Connect with us

Horvátország

„SZÖRNYŰ” BALKÁNI PÁRHARC: A horvátok és a szerbek akár egymás ellen is játszhatnak a katari világbajnokságon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2022 11 23 103655
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

A labdajátékok kimondottan kedveltek a Balkánon, ám ennek ellenére csak két válogatott jutott ki a katari labdarúgó világbajnokságra a térségből: a horvátok és a szerbek. A horvátok ma (november 23-án) kezdik meg a szereplésüket, méghozzá ezekben az órákban, a szerbek pedig csütörtökön lépnek pályára, és az sem kizárt, hogy a két válogatott egymással is szembekerül.

Horvátország a moszkvai a világbajnokságon szerzett második helyét védi, Szerbia viszont Oroszországban a hivatalos összesítés szerint csak a 23. lett egyetlen győzelemmel. A belgrádi Prva tévében vendégeskedő szerb elnök a napokban úgy nyilatkozott, hogy győzni mennek Katarba, de nem tudja, hogy ez sikerül-e nekik, vagy sem.

A nemzet a sport, illetve a futball tekintetében is visszanyerte a büszkeségét. Szeretném, ha a negyeddöntőben találkoznánk Horvátországgal, amely egy nagyszerű válogatott

– nyilatkozta a szerb elnök, aki legalább ezen a téren nem aprította a horvátokat.

A sorsolás úgy hozta, hogy a két válogatott akár találkozhat is egymással, természetesen csak akkor, ha jól teljesítenek, és bejutnak az egyenes kieséses szakaszba. Aleksandar Vučić el is kezdett kalkulálni.

Ha túljutunk a csoporton, amelyben Svájccal, Brazíliával és Kamerunnal játszunk, akkor a nyolcaddöntőben Uruguay vagy Portugália lesz az ellenfél, és a negyeddöntőben kerülhetünk szembe Horvátországgal

– latolgatta az esélyeket a szerb államfő, aki folytatta a horvát gárda méltatását.

Fantasztikus válogatottjuk van, régi nevek, tapasztaltak, mester a mester mellett. De úgy gondolom, hogy ebben a pillanatban egy árnyalattal erősebbek vagyunk. Szívesen megnézném, fantasztikus meccs lenne

– nyilatkozta a szerb elnök, aki szószerinti fordításban azt mondta, hogy „szörnyű meccs” lenne, a szörnyű szónak azonban a szerb nyelvben is van egy ugyanolyan értelem-eltolódása, mint ahogy a magyarban használt „szörnyű jó” kifejezésben is.

A horvát és a szerb válogatottnak azonban elég sok akadályt kell legyűrnie ahhoz, hogy egymás ellen játsszanak.

A horvátok az F csoportban Marokkó, Belgium és Kanada ellen küzdenek a továbbjutásért, és a Spanyolország, Németország, Japán és Costa Rica négyesből kapnak ellenfelet a nyolcaddöntőben.

Szerbia a G csoportban szinte ugyanazokkal játszik, mint a moszkvai világbajnokságon, ahol Svájc és Brazília mellett Costa Rica volt az ellenfél, idén Costa Ricát Kamerun váltja, Brazília és Svájc maradt.

Ezt követően még le kell győzniük az Uruguay, Dél-Korea, Portugália és Ghána négyesből kikerülő csapat valamelyikét, hogy a horvátokkal fussanak össze.

Ha Szerbia és Horvátország eltérő pozícióban jut tovább, akkor a negyeddöntőben találkozhatnak, ha azonos pozícióból mennek az egyenes kiesés szakaszba, akkor pedig a döntőben kerülhet sor a „szörnyű” balkáni párharcra.Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

FÚZIÓS ENERGIA: Vissza a jövőbe, de hol van a repülő autóm?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

fuzios energia
A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során (Forrás: YouTube, IFMIF-DONES España)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Talán annak is köszönhetően, hogy meglehetősen furcsa kisfiú voltam – már poétikusan ifjú koromban kedvenc szórakozásom az volt, hogy behúzódtam a zongora alá, és olvastam – még most, hajlott koromban sem veszítettem el érdeklődésemet a világ dolgai iránt. Többek között nagy sci-fi rajongó vagyok, és ennek megfelelően legszívesebben az űrben száguldoznék egy összkomfortos űrhajóban, de sajna, ez úgy tetszik, még jócskán odább van. Viszont, a dolgok fejlődnek, és ahogy erre a ChatGPT-is cikkem is igyekezett rávilágítani, a jövő ajtóstól tör ránk, tetszik, nem tetszik.

A horvátok és a fúziós energia

Például, pár évvel ezelőtt is még csak április elsejei viccelődésnek számított volna az a hír, hogy a spanyolok és horvátok csütörtökön Granadában közös igazgatóságot alakítottak a fúziós erőmű építéséhez szükséges anyagok tesztelésére, egy 707 millió eurós uniós projekt keretében.

Az IFMIF-Dones névre keresztelt projekt elnöke Staša Skenžić, a horvát oktatási minisztérium nemzetközi együttműködési osztályának vezetője lesz.

A dél-spanyolországi Granadában tartott ülésen megállapodás született arról, hogy két horvát, két spanyol és két megfigyelő országból származó tag ül majd a testületben.

Az IFMIF-Dones projekt keretében egy létesítményt építenek Escuzarban, mintegy 20 kilométerre Granada városától. A kísérleti telephelyen a fizikusok az Európai Unió első fúziós erőművének megépítéséhez szükséges anyagok kutatásával foglalkoznak majd.

A projektben egyenlőre Spanyolország 50 százalékos, Horvátország pedig 5 százalékos részesedéssel vesz részt.

Pénteken 13 másik ország és három intézmény képviselői gyűltek össze Granadában, amelyek részt vehetnek a fennmaradó 45 százalékos részesedésben.

Minden ország részt vett a vitában, és nagyon örülünk a projektbe való belépés iránti érdeklődésnek

– mondta Tonči Tadić fizikus, a horvát csapat vezetője a Hina, horvát állami hírügynökségnek.

Véleménye szerint a japán küldöttséggel való találkozó különösen sikeres volt, és Németország is nagy érdeklődést mutatott.

Az ülésen olaszországi, franciaországi, belgiumi, szlovéniai, szlovákiai, csehországi, romániai, ausztriai, finnországi, litvániai, lettországi és magyarországi küldöttségek, valamint az EURATOM, az EUROfusion és a Fusion for Energy (F4E) nemzetközi szervezetek is részt vettek.

Az EURATOM várhatóan 20 százalékos részesedéssel lép be

– mondta Tadić, hozzátéve, hogy a szervezet először a vezetőség ülését akarja megtartani a befogadás megvitatására.

A Pentagon mindenre rátromfolt

A „Vissza a jövőbe” érzést erősíti az az elképesztő híradás is, melynek értelmében fennáll a lehetősége, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb szondák látogathatnak meg bolygókat a Naprendszerünkben, beleértve a Földet is.

A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során. Ez egy olyan működési elv által valósulhat meg, amely nem különbözik túlságosan a NASA küldetéseitől

– írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan légijelenség-kutató irodájának vezetője egy kutatási jelentésben, amelyet Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke társszerzőként jegyez.

Fúziós energia

Szóval nem egy oregoni erdőcsősznek káprázott a szeme, minek következtében UFO-kat vélt felfedezni a csillagos égen, hanem a fent jelzett tiszteletreméltó urak hivatalos jelentésében szerepel a sztori, az ember meg csak kapkodja a fejét.

És ez csak két érdekesség, amit ötletszerűen kiragadtam az információk örvényéből. Szinte követhetetlen a tudomány és a technológiák fejlődése, a médiába csak nagy ritkán törnek be az efféle hírek, és ezért még arról sem beszélhetünk, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk, hanem annak elenyészően kicsi csücskét.

Teljesen vad dolgok kerülnek szóba, az élet meghosszabbításától kezdve a zero point energia megcsapolásáig, a fény sebességét meghaladó utazás lehetőségétől az ezer évig tartó elemig.

Fúziós autó

Mindezt lehet hogy már holnap, de lehet, hogy soha sem fogjuk látni. Csak az a biztos, hogy vágtatunk a jövőbe, még ha ezt nem is tudjuk.

Én személy szerint belenyugodtam abba, hogy el sem tudom képzelni, mit hoz a holnap, viszont van egy valami amit hiányolok a nagy fene futurizmusból.

Hol van a repülő autó, kérdem én? Már a múlt század ötvenes éveitől ígérgetik, de sehogy valósul meg. Pedig nagy szükség volna rá. Az ember egy óra alatt felugorhatna Pestre megnézni a haverokat, vagy fél óra alatt leérhetne az Adriára friss halat venni, vagy húsz perc alatt Szlavónországba, ahol a fekete malac túr…Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: