Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

SZERB CHARLIE HEBDO: Golyózápor fogja kitörni a szerkesztőség ablakait

danas vucic corax standard scale
HASONLÓSÁG: A belgrádi Danas címlapján gyakran közöl karikatúrákat a szerb elnökről, de alapjában véve közéleti napilap és hírportál (Forrás: Screenshot, Danas)

Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Danas ellenzéki liberális napilap főszerkesztője hivatali e-mailjére hátborzongató fenyegetéseket kapott. Az ismeretlen feladó azzal fenyegette meg Dragoljub Petrovićot és az általa vezetett lapot, hogy “golyók fognak röpködni, és úgy végzik mint a Charlie Hebdo”.

A belgrádi Charlie Hebdo

Így címezte meg levelét a cirill betűkkel író ismeretlen szerző, aki a sokak által titkosság szempontjából szuperbiztosnak tartott Proton.me e-mail szolgáltatónál regisztrált fiókot threateningaccount@proton.me elérhetőséggel, és azt használta a Danas főszerkesztőjéhez intézett levél elküldésére.

danas level

A feladó azért küldte a fenyegetést, mert elégedetlen azzal, ahogy az ellenzéki (liberális) napilap a Koszovóval, a Köztársasággal és a Montenegróval kapcsolatos témákról ír. A Danas jó ideig csak tengődött, tavaly (2021-ben) azonban megvette a luxemburgi/hollandiai székhelyű United Group médiacsoport, amelyet Dragan Šolak szerb médiamágnás alapított, és vezet ma is.Amikor egy reggel munkába indultok… lepereg előttetek az életetek… az ebben az e-mailben található szavak lesznek az utolsók, amit látni fogtok, mielőtt egy golyó áthalad a koponyátokon és örök kábulatba küld benneteket

– olvasható a levélben, amelynek a stílusából arra lehet következtetni, hogy a titokzatos szerző nem két elemeit végzett, hanem annál jóval többet.

A levél megfogalmazója azt írja, hogy a lehetséges elkövetők soha nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé, “mert ők sem maradnak életben, vagy maguk ítélkeznek maguk felett, vagy elesnek a ökkel folytatott tűzharcban”.

A feladó a szerb szóhasználatban “Koszovó és Metohia Autonóm Tartománynak” nevezett Koszovó körül kialakult feszültségre utalva úgy fogalmazott, hogy a Danas, és az ugyancsak a United Media istállójába tartozó N1 és S televíziós csatorna, az “objektív és a független tájékoztatás” leple alatt egyértelműen és nyíltan az szeparatisták oldalára állt, támogatva Albin koszovói öt, és a Szerbiához tartozó Preševo ​​és önkormányzataiban működő albán nemzetiségű szeparatistákat, akikről szuperlatívuszokban beszélnek. Ezzel kapcsolatban a levélíró mindenekelőtt Snežana Čongradint, a Danas rovatvezetőjét személyesen is megnevezi.

Az e-mail szerzője azt is felrója a Danasnak, hogy sértegeti a Köztársaság szerb lakosságát, amelyet “népirtó nemzetnek” tart, magát a boszniai Szerb Köztársaságot pedig “népirtó képződmények” nevezi. A levélben azt is fájlalja a feladó, hogy a Danas a montenegrói szerbeket “fogatlan csetnikeknek” nevezte, az úgynevezett „EuroPride” ellen vallási felvonulásokat szervező vallásos szerbeket pedig “ortodox tálibokként” emlegette.

A viszonylag hosszúra fogott levél a fentebb kiemelt szerzőn túl a lap több munkatársát is megemlíti, akiket a főszerkeztő eszmetársainak nevez. Ezek a következők: Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković, és a kommentátorok, akik a Danasnak dolgoznak, mint például Dragan Bursać vagy Daško Milinović, rádiós műsorvezető.A szerb nacionalisták új generációja

A feladó szerint a főszerkesztő és a Danas szerkesztősége, a “hazai árulók” címkéjét illesztette magára, az ilyen árulókra pedig a szerbek többsége nem néz nagy lelkesedéssel.

És ez már nem a Šešelj-féle radikális retorika, az ő idejük rég lejárt. Az árnyékból a szerb nacionalisták új generációja lép elő, amely megvesztegethetetlen, nem korrumpált és mindenekelőtt tiszteletre méltó

– fogalmaz az igencsak bőbeszédű szerző, aki szerint az “új generáció” névtelen jobboldali közösségeinek nagy része nem kapcsolódik semmilyen szerbiai és európai jobboldali szervezethez ami láthatatlanná teszi őket a rendőrség és titkosszolgálatok számára, mert természetüknél fogva decentralizáltak”.

A levélíró folyamatosan magázza a főszerkesztőt, és egyetlen pejoratív kifejezést sem használ, miközben biztos abban, hogy a szerkesztőség továbbra is folytatja az eddigi munkát, és kitart a mostani szerkesztési politika mellett.

Önök bátor újságírók, akik nem adják fel egy hatására, mert tudják, hogyan kell viselkedni azokkal az emberekkel, akik megfenyegették Önöket, ugyanis kezdettől fogva üldöztetés áldozatainak tekintik magukat

– állapítja meg a fenyegető levél ismeretlen feladója, aki ehhez még hozzáteszi, hogy “golyózápor fogja kitörtni a szerkesztőség ablakait”, mégpedig akkor, amikor ott a legkevésbé számítanak rá.

A Danas szerkesztősége a fenyegetést tartalmazó e-mailt átadta a rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek. A lap/hírportál főszerkesztője annak a várakozásának adott hangot, hogy a hatóságok a lehető leghamarabb reagálnak, és felfedik a szerző személyazonosságát. Petrović úgy fogalmazott, hogy hozzászoktak már a fenyegetésekhez, de ilyen “vérfagyasztó” levelet – amely szerint úgy végzik, mint a Charlie Hebdo munkatársai – eddig még soha sem kaptak.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: