ugyanis, hogy a fiatal férfi a “bűnügyi rendőrség beszivárgott ügynöke”, és Edi Rama miniszterelnök utasítására cselekedett.

Gert édesanyja, Ermira Shehu ugyanakkor azt mondta, hogy fia mentális problémákkal küzd, amit kezelőorvosa, Sadik Lala is megerősített a hatóságoknak és a médiának. Természetesen ettől függetlenül az Igazságügyi Orvostani Intézettől bizottság felállítását kérték a hatóságok a fiatal férfi mentális állapotának megállapítására.

Gertnek volt egy YouTube csatornája, amelynek az “eva7196” nevet adta. Ezen rendszerellenes szavalatokat tett közzé, és értelmetlen rímekkel magasztalta Istent, aki ezt – a jelek szerint – elmebajjal jutalmazta. A versikék közül egyet csatolunk is, abban bízva, hogy nem károsítjuk vele a magyar és az albán nép “mentális állapotját” és megingathatatlan barátságát.

A fiatalember azt mondogatta, hogy egy nap “tesz valamit, amitől híres lesz”. Ezt persze, senki sem vette komolyan, egyébként sem lehet az interneten kóborló összes szerény értelmi képességű személy mellé rendőrt állítani.

A rendőrség szerint a fiatalembernek ráadásul droggal kapcsolatos problémái is voltak, így nem nehéz elképzelni, hogy fogékony lehetett különböző inspirációkra, és hogy esetleg valaki nem kívánatos célokra használhatta fel introvertált természetét, amiről egy rendőrségi illetékes beszélt.

A támadásról a Bild című német bulvárlap készített interjút Sali Berishával, aki nem éppen meglepő módon ismét a kormány első számú vezetőjét, Edi Ramát hibáztatta, bár nem vette magára a pofánverést, szerinte ugyanis a balegyenes személy szerint nem neki, hanem az egész albán ellenzéknek szólt.

Berisha még hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek mindebből meg kellene értenie, hogy milyen veszélyes személyiség is Edi Rama miniszterelnök.

“A Nagy Rendszerváltó”

A támadásnak érdekes aktualitást ad, hogy december 8-a Albániában nemzeti ünnep, az “Ifjúság Napja”, 1990-ben ugyanis ezen a napon gyűltek össze a tiranai egyetemisták, hogy megnyissák a a mély kommunizmusból a még mélyebb demokrácia felé vezető “Rendszerváltás sugárutat”.

És vajon ki volt a “Nagy Rendszerváltás” kimagasló alakja, aki 32 évvel ezelőtt megszervezte a diákok fellépését a kommunista rezsim ellen?

Nos, Sali Berisha…. aki a Tiranai Egyetem Orvostudományi Karán a Munkáspárt titkáraként dolgozott Enver Hoxha kommunista diktátor szárnyai alatt, mint kardiológus és egyetemi tanár.
Helyzetét és pozícióját kihasználva “indította csatába” az ifjonti nemzedéket, nagyjából 300 fiatalt, akikhez rövid idő alatt majdnem az egész ország csatlakozott.

Ezek után ő lett az új és szabad Demokrata Párt elnöke, majd 1992-ben az ország első, “nem kommunista” elnöke, aki kezdetben élvezte Soros György támogatását is. Az általa képviselt demokrácia azonban 1996-ban végképp anarchiába fulladt, az országban belharcok robbantak ki, így 1997-ben előrehozott választásokat kellett tartani, amelyen Berisha és pártja elbukott.

2005 és 2013 között azonban még kormányfő lehetett, amíg Edi Rama nem buktatta meg. Berisha – némileg a korszellemnek is hódolva – szembefordult Soros Györggyel, akit veszélyes személynek tartott az albán nemzetre nézve, mert “mindenkinél korrumpáltabb a világon”.

Ennek az egyenes következménye az lett, hogy az amerikai demokraták győzelmét követően 2021. májusában Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Twitteren bejelentette, hogy az Egyesült Államok “megszankcionálja” Berishát és családját, aminek része volt az is, hogy kitiltották őket az Egyesült Államokból.

– Albánia volt elnökének, Sali Berishának a korrupciós cselekményei aláássák a demokráciát Albániában. Nyilvánosan kijelentem, hogy Sali Berisha és családtagjai nem léphetnek be az Amerikai Egyesült Államokba. Albániai partnereinkkel együtt továbbra is a korrupció ellen vagyunk

– írta az amerikai külügyminiszter, aki az albániai partnerek esetében nyilván Edi Rama miniszterelnökre gondolt, aki egyes tiranai sajtóforrások szerint a Soros-galaxis új tiranai csillaga.

Sali Berisha legutóbbi “nagy akciója” az volt, hogy Lulzim Basha Demokrata Párti elnöktől visszakövetelte a trónját, majd hosszas politikai viták és erőszakos támadások után kettészakította a pártot, ezért sikeredett felemásra a tüntetés, merthogy a demokraták másik fele otthon maradt.

A “balegyenesbe szaladt” demonstráció furcsa szcenográfiájához tartozik, hogy mindennek ellenére Sali Berisha és hívei Mikulás napján amerikai zászlókkal vonultak fel, mintha a rendszer- és többszörös alakváltó vezetőjük nem is lenne kitiltva az Egyesült Államokból.

Ami viszont ennek ellenére továbbra is tény, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) folyamatosan arra emlékeztet, hogy Albániának komoly hiányosságai vannak a választások, a korrupció elleni küzdelem és a demokratizálódás terén, vagyis az állítólagos új Soros-palánta sem teljesít sokkal jobban, mint elődje.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava