Connect with us

Szerbia

SZERB CHARLIE HEBDO: Golyózápor fogja kitörni a szerkesztőség ablakait

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

danas vucic corax standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Danas ellenzéki liberális napilap főszerkesztője hivatali e-mailjére hátborzongató fenyegetéseket kapott. Az ismeretlen feladó azzal fenyegette meg Dragoljub Petrovićot és az általa vezetett lapot, hogy „golyók fognak röpködni, és úgy végzik mint a Charlie Hebdo”.

A belgrádi Charlie Hebdo

Így címezte meg levelét a cirill betűkkel író ismeretlen szerző, aki a sokak által titkosság szempontjából szuperbiztosnak tartott Proton.me e-mail szolgáltatónál regisztrált fiókot threateningaccount@proton.me elérhetőséggel, és azt használta a Danas főszerkesztőjéhez intézett levél elküldésére.

danas level

A feladó azért küldte a fenyegetést, mert elégedetlen azzal, ahogy az ellenzéki (liberális) napilap a Koszovóval, a boszniai Szerb Köztársasággal és a Montenegróval kapcsolatos témákról ír. A Danas jó ideig csak tengődött, tavaly (2021-ben) azonban megvette a luxemburgi/hollandiai székhelyű United Group médiacsoport, amelyet Dragan Šolak szerb médiamágnás alapított, és vezet ma is.

– Amikor egy reggel munkába indultok… lepereg előttetek az életetek… az ebben az e-mailben található szavak lesznek az utolsók, amit látni fogtok, mielőtt egy golyó áthalad a koponyátokon és örök kábulatba küld benneteket

– olvasható a levélben, amelynek a stílusából arra lehet következtetni, hogy a titokzatos szerző nem két elemeit végzett, hanem annál jóval többet.

A levél megfogalmazója azt írja, hogy a lehetséges elkövetők soha nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé, „mert ők sem maradnak életben, vagy maguk ítélkeznek maguk felett, vagy elesnek a rendőrökkel folytatott tűzharcban”.

A feladó a szerb szóhasználatban „Koszovó és Metohia Autonóm Tartománynak” nevezett Koszovó körül kialakult feszültségre utalva úgy fogalmazott, hogy a Danas, és az ugyancsak a United Media istállójába tartozó N1 és Nova S televíziós csatorna, az „objektív és a független tájékoztatás” leple alatt egyértelműen és nyíltan az albán szeparatisták oldalára állt, támogatva Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, és a Szerbiához tartozó Preševo ​​és Bujanovac önkormányzataiban működő albán nemzetiségű szeparatistákat, akikről szuperlatívuszokban beszélnek. Ezzel kapcsolatban a levélíró mindenekelőtt Snežana Čongradint, a Danas rovatvezetőjét személyesen is megnevezi.

Az e-mail szerzője azt is felrója a Danasnak, hogy sértegeti a boszniai Szerb Köztársaság szerb lakosságát, amelyet „népirtó nemzetnek” tart, magát a boszniai Szerb Köztársaságot pedig „népirtó képződmények” nevezi. A levélben azt is fájlalja a feladó, hogy a Danas a montenegrói szerbeket „fogatlan csetnikeknek” nevezte, az úgynevezett „EuroPride” ellen vallási felvonulásokat szervező vallásos szerbeket pedig „ortodox tálibokként” emlegette.

A viszonylag hosszúra fogott levél a fentebb kiemelt szerzőn túl a lap több munkatársát is megemlíti, akiket a főszerkeztő eszmetársainak nevez. Ezek a következők: Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković, és a kommentátorok, akik a Danasnak dolgoznak, mint például Dragan Bursać vagy Daško Milinović, rádiós műsorvezető.

A szerb nacionalisták új generációja

A feladó szerint a főszerkesztő és a Danas szerkesztősége, a „hazai árulók” címkéjét illesztette magára, az ilyen árulókra pedig a szerbek többsége nem néz nagy lelkesedéssel.

– És ez már nem a Šešelj-féle radikális retorika, az ő idejük rég lejárt. Az árnyékból a szerb nacionalisták új generációja lép elő, amely megvesztegethetetlen, nem korrumpált és mindenekelőtt tiszteletre méltó

– fogalmaz az igencsak bőbeszédű szerző, aki szerint az „új generáció” névtelen jobboldali közösségeinek nagy része nem kapcsolódik semmilyen szerbiai és európai jobboldali szervezethez ami láthatatlanná teszi őket a és titkosszolgálatok számára, mert természetüknél fogva decentralizáltak”.

A levélíró folyamatosan magázza a főszerkesztőt, és egyetlen pejoratív kifejezést sem használ, miközben biztos abban, hogy a szerkesztőség továbbra is folytatja az eddigi munkát, és kitart a mostani szerkesztési politika mellett.

– Önök bátor újságírók, akik nem adják fel egy fenyegetés hatására, mert tudják, hogyan kell viselkedni azokkal az emberekkel, akik megfenyegették Önöket, ugyanis kezdettől fogva üldöztetés áldozatainak tekintik magukat

– állapítja meg a fenyegető levél ismeretlen feladója, aki ehhez még hozzáteszi, hogy „golyózápor fogja kitörtni a szerkesztőség ablakait”, mégpedig akkor, amikor ott a legkevésbé számítanak rá.

A Danas szerkesztősége a fenyegetést tartalmazó e-mailt átadta a rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek. A lap/hírportál főszerkesztője annak a várakozásának adott hangot, hogy a hatóságok a lehető leghamarabb reagálnak, és felfedik a szerző személyazonosságát. Petrović úgy fogalmazott, hogy hozzászoktak már a fenyegetésekhez, de ilyen „vérfagyasztó” levelet – amely szerint úgy végzik, mint a Charlie Hebdo munkatársai – eddig még soha sem kaptak.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: )

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava