Connect with us

Szerbia

SZERBIA-SVÁJC 2:3 – A nacionalista felhangok most sem maradtak el

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

xhaka jashari jo
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

Szerbia elveszítette a Svájccal vívott ki-ki meccsett, és nem jutott be a katari labdarúgó világbajnokság egyenes kieséses szakaszába. Megpróbálták, de nem voltak képesek rá, főleg fejben nem, merthogy ezúttal is győztes pozícióból veszítettek, akárcsak Kamerun ellen. A moszkvai és a katari világbajnokságra történt kijutás azt jelzi, hogy ennyire képes a szerb labdarúgó-válogatott, és nem többre, mert továbblépni nem tud, de ez sem kevés, Magyarországnak eddig sem sikerül eljutnia. Az egész történetben a leginkább az a sajnálatos, hogy a szerb-svájci összecsapás ismét politikai konnotációkat kapott, akárcsak Moszkvában.

Koszovó ide is begyűrűzött

A stadion levegője, légköre nacionalizmustól volt terhelt, a svájci albánok provokáltak, miközben a lelátokról a szerb szurkolók azt skandálták, hogy „Koszovó Szerbia szíve”.

A némileg liberális belgrádi Blic médiaistállójához tartozó Sportal viszonylag visszafogottan számolt be arról, hogy a Szerbiával vívott meccs után Granit Xhaka, a svájci válogatott koszovói származású kiválósága miként ünnepelt. Xhaka fordítva öltött magára egy mezt, amelyen a JASHARI 26 felirat volt olvasható. Lásd a hirdetés alatti képen! (Forrás: Sportal, Reuters)

xhaka katar

A Sportal megjegyzi, hogy a szerbeket ez a felirat semmi jóra nem emlékezteti, a kezdőképen látható Adem Jashari volt ugyanis a Koszovói Felszabadító Hadsereg (Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK) egyik alapítója, akit az „UÇK atyjaként” is emlegetnek a koszovói albánok, és Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása után posztumusz a „Koszovó Hőse” címet adományozták neki.

Ebből könnyen lehet arra következtetni, hogy Xhaka gesztusát a szerbek provokációként értelmezik, miután Svájcban erős koszovói albán közösség él, amely anyagilag is támogatta a szerb elnyomás ellen lázadó koszovói albán fegyveres alakulatot a kilencvenes években.

A svájci válogatott összekötőjének ugyanakkor megvan a maga változata a történtekkel kapcsolatban. A koszovói származású focista ugyanis azt állítja, hogy a mez viselésével „csak” Ardon Jasharinak, az FC Luzern labdarúgójának akart üzenni, akinek mezét viselte.

Nincs politikai háttere. Ardon a csapatunk tagja, és sok időt töltünk együtt. Mondtam neki, hogy felveszem a mezét. Nem először csinálom ezt

– jelentette ki a meccs után Xhaka. A szerbek gyanúját azonban táplálja, hogy a svájci válogatott oszlopos tagja a moszkvai seregszemlén a szerbeket igencsak irritáló kézmozdulatokat tett az albán sas ábrázolására, az ezzel kapcsolatos kép kicsit lejjebb található.

Szerb reakciók

A szerb sajtó arról ír, hogy Xhaka már a meccs közben is provokálta a szerb játékosokat, a pályán összetűzött a szerb kapussal, Vanja Milinković Savićtyal is, majd ezt követően az „idegek háborúja” a középpályára tevődött át, ahol több incidens is történt.

Egy-két lap arra is kitér, amit a svájci válogatott kapitánya mondott a szerb focisták női felmenőivel kapcsolatban, miközben eléggé félreérthetetlen módon nyúlt a nemi szervéhez. Ezzel kapcsolatban egy videó is megjelent a közösségi portálokon, amelyben az állítólagos kijelentést idézték „szájról olvasás” alapján.

A szerb kormányhoz közeli, erősen nacionalista Novosti a moszkvai eseményekre is utalva egyik cikkének címében jegyezte meg, hogy „Xhaka provokátor volt, és az is maradt”, majd egy másik bejegyzésben arról írt, hogy a svájci válogatott kapitánya „piszkos módon” provokálta a szerb focistákat.

A szintén kormánybarát Informer „szánalmasnak és nyomorúságosnak” minősítette a „szkipetárnak” nevezett svájci játékosnak azt a gesztusát, hogy a JASHARI 26 feliratú mezt viselte a meccs lefújását követően.

A szerb lap brit forrásokat idézve a történtekért a FIFA közbenjárását várja, mert a „politikának semmiképpen sincs helye a futballban, de ezt a svájci válogatott kapitánya sehogy sem akarja megérteni”.

A szerb-svájci összecsapás végkimenetlének azonban van pozitív üzenete is, a szerbek vereségét követően ugyanis az már biztos, hogy a katari világbajnokságon nem találkozik Horvátország és Szerbia, így sikerült elkerülni egy „újabb balkáni háborút”.

Koszovói visszhang

A koszovói albánok közben úgy ünnepeltek, mintha nem is Koszovóban, hanem Svájcban élnének, vagy legalábbis ők lennének a Balkán Svájca. Az összecsapást követően valóságos autós felvonulás volt több koszovói városban, például a fővárosban, Pristinában is. A szirénázó járművekből kihajoló szurkolók albán, – nem tévedés – albán, és nem koszovói zászlókat lengettek, így ünnepelve meg Svájc győzelmét Szerbia felett.

A koszovói albánok azért örültek Svájc győzelmének, mert Granit Xhaka mellett az alpesi ország csapatában játszik a szintén koszovói származású Xherdan Shaqiri is, az előbbi a londoni Arsenal focistája, az utóbbi korábban a Liverpoolban játszott, de átigazolt az amerikai Chicago Fire-be.

albanok osmanio

A koszovói albánok Xhaka és Shaqiri sikerén túl annak még inkább örültek, hogy a szerbek elveszítették a mérkőzést, és ezzel Szerbia számára befejeződött a világbajnokság, mert hát a szerbek bármilyen kudarca számukra igazi örömünnep.

A svájci válogatott győzelme alkalmából megnyilvánult a koszovói államfő is, aki a Facebookon mindössze annyit üzent, hogy Bravó albánok!, a bejegyzéshez viszont csatolta a két említett koszovói albán focista moszkvai gólöröméről készült két fotót, amely négy évvel ezelőtt olyannyira felháborította a szerbeket, és ezzel állami szintre emelte az uszítást.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szintén a közösségi médián keresztül szólalt meg, ahol annak az örömének adott hangot, hogy Szerbia nem megy tovább, és szintén Xhaka és Shaqiri fotójával gratulált Svájcnak, amivel a tetőfokára is hágott a szerbek és a koszovói albánok közötti undor, a FIFA legyen nekik irgalmas!Játékpercek (zsákbamacska)Koszovó

Aláírási impotencia, avagy két úriembernek látszó alak világraszóló sztárolása

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Aláírási impotencia
NEM SZAKADT LE A CSILLÁR: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy Koszovó és Szerbia megállapodott a korábban elfogadott francia-német, vagy inkább EU-javaslat végrehajtási mellékletében a kapcsolatok normalizálása felé vezető úton (Forrás: Twitter, Josep Borrell)
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 6 perc

A legutóbbi ohridi találkozó a politikai impotencia újabb bizonyítékának tekinthető, az amerikai diplomácia hathatós közbenjárásával ugyanis Josep Borrell egy alá nem írt szerződés alá nem írt mellékletéről tárgyalt Ohridban két úriembernek kinéző alakkal, akik az aláírt megállapodásokat sem tartják be. Magyarán ez azt jelenti, hogy egy hetes nemzetközi, amerikai és európai győzködés és gyomrozás után az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismét találkozott a szerb elnökkel és a koszovói miniszterelnökkel, aminek során szóbeli elfogadásra került a szintén csak szóban elfogadott francia-német non paper végrehajtási melléklete. Ne feledjük, az említett francia-német javaslatot az Európai Unió „magáévá tette”, mert annál – mint a közvetítők fogalmaztak – a világon jobb megállapodás nincs. A helyzet a balkáni viszonyokhoz illő módon „megfelelően abszurd”.

Aláírási impotencia

Ohridban 12 órás maratoni megbeszélés után állt fel az asztaltól a két „úriembernek látszó alak” a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd újabb fordulóját követően.

A találkozó középpontjában a koszovói rendezésre felkínált európai javaslat végrehajtásáról szóló megállapodás volt.

A találkozót követően Aleksandar Vučić szinte diadalittasan közölte, hogy semmit nem írt alá, bár bizonyos szerződést – megállapodást, vagy nevezzük akárminek – kötöttek ugyan, de ő – mint már mondtuk – semmit nem írt alá.

Ez a kijelentés tekinthető ugyan Belgrád diadalának, de más szempontból Vučić vereségének is.

Aláírási impotencia

SZÚRÓS TEKINTET: Külön-külön is tárgyaltak velük (Forrás: Instagram, Aleksandar Vučić)

A „semmit nem írtam alá” kinyilatkoztatás természetesen szerb belpolitikai célokat szolgált, és leginkább a szélsőjobbos hazai politikai felhasználókat célozta meg, akik folyamatosan azt követelik, hogy a szerb elnök semmilyen dokumentumot ne lásson el az aláírásával.

Ez az „aláírási impotencia” legalább annyira elfogadhatatlan hozzáállás a tárgyalási folyamat során, mint Albin Kurti koszovói miniszterelnök viselkedése, aki az aláírt szerződéseket sem tartja be.

Ezt a packázást pedig az Európai Unió és az Egyesült Államok tűri, ráadásul nagy médiapompát biztosít hozzá, amely során komolynak látszó közvetítők komolytalanul viselkednek, mert hogy minden kétséget kizáróan nem „getlemen’s agrementnek” nevezhető szerződéskötésről van szó, hanem két megállapodásra képtelen alak „sztárolásáról”.

Dagasztják a semmit

Ennek megfelelően az „ohridi partraszállás” nem szerb-koszovói D-napként kerül be a történelembe, bár a szerb elnök szerint a sok nézeteltérés ellenére udvarias és konstruktív beszélgetés folyt, vagyis getlemenek módjára társalogtak, és vélhetően nem azzal foglalkoztak, hogy a történelem során ki kinek hordta a sört.

A koszovói miniszterelnök az ohridi találkozót követően a legutóbbi brüsszeli megállapodáshoz hasonlóan megint azon siránkozott, hogy „ő aláírni ment, amit viszont a másik fél került”, és ez a színtiszta igazság, merthogy – mint már megállapítottuk – a szélsőjobbos befolyás, valamint a „belső nemzeti érzelmű késztetés” hatásra a szerb elnök semmit sem hajlandó aláírni.

Azért jöttünk Ohridba, hogy aláírjuk a melléklet végrehajtásáról szóló alapmegállapodást. A másik fél, akárcsak a február 27-i brüsszeli tárgyalásokon, kerülte a megállapodás aláírását, és most a mellékletét is

– mondta Albin Kurti, aki könnyedén presszionálja a szerb elnököt és a nemzetközi közvetítőket azzal, hogy „ő aláírná, aláírná és aláírná, de lám-lám a másik”, merthogy számára az aláírt szerződések sem jelentenek semmit.

Ehhez az egész komédiához rebbenés nélküli szemmel asszisztál Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottja, aki az estébe/éjszakába nyúló találkozót követően azt mondta, nagyon elégedett a Belgrád és Pristina között létrejött megállapodással, amely szerinte „nehéz, de szükséges” volt.

Ez a nyilatkozat is hazai – mármint amerikai – felhasználásra készült, egy közvetítő ugyanis nem mondhatja, hogy már megint kudarcot vallottunk – mondjuk ikszedik alkalommal -, mert az ilyesmi sehogy sem hangzik jól, ezért inkább dagasztják a semmit, és úgy tesznek, mintha lenne szerződés, legyen az akár „getlemen’s agrement” is, függetlenül attól, hogy a balkáni politikusok vonatkozásában az „úriember” kiveszőben lévő fajnak számít.

Ehhez falaz a brüsszeli közvetítő is, aki szerint Szerbia és Koszovó megállapodott abban, hogy milyen úton-módon váltja valóra a két fél közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló egyezmény végrehajtási mellékletletét, amelyek közül sem került egyik aláírására, ami jobb helyeken azt jelzi, hogy semmit sem akarnak végrehajtani sem az egyik, sem a másik oldalon.

De ezt nem lehet a világ képébe vágni, mert a politika az a műfaj, amelyben a legnagyobb kudarcot is bombasztikus sikerként kell eladni, nehogy felmerüljön az alkalmatlanság kérdése.

Minden szereplő mentségére szolgáljon, hogy ez a Balkán, ahol az adott szó ugyanúgy nem ér semmit, mint ahogy az aláírt dokumentum is csak egy papírfecni.

Amit nem írtak alá

Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e olyan megállapodást részletesen ismertetni, amelyet az érintettek szóban fogadtak el, miközben ki tudja, hogy mit gondoltak, illetve – tegyük a kezünket a szívünkre -, tudjuk, hogy mit gondolnak, csak azt nem írják alá.

A Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálásának útjáról szóló megállapodás végrehajtási melléklete azzal kezdődik, hogy a dokumentum az előző (szintén alá nem írt) megállapodás szerves részét képezi.

És akkor jöjjön a többi pont, minden további kommentár nélkül!

– Koszovó és Szerbia teljes mértékben vállalja, hogy tiszteletben tartja a megállapodás és e melléklet valamennyi cikkelyét, és gyorsan és jóhiszeműen végrehajtja a megállapodásból és e mellékletből eredő összes kötelezettségét.

– A felek tudomásul veszik, hogy a megállapodás és a végrehajtási melléklet Koszovó és Szerbia EU-csatlakozási folyamatának szerves részévé válik. A felek tudomásul veszik, hogy a megállapodás és e melléklet elfogadását követően az uniós közvetítő azonnal megkezdi a Szerbiára vonatkozó 35. fejezet kritériumainak megváltoztatását a megállapodásból és e mellékletből eredő kötelezettségek miatt. A Koszovói Különleges Normalizációs Csoport napirendje ugyanúgy tükrözi Koszovónak a megállapodásból és e mellékletből eredő új kötelezettségeit.

– A felek megállapodnak abban, hogy sürgősen elfogadják az eltűnt személyekről szóló nyilatkozatot az EU által közvetített párbeszéd keretében.

– A 7. cikkely végrehajtása érdekében Koszovó haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez az EU által közvetített párbeszéd keretében a koszovói szerb közösség megfelelő szintű önkormányzatának biztosítására vonatkozó konkrét rendelkezések és garanciák létrehozásáról a párbeszéd korábbi szakaszaiból származó megállapodásokkal összhangban, amelyeket az uniós közvetítő megerősített.

– A felek megállapodnak abban, hogy 30 napon belül létrehoznak egy vegyes monitoringbizottságot, amelynek elnöke az EU. Az összes rendelkezés végrehajtását a Közös Monitoring Bizottság biztosítja és ellenőrzi.

– A 9. cikk végrehajtása érdekében az EU 150 napon belül donorkonferenciát szervez annak érdekében, hogy beruházási és pénzügyi támogatási csomagot hozzanak létre Koszovó és Szerbia számára. Támogatás nyújtására addig nem kerül sor, amíg az EU meg nem állapítja, hogy a megállapodás valamennyi rendelkezését maradéktalanul végrehajtották.

– Koszovó és Szerbia megegyezik abban, hogy minden pontot egymástól függetlenül hajtanak végre.

– Jelen mellékletben szereplő sorrend nem kérdőjelezi meg azok végrehajtásának sorrendjét.

– Koszovó és Szerbia megállapodik abban, hogy nem akadályozza egyetlen cikkely (pont) alkalmazását sem.

– A megállapodás végrehajtásával kapcsolatos valamennyi vitára az EU által vezetett párbeszéd keretében kerül sor.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi

– Koszovó és Szerbia tudomásul vette, hogy a megállapodásból, e mellékletből vagy a korábbi párbeszédről szóló megállapodásokból eredő kötelezettségeik be nem tartása közvetlen negatív következményekkel járhat az EU-csatlakozási folyamataikra nézve, akárcsak az EU-tól kapott pénzügyi támogatásra vonatkozóan.

Epilógus

Végiggondolva a fent elmondottakat, és megnézve a szerb elnök vasárnap déli sajtótájékoztatóját, több dolog is eszünkbe juthat, az egyik az, hogy hova vezethet az Európai Unió „bot és sárgarépa” jellegű politikája, amely a jutalmazás & büntetés elvét követi, kinek-kinek érdemei szerint.

Aleksandar Vučić ezúttal is elmondta, hogy ő az Európai Unió híve, ő tudja ugyanis, vagyis ő tudja a lejobban, hogy mekkora anyagi előnnyel járhat Szerbia számára, ha nem veszik össze Brüsszellel. Ugyanakkor az ablaka alatt ott hangol a szélsőjobb, amely pillanatok alatt lerohanná Koszovót, verbálisan legalábbis.

Lélekben és alkotmányosan maga a szerb elnök sem mondott le a volt szerbiai tartományról, de mivel van némi realitásérzéke, ezért már sejti, hogy Koszovó rég elment, csak ezzel a gondolattal Szerbiában ma még nem lehet tömegeket megmozgatni.

Ezt a megérzést igazában maga sem akarja végiggondolni, mert azzal korábbi, és némileg jelenlegi önmagával kerülne szembe. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a koszovói albánok nem az együttélés bajnokai, ahogy az északi területeken élő koszovói szerbek vezetői sem.

Mindennek a levét pedig a Koszovóban szórványban élő szerbek isszák meg, akik minden nap ki vannak, és ki lehetnek téve a körülöttük élő albánok zaklatásainak.

Miért nem írtam alá? Több dolog miatt. Szerbia nemzetközileg elismert ország, számomra viszont az úgynevezett Koszovói Köztársaság nem nemzetközileg elismert ország

– mondta a vasárnapi déli ebédet helyettesítő Vučić, aki minden bizonnyal abból indult ki, hogy ha bármit is aláír, akkor elismeri Koszovó függetlenségét.

Csakhogy ez az álláspont nélkülözi a következetességet, 2015-ben ugyanis már aláírta a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozását szabályozó megállapodást, és ha ebből indulunk ki, bizonyos értelemben már akkor elismerte Koszovót.Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: