Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

TRANZITSZÁLLÓ FIUMÉBAN: Orosz állampolgárok is vannak az Európába tartó migránsok között

migransok fiume vasutak
ÁTUTAZÓBAN: Migránsok pihennek meg a fiumei vasútállomáson mielőtt folytatják útjukat Olaszország felé (Forrás: Novi List)

Olvasási idő: 3 perc

A fiumei (Rijeka) vezetés vitába keveredett a horvát vasutakkal (Hrvatske željeznice), amely nem engedélyezte, hogy a helyi vasútállomásnál konténert állítsanak fel a migránsok számára. A városvezetés két héttel ezelőtt tartott ülésén döntött úgy, hogy mini befogadó központot hoz létre a pályaudvaron. Közben – már Szlovéniában – kiderült, hogy a migránsok között megjelentek az orosz állampolgárok is, vajon őket hova teszik az európai hatóságok?

Mini befogadó központ

Az említett ülésen a A Vöröskereszt, a fiumei főegyházmegye, a Caritas és a megyei rendőrkapitányság mellett részt vettek a Horvát Vasutak képviselői is, akik nem csak hogy jelen voltak, hanem el is fogadták a határozatokat.

A vasút ennek ellenére megtagadta a konténerek elhelyezését a pályaudvaron a migránsok, valamint az őket segítő önkéntesek számára, az utóbbiak gondoskodnak a városban csak rövid ideig tartózkodó migránsokról.kontenerek

A fiumei hatóságok azonban nem mondtak le a migránsok megsegítéséről, ezért a két konténert a vasútállomáson kívül, magán- és nem közterületen állították fel, így nem volt szükség a vasút hozzájárulására. Az egyik konténer a segélyezést végzők bázisa, a másikban pedig a migránsok tisztálkodhatnak.

A Vöröskereszt fiumei szervezete október 25-e óta minden nap kétszáz adag melegételt visz ki a vasútállomáson tartózkodó migránsok számára, amelyet a Caritas és a fiumei egyházmegye önkéntesei osztanak szét.

Az ételt a várostól délre fekvő pećinei népkonyhán készítik, figyelembe véve a migránsok étkezési szokásait.

Miután a város nem állíthatta fel a vasútállomáson a konténereket, Marko Filipović fiumei polgármester betámadta a Horvát Vasutakat, amelyeket – minden bizonnyal bosszúból – azzal vádolt meg, hogy nem tartják tisztán a vasútállomást.

A Fiuméba érkező migránsok nem csak a városnak jelentenek gondot, hanem a horvát vasutaknak is, amely beszedi tőlük a jegy árát, ugyanakkor nem költ az általa kezelt területek tisztán tartására

– mondta a polgármester, aki abban bízik, hogy a schengeni övezethez történő januári csatlakozást követően megszűnik a migránsok nyomása a városra, illetve Horvátországra.Hova mennek?

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a migránsok számára bizonyos értelemben csak “tranzitszálló” az Olaszország és felé vezető úton, amihez a helyi hatóságok asszisztálnak, a migránsoknak ugyanis egy hétre szóló tartózkodási engedélyt adnak ki.

A migránsoknak ez idő alatt kell megoldaniuk a távozásukat a városból, ami leginkább a Lupoglav nevet viselő település felé vezet, ahova tömegesen érkeznek.

A migránsok csoportosan érkeznek mindenekelőtt Fiume, Pola és Pazin irányából, számukra ez egy találkozási pont Buzet, illetve Szlovénia és az európai országok felé vezető úton. Ez ez utóbbi hónapokban különösen felerősödött a korábbiakhoz képest

lupoglav

– nyilatkozta Franko Baxa lupoglavi járásvezető a Nova tudósítójának. Baxa szerint naponta 150-200 migráns érkezik a településre, ami, ha egy gyors fejszámolást végzünk, havonta 5-6000 migránst jelent, ez igencsak tekintélyes szám. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy szerb hivatalos közlés szerint ennyi migráns van összesen Szerbiában: ezért egyáltalán nem kizárt, hogy valahol biztosan valami hiba csúszott a számításba, vagy hogy valahol dajkamesékkel áltatják a lakosságot.

A legtöbb migráns busszal érkezik Lupoglavba, de a taxisok ott is kiveszik részüket a “mozgatásukból”. A migránsok onnan vonattal vagy gyalog indulnak tovább Buzetba, onnan pedig már csak egy lépés az igazi Európát jelentő schengeni övezet.

Mindez pedig addig zajlik, amíg az új olasz kormány nem koppint a szlovénok orrára a migránsok átengedése miatt, attól kezdve dőlni kezd a dominó visszafelé.

Orosz menekültek

Ezt támasztja alá, hogy hétfőn este (november 7-én) a ljubljanai arról írt, hogy a múlt hétvégén a rendőrségnek sok dolga akadt az migránsok üldözésében & zavargázásában. Több rendőrkapitányság feljelentést is tett az illegális határátlépőkkel szemben, és elfogtak néhány csempészt is.A múlt hétvégén – ahogy az lenni szokott – a legtöbb a koperi rendőrkapitányság területén történt, pénteken reggel 6 órától hétfő reggel 6 óráig összesen 442 személyt fogtunk el. Pénteken 233-at, szombaton 102-t, vasárnap pedig 107 főt vettünk vettünk őrizetbe

– jelentette be Jure Grilc, a koperi rendőrigazgatóság munkatársa, aki szerint csak Brežice környékén a következő számokat jegyezték fel: 30 migráns Indiából, 27 Pakisztánból, 26 Burundiból, 23 Oroszországból, 17 Afganisztánból, 7 Kongóból, 2-2 Bangladesből és Koszovóból és egy Gambiából.

Szép színes és hosszú , amiből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az egész Afrika és át akar költözni Európába. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, és ez a szomorú slusszpoén, hogy a migránsok között orosz állampolgárok is megjelentek, és ezt nem csak Brežice környékén tapasztalták, a szlovén rendőrök ugyanis Krško körzetében kilenc orosz állampolgárt fogtak el, egyet pedig Metlika térségében tartóztattak fel.

Innentől kezdve felvetődik a kérdést, hogy őket menekültek fogják-e kezelni az Európai Unióban?

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: