Connect with us

Bűnügy

UTÁNPÓTLÁS: Újabb bűnözői csoportot tartoztattak le Belgrádban, összesen 17 embert vittek be

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vracarac gigapixel
A cikk meghallgatása

A múlt héten megszakadt a Veljko Belivuk-féle banda bírósági tárgyalásának újabb fordulója, nem sokkal később pedig újabb bűnözői bandát számolt fel a rendőrség Belgrádban, amely Belivukék lassan két évvel ezelőtti lekapcsolását követően erősödött meg. A tavaly februári rendőrségi akcióban elsőkörben szintén 17 bűnöző került rács mögé, ami nem csak arra utalhat, hogy a szerb rendőrök szeretik ezt a számot, hanem arra is, hogy a belgrádi/szerbiai alvilág igencsak termékeny. További hasonlóság, hogy az első letartóztatást továbbiak is követhetik, mert a szerb rendőrök még 11 személyt keresnek.

A szerb sajtó által Vračarci néven emlegetett csoport sem ártalmatlan társaság, számlájukra ugyanis legalább három gyilkosság és öt gyilkossági kísérlet írható. Vračar Belgrád egyik városrésze, ahol több nagykövetség, illetve múzeum, könyvtár és egyéb kulturális intézmény található. Meg sok bűnöző, sok fegyverrel.

A bandát Nikola Vušović vezeti/vezette, aki a Johnny Vračarból (Džoni sa Vračara) ragadványnevet viseli. A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a többi őrizetbe vett személy nevének csak a kezdőbetűit tette közzé.

A Vračarci bűnözői csoport általában Belgrádban tevékenykedett, de a Radoje Zvicer és Slobodan Kašćelan által vezetett montenegrói kavači klán megbízásából gyilkolni elment külföldre is.

A belgrádi sajtó egyetért abban, hogy ez a csoport lépett Bajkeverő Velja (Veljko Belivuk) embereinek helyére a szerbiai bűnözői térképen, számban is megvoltak hozzá, és ők sem riadtak vissza az emberöléstől.

A csoport vezetőjét, Nikola Vušovićot már a Belivuk-csoporton történt tavaly februári rajtaütés előtt is Bajkeverő Velja egyik legközelebbi “munkatársának” tartották az alvilági körök ismerői.

A Őrült Johnny néven is emlegetett Nikola Vušović korábban Spanyolországban és a Dominikai Köztársaságban bujkált, ahol a szerb hatóságok szerint belgrádi kérésre le is tartóztatták, viszont az amerikai CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) közbenjárására szabadon engedték, amivel kapcsolatban Aleksandar Vučić szerb elnök is megszólalt.

– Látták a közelmúltban a hírt, hogy Nikola Vušović Johnnyt, a kavači klán vezető posztjának egyik várományosát letartóztatták a Dominikai Köztársaságban? Kiadatási őrizetben volt. Nos, már nincs. Szabad, mint a madár. És tudják, hogy kik hozzák ott egyedül a döntéseket? Melyik ország, és milyen módon

– nyilatkozta a szerb államfő. A belgrádi sajtó szerint a Dominikai Köztársaság a Dél- Amerikából Nyugat- Európába tartó nagy mennyiségű kokain átrakodásának fontos csomópontja, és ezen az országon keresztül halad a másik irányba a kábítószerért fizetett pénz is.

A szerb rendőrség operatív adatai szerint Vušović, alias Őrült Johnny három társával együtt, az egyik közülük Luka Cerović volt, korábban részt vett a rivális škaljari klán két tagjának, Igora Dedovićnak és Stevan Stamatovićnak athéni meggyilkolásában.

Lapértesülések szerint a most letartóztattak között van Cerović is, aki három év bujkálás után visszatért Szerbiába, hogy feladja magát, mert úgy ítélte meg, hogy a škaljari és a kavači klán közötti véres háború folytatódása miatt a rácsok mögött nagyobb biztonságban van.

Mindebből látható, hogy a Belivukék letartóztatását követő szélcsend véget ért, és felélénkülni tűnik a szerb alvilág, a bűnözők többsége pedig – úgy mint eddig is – montenegrói szolgálatban áll.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava