Connect with us

Szerbia

POLITIKAI CUMI: Már nem csak a szerb elnököt, hanem a gyerekeit is meg akarták ölni, célpont lehetett akár az 5 éves Vukan is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic danilo vracarci gigapixel standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi legfelsőbb szervezett bűnözés elleni ügyosztálya 32 gyanúsított helyezett 30 napos vizsgálati fogságba a Vračarci néven ismertté vált bűnözői csoport tagjai közül. Mindeközben Ninoslav Cmolić, a szerbiai rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának parancsnoka azzal „rodeózik” a kormánypárti televíziókban, hogy a csoport tagjai ellen vádat emelhetnek, mert meg akarták gyilkolni Aleksandar Vučić szerb elnököt, vagy pedig lelki fájdalmat kívántak neki okozni testvére vagy pedig valamelyik gyermeke megölésével.

Nem csak a főnök volt a célpont

Belgrádi jelentések szerint a Vračarci bűnözői csoport tagjait a napokban azért tartóztatták le, mert – akárcsak a tavaly februárban őrizetbe vett Veljko Belivuk bandája – a montenegrói kavači klán parancsára tevékenykedtek Szerbiában, és állítólag a legmagasabb állami tisztségviselők elleni támadásokra készültek.

A szerbiai baráti sajtó arról ír, hogy a banda tagjai attól sem riadtak vissza, hogy a szerb elnök fiát, Danilo Vučićot gyilkolják meg, akit állítólag már követtek is.

– Ha megöljük Danilót, Vučićnak is vége – ez a Vračarci csoport monstruózus terve

– írta hétfői (november 14-i) címlapján az Informer, amely a szintén belgrádi Novostival áll versenyben az első helyért a leginkább beny@ló sajtótermékek közötti versenyben.

Az Informer szintén a címlapján tudatta az információra éhes olvasókkal, hogy „a nyomozás jelenlegi állása szerint Belivuk és Zvicer vračari maffiózói követték Danilo Vučićot”, és hogy a rendőrök olyan adatokhoz jutottak, amelyek szerint a bűnözők azon dilemmáztak, hogy a szerb elnököt vagy a fiát öljék-e meg.

A kormánypárti lap szerint a bűnözők úgy vélték, hogy a szerb elnök fia „sokkal könnyebb célpont lenne”, ezért jobb lenne vele végezni, mert a hatás ugyanaz volna. Az Informer ezzel kapcsolatban nem kockáztatta meg azt a megállapítást, hogy Danilo Vučić esetleg azért is könnyebb célpont lenne/lehetne, mert korábban már láttatta magát bűnözői körökben.

A belgrádi lap cserébe viszont közölte, hogy a merénylők számára állítólag célpontnak számított a szerb elnök lánya, Milica, és akár legkisebb fia, a mindössze öt éves Vukan is.

Bőbeszédű rendőrség

Ne gondoljuk azonban, hogy az Informer mindezt a saját kisujjából szopta ki, a szerbiai rendőrség vezetői hivatalból fecsegnek, így van bőven mire alapozni, az „udvari sajtónak” nem is marad más dolga, minthogy „némileg kiszínezze” a hatósági közléseket. Erre utal az egyik szerbiai rendőri vezető alábbi nyilatkozata is.

– Világosan látszik, hogy a céljuk Vučić elnök meggyilkolása volt. Alapjában véve őt tartják a legnagyobb fenyegetésnek, ezért már egészen odáig merészkednek, és már azt fontolgatják, hogy őt öljék-e meg, vagy inkább valamelyik gyerekét, és ezzel okozzanak neki minél nagyobb lelki fájdalmat

– jelentette ki a szerbiai állami televíziónak (RTS) nyilatkozva a bevezetőben említett Ninoslav Cmolić a bűnözői csoport 18 tagjának és a velük kapcsolatba hozott két rendőrnek a lekapcsolását követően.

A szervezett bűnözés elleni vezető szerint több mint egy éve figyelik a belvárosi csoportot, és gyűjtik az általuk hátrahagyott nyomokat. Ezekből, valamint a Sky telefonos alkalmazás lehallgatásából és az európai kollégáktól kapott adatokból jutottak arra a következtetésre, hogy a bűnözők a szerb elnök életére szeretnének törni.

– Emellett rendelkezünk operatív ismeretekkel és információkkal is, amelyeket a terepen dolgozva szerezünk. Ezeket egymással összehasonlítva pontos adatokat kapunk arról, hogy mindennek miként kellett volna lezajlania, kik az érintettek, hány emberről van szó. Tehát nem csak közvetett bizonyítékoknak, hanem közvetlen adatoknak is a birtokában vagyunk, és mindezen felül emberi vallomásokkal is rendelkezünk

– jelentette ki Cmolić, aki itt kimondottan Srđan Lalić vallomására utalt, aki a Veljko Belivuk és bandája elleni per során tett beismerő vallomást azzal kapcsolatban, hogy a szerb elnök meggyilkolását tervezték.

A rendőri vezető arról is beszélt, hogy a gyanúsítottak leginkább Spanyolországba és a Dominikai Köztársaságba menekülnek a szerb rendőrség elől, amely jó kapcsolatokat ápol a holland, a francia és a spanyol kollégáival, ugyanakkor Európán kívül nem rendelkezik megfelelő kapcsolatokkal.

Ninoslav Cmolić ezt követően előfordult a szintén baráti, sőt barátibb Pink televízióban, ahol újabb bejelentést tett, miszerint a fent említett bűnözői csoportot hivatalosan is megvádolják a szerb elnök meggyilkolásának előkészítésével, bár ehhez egyelőre nem áll rendelkezésükre elegendő bizonyíték.

– Az Europoltól kapott hivatalos dokumentumokban, amelyeket a francia igazságszolgáltatás igazolt vissza, találtunk némi bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a Vračarci csoport tagjai meg akarják ölni Vučić elnököt, a gyerekét vagy a bátyját

– mondta Cmolić, aki ugyan beismerte, hogy jelenleg ugyan „nincs elegendő bizonyíték, vagy azok nem állnak rendelkezésre.”

– Mindezt külföldön tervezik és szervezik, ezért nem tudjuk, hogy eddig milyen előkészületeket tettek annak érdeken, hogy megvalósítsák a céljukat

– mondta a szervezett bűnözés elleni rendőrség szerbiai parancsnoka, aki szerint azonban persze, ez nem jelenti azt, hogy lemondtak volna a vádemelésről.

Tehát ott vagyunk, ahol eddig is voltunk, tovább reszkethetünk a szerb elnök életéért, mert az azonnali vádemeléshez évek óta nincs elegendő bizonyíték, miközben ez az egész leginkább kezd egy politikai cumihoz hasonlítani, amit akkor dugnak a nép szájába, amikor éhes, bekakilt, vagy csak úgy megszokásból kiverte a durcit.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: )

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava