Connect with us

Szlovénia

SAJTÓ ÉS POLITIKA: Az új szlovén elnök egyik fő területe a médiajog, ami magyar kormányzati szempontból hátrányos lehet

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

natasa pirc musar slovenia won elections
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A hivatalos részeredmények alapján biztosra vehető, hogy a függetlenként induló baloldali Nataša Pirc Musar nyerte meg a szlovéniai választásokat, és ezzel beigazolódtak a két forduló választási forduló közötti előrejelzések, amelyek szerint a szintén függetlenként induló Anže Logar megfelelő bázis híján nem tud erősíteni, ráadásul a második fordulóban a kormányzó pártok is Pirc Musart támogatták, így Szlovénia végképp bal felé billent, az pedig csak mellékes körülmény, hogy ő az ország első női elnöke.

Az előjelzések szerint a szlovéniai Pirc Musar csak akkor veszíthetett volna, ha a baloldali szavazók „belekényelmesednek” az elnökválasztásba, és nem mennek el szavazni, mert úgyis mindenki az ő jelöltjük győzelmét jósolta.

Ez azonban nem következett be, mert a választási bizottság adatai szerint a második fordulóban többen szavaztak, mint az elsőben, a választásra jogosultak 52,13 százaléka járult ugyanis az urnákhoz az előző fordulóban mért 50,97 százalékhoz képest.

Az eredmény tehát nem meglepetés, hiába szerezte meg az októberi első fordulóban a többséget a „populista” Janez Janša volt miniszterelnök egykori külügyminisztere, Anže Logarnak nem sikerült behúznia a második fordulót.

Kérdés, hogy mi lett volna az eredmény ha az elnökválasztáson maga Janša indul, aminek a lehetőségét egy év eleji kommentárunkban nem zártuk ki. Ugyanakkor az is kérdés, hogy segítette vagy éppen nehezítette Logar helyzetét, hogy Szlovéniában sokan nemigen tudtak valódi független jelöltként tekinteni Anže Logarra.

Nataša Pirc Musar győzelmével egy év alatt teljesen kicserélődik a szlovéniai állami vezetés, és a korábbi jobboldali kurzus helyett mindenféle értelemben baloldali kormányzás következik, ami némileg megakaszthatja a magyar-szlovén együttműködést, mivel az új ljubljanai vezetőket inkább lehet Viktor magyar miniszterelnök ellenlábasainak, mint barátainak nevezni.

Itt érdemes emlékezni arra, hogy Orbán februárban – tehát még a Janša-érában – szlovéniai „kiszállása” alkalmával úgy fogalmazott, hogy a „barátság a legértékesebb valuta”, ám nehéz elképzelni a két ország szoros együttműködését, ha hiányzik ez a váltópénz.

Az viszont még gondot okozhat a magyar és a szlovén kapcsolatokban, hogy Pirc Musar egyik fő területe a médiajog, és esetleg elkezdi feszegetni Janša és Orbán közös médiaügyeit, bár magyar részről már azt követően jelezték a Janša-féle pártmédiából történő tőkekivonást, hogy a volt szlovén miniszterelnök áprilisban elvesztette a parlamenti választásokat.

Szlovéniának karácsonyra minden bizonnyal új elnöke lesz, az új államfő ugyanis a tervek szerint december 23-án teszi le a hivatali esküt. Miután az országban annak ellenére a viszi a prímet, hogy az államfőt közvetlenül választják, így számottevő politikai korrekció Logar diadala esetén sem lett volna várható, Pirc Musar győzelme a szlovén kormány számra pedig nem nehezíti, hanem inkább megkönnyítheti a működést.

Pirc Musar programjában az egészségügyi és nyugdíjrendszer reformja, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a biztonság- és védelempolitika szerepel, külügyi irányváltás nincs láthatáron, a külügyeket egyébként is Tanja Fajon viszi, aki korábban az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője volt, és már a nyáron végrehajtotta a fordulatot.

Fajon hétfőn (november 14-én) délután úgy nyilatkozott, hogy „különösen büszke” Nataša Pirc Musar győzelmére, aki véleménye szerint minden bizonnyal megvédi Szlovéniában az alapvető jogokat, a médiaszabadságot és a jogállamiságot. Fajon szerint „ez egy jó jövő”.

A szlovéniai választások legnagyobb pikantériája mindenképpen az, hogy Pirc Musar – aki újságíróként, majd ügyvédként is dolgozott – Donald Trump elnöksége idején a Szlovéniában született first lady ügyvédje volt egy sajtóperben. 2016-ban Pirc Musar és ügyfele – értsd Melania Trump – Szlovéniában pert indított a Suzy magazin ellen, amely azt állította, hogy az amerikai elnök felesége elit escortként dolgozott nemzetközi modellkarrierje során. Az ügyben peren kívüli egyezség született.Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

A horvát gazdasági miniszter üdvözli az OMV Slovenija átvételét a MOL & INA részéről

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Horvát gazdasági miniszter
A horvát gazdasági miniszter szerint az INA szempontjából kedvező fejlemény, hogy nem csak a saját kútjainak tud szállítani, hanem elláthatja a MOL szlovéniai hálózatát is (Forrás: Nova TV)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A gazdasági miniszter úgy véli, hogy az INA szempontjából „jó lépés” az OMV szlovéniai kútjainak átvétele. Davor Filipović erről a zágrábi Nova TV stúdiójának nyilatkozott. Az INA horvát olajipari vállalat és a MOL tavalyelőtt, vagyis 2021 nyarán állapodott meg az OMV Slovenija többségi részesedésének felvásárlásáról. Ennek kivitelezéséhez uniós jóváhagyásra van szükség, aminek a feltétele, hogy a MOL adja el 39 szlovéniai benzinkútját.

Az utolsó szakasz

Az INA kedden (március 14-én) közölte, hogy a MOL-csoport eladja 39 szlovéniai benzinkútját, ezzel szeretne ugyan is eleget tenni az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének átvételéhez támasztott uniós feltételeknek.

Ezzel összhangban a MOL-csoport 2023. március 9-én az említett szlovéniai benzinkutakkal kapcsolatban adásvételi szerződést kötött a Shell-lel, az eladott kutak egy része a MOL Slovenijához, néhány pedig az OMV Slovenijához tartozott.

Nem ő gazdasági miniszter

Eljön a búcsú ideje (Forrás: YouTube, OMV Slovenija)

Az INA sajtóközleménye szerint „a MOL-csoport ezzel a lépéssel megerősítette elkötelezettségét a piaci versenyképességre vonatkozó valamennyi uniós követelmény teljesítése és az átvételi folyamat befejezésére mellett a következő hónapokban”.

Az OMV Slovenija a második legnagyobb kiskereskedelmi hálózattal rendelkezett Szlovéniában, amely 120 benzinkutat foglalt magába, és több különböző márkanév alatt működött, úgymint OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT.

Az INA eddig 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezett az OMV Slovenijaban, a MOL-lal kötött szerződés értelmében ezt a részesedést 33 százalékra növeli, amit a horvát gazdasági miniszter üdvözölt, mint az a következő alcím után kiderül.

A horvát gazdasági miniszter üdvözölte

Davor Filipović, horvát gazdasági miniszter kedden este a zágrábi Nova TV vendége volt, és az OMV Slovenija átvételét „jó lépésnek” nevezte az INA szempontjából.

Az INÁ-nak jelenleg öt benzinkútja van Szlovéniában, az átvételt követően ez 25-30-ra emelkedik, és ezáltal értékesítni tudja a szlovén piacon azokat a termékeket, amelyek a fiumei (Rijeka) finomítóban készülnek

– jelentette ki a horvát gazdasági miniszter, aki ezért „jó dolognak” nevezete, hogy az INA „terjeszkedik” a szlovén piacon.

Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a Nova TV studiójában (Forrás: Nova TV)

Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a Nova TV studiójában (Forrás: Nova TV)

Filipović megjegyezte még, hogy az is kedvező az INA szempontjából, hogy nem csak a saját kútjainak tud szállítani, hanem elláthatja a MOL szlovéniai hálózatát is, ami összességében több mint száz benzinkutat jelent Szlovéniában.

A Nova televízió minden bizonnyal azért fordult a horvát gazdasági miniszterhez az INA és a MOL szlovéniai terjeszkedésével kapcsolatban, mert a horvát állam közvetlen tulajdonosa az INÁ-nak, elletéttel Magyarországgal, ahol ez „áttéttelesen valósul meg” a MOL-on keresztül.

Magyar részről ezért szokták a kormányzati szereplők azzal elhárítani az INÁ-val kapcsolatos kérdéseket, hogy a horvátokkal fennálló „osztozkodásban” nem a magyar kormány, hanem a MOL illetékes.

A termelési kapacitások hasznosítása

A MOL közleményében megerősítette a fent említett tranzakció részleteit, és egyebek között azt írta, hogy az OMV Slovenija megvásárlása erősíti a versenyképességet a szlovén piacon.

A közlemény szerint a tranzakciókat és a régiós terjeszkedést követően a MOL-csoport teljes termelési, logisztikai és feldolgozó kapacitását a jelenleginél nagyobb mértékben tudja hasznosítani, és mint láthattuk, ez is tetszett a horvát gazdasági miniszternek.

A közleményben a MOL „fényezte” is egy kicsit magát azzal, hogy „a regionális piacon a kőolajtermékek egyik vezető független beszállítója, minekután sikeresen irányítja és fejleszti a teljes logisztikai láncot”.

Az ügylet lebonyolítása alatt az összes benzinkút – beleértve az eladott 39-et is – változatlanul üzemel.

A MOL szlovén nyelvű internetes oldalán közölte, hogy a Shell-lel kötött adásvételi szerződésben vállalt kötelezettségeknek megfelelően az adásvétel tárgyát képező benzinkutak dolgozói igény szerint megtarthatják a munkahelyüket.Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: