Connect with us

Szerbia

AZ IMÁDAT BÉRE: A volt belügyminisztert nevezték ki a szerb titkosszolgálat új igazgatójává

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

aleksandar vulin bia gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

A szerb kormány mai ülésén Aleksandar Vulin volt belügyminisztert nevezték ki a szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA igazgatójává. A kinevezés nem hat a meglepetés erejével, a szerbiai sajtó már korábban ezt a forgatókönyvet valószínűsítette.

A BIA igazgatójának széke azt követően üresedett meg, hogy a korábbi igazgató, Bratislav Gašić kapta meg a belügyminiszteri pozíciót. Ezáltal Aleksandar Vučić két közeli munkatársa helyet cserélt, amivel még inkább erősödött az orosz és nacionalista vonal a szerb titkosszolgálatban.

Aleksandar Vulin a “szerb világ” kéretlen vagy éppen felkért prokátora szoros kapcsolatokat tart fenn Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával, aki Vlagyimir Putyin belső köréhez tartozik, és régi KGB-s bajtársként az orosz elnök egyik legközelebbi tanácsadója.

Patrusev és Vulin két évvel ezelőtt tartott moszkvai találkozója alkalmával állítólag a legszigorúbb titoktartás mellett munkacsoportot hozott létre a (Washington által inspirált) “színes forradalmak” letörésére, beleértve ebbe a tömegtüntetések megakadályozását és az ellenzéki aktivisták vegzálását/megfigyelését.

Orosz ellenzékiek szerint a szerb hatóságok tavaly májusban Belgrádban lehallgatták Vlagyimir Kara- Murza ellenzéki aktivistát, és ennek alapján tartóztatták le odahaza. Kara- Murza tavaly májusban egy belgrádi szemináriumon vett részt, amelyet az orosz ellenzék szervezett. A letartóztatással összefügésben az orosz ellenzék Aleksandar Vulint emlegette, aki állítólag “leadta a drótot”.

Az újvidéki származású, most ötven éves Aleksandar Vulin az utóbbi két évben belügyminiszterként tevékenykedett, a kragujevácci jogi egyetemen végzett, majd az újságírásba is bekukkantott, több újságnál megfordult, a belgrádi Radio Indeks politikai kommentátora, és a magát a “szabad Szerbia hangajként” meghatározó Pečat (Pecsét) hetilap főszerkesztője volt, amelyet a Slobodan Milošević volt szerb/jugoszláv diktátor köréhez tartozó Milorad Vučelić alapított.

Aleksandar Vulin politikai pályafutását a Kommunista Szövetség – Mozgalom Jugoszláviáért (Savez komunista – Pokret za Jugoslaviju, SK- PJ) kezdte, ahol főtitkári posztig jutott.

Alapítója a Slobodan Milošević feleségének nevével fémjelzett Jugoszláv Baloldal (JUL) nevű pártnak, ahol a szóvivő, valamint a JUL igazgatóságának elnökhelyettese volt. 1998-ban lemondott minden tisztségéről, amikor a Kis- Jugoszlávia kormányba bekerült a nacionalista-soviniszta Szerb Radikális Párt, amelynek egyik vezetőjeként Aleksandar Vučić tájékoztatási miniszter lett.

A fáma szerint a Vučićot most istenítő Vulin akkor azt mondta, hogy “elegünk van a harci dobokból. A Nyugattal való párbeszéd felé kell fordulnunk”. Ezt ma már nyilván szégyelli.

2000-ben Vulin megalapította a Demokratikus Baloldal Pártját, amely 2002 júniusában az előbb említett Milorad Vučelić Demokratikus Szocialista Pártjával együtt csatlakozott a Szerbiai Szocialista Párthoz, amelyet ma Ivica Dačić vezet.

Az új BIA-főnök 2008-ban alapította meg a Szocialisták Mozgalmát, és azóta is ennek a pártnak az élén áll. 2010 novemberében a Szocialisták Mozgalma koalíciót kötött a Szerb Haladó Párttal, amelyet akkor még a hatalomból azóta kiszorult/kiszorított Tomislav Nikolić, volt szerb elnök vezetett.

2012-ben nevezték ki a Koszovóval foglalkozó kormányhivatal igazgatójává, majd 2013-ban Koszovóért felelős tárca nélküli miniszterként bekerült a kormányba, ahonnan kirobbantani sem lehetett, miután naponta legalább ötször hozsannázott Aleksandar Vučićnak. A 2016 áprilisában megtartott választások után munkaügyi miniszteri lett, 2017 júniusában pedig, amikor Aleksandar Vučić helyett Ana Brnabić lett a kormányfő, ő került a honvédelmi miniszteri székbe.

Miután látási problémákra hivatkozva nem teljesített sorkatonai szolgálatot, 2019 márciusában tizenöt napos katonai kiképzésre jelentkezett.

– Mindannyiunknak, akik nem voltunk katonák, most lehetőségünk nyílik arra, hogy ezt megtegyük. Ha én eltudok menni, és szentelek erre 15 napot az életemből, akkor mások miért nem tudnának, ez alól nincs mentség

– mondta hazafias hevületében Vulin, aki azóta szívesen grasszál különféle egyenruhákban, illetve egyenruhának tűnő öltözékekben.

A KRIK oknyomozó hírportál 2017 szeptemberében felfedte, hogy Vulin nem tudja bizonyítani annak a 205 ezer eurónak az eredetét, amellyel belgrádi lakást vásárolt. A KRIK-kel elődjének, Bratislav Gašićnak is meggyűlt a baja más okból kifolyólag.

Az Aleksandar Vulint röviden bemutató fenti történetből sok minden kiolvasható, de mindebből talán az a legfontosabb, hogy ezzel a kinevezéssel Szerbia újabb lépést tett a kilencvenes évek felé, amelyek ott sehogy sem akarnak véget érni, arra pedig gondolni sem érdemes, hogy Szerbiának az Európai Unióban van-e a helye, Vulin szerint ugyanis egyértelműen nem.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava