Connect with us

Szerbia

SZERB CHARLIE HEBDO: Golyózápor fogja kitörni a szerkesztőség ablakait

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A belgrádi Danas ellenzéki liberális napilap főszerkesztője hivatali e-mailjére hátborzongató fenyegetéseket kapott. Az ismeretlen feladó azzal fenyegette meg Dragoljub Petrovićot és az általa vezetett lapot, hogy “golyók fognak röpködni, és úgy végzik mint a Charlie Hebdo”.

A belgrádi Charlie Hebdo

Így címezte meg levelét a cirill betűkkel író ismeretlen szerző, aki a sokak által titkosság szempontjából szuperbiztosnak tartott Proton.me e-mail szolgáltatónál regisztrált fiókot threateningaccount@proton.me elérhetőséggel, és azt használta a Danas főszerkesztőjéhez intézett levél elküldésére.

A feladó azért küldte a fenyegetést, mert elégedetlen azzal, ahogy az ellenzéki (liberális) napilap a Koszovóval, a boszniai Szerb Köztársasággal és a Montenegróval kapcsolatos témákról ír. A Danas jó ideig csak tengődött, tavaly (2021-ben) azonban megvette a luxemburgi/hollandiai székhelyű United Group médiacsoport, amelyet Dragan Šolak szerb médiamágnás alapított, és vezet ma is.

– Amikor egy reggel munkába indultok… lepereg előttetek az életetek… az ebben az e-mailben található szavak lesznek az utolsók, amit látni fogtok, mielőtt egy golyó áthalad a koponyátokon és örök kábulatba küld benneteket

– olvasható a levélben, amelynek a stílusából arra lehet következtetni, hogy a titokzatos szerző nem két elemeit végzett, hanem annál jóval többet.

A levél megfogalmazója azt írja, hogy a lehetséges elkövetők soha nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé, “mert ők sem maradnak életben, vagy maguk ítélkeznek maguk felett, vagy elesnek a rendőrökkel folytatott tűzharcban”.

A feladó a szerb szóhasználatban “Koszovó és Metohia Autonóm Tartománynak” nevezett Koszovó körül kialakult feszültségre utalva úgy fogalmazott, hogy a Danas, és az ugyancsak a United Media istállójába tartozó N1 és Nova S televíziós csatorna, az “objektív és a független tájékoztatás” leple alatt egyértelműen és nyíltan az albán szeparatisták oldalára állt, támogatva Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, és a Szerbiához tartozó Preševo ​​és Bujanovac önkormányzataiban működő albán nemzetiségű szeparatistákat, akikről szuperlatívuszokban beszélnek. Ezzel kapcsolatban a levélíró mindenekelőtt Snežana Čongradint, a Danas rovatvezetőjét személyesen is megnevezi.

Az e-mail szerzője azt is felrója a Danasnak, hogy sértegeti a boszniai Szerb Köztársaság szerb lakosságát, amelyet “népirtó nemzetnek” tart, magát a boszniai Szerb Köztársaságot pedig “népirtó képződmények” nevezi. A levélben azt is fájlalja a feladó, hogy a Danas a montenegrói szerbeket “fogatlan csetnikeknek” nevezte, az úgynevezett “EuroPride” ellen vallási felvonulásokat szervező vallásos szerbeket pedig “ortodox tálibokként” emlegette.

A viszonylag hosszúra fogott levél a fentebb kiemelt szerzőn túl a lap több munkatársát is megemlíti, akiket a főszerkeztő eszmetársainak nevez. Ezek a következők: Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković, és a kommentátorok, akik a Danasnak dolgoznak, mint például Dragan Bursać vagy Daško Milinović, rádiós műsorvezető.

A szerb nacionalisták új generációja

A feladó szerint a főszerkesztő és a Danas szerkesztősége, a “hazai árulók” címkéjét illesztette magára, az ilyen árulókra pedig a szerbek többsége nem néz nagy lelkesedéssel.

– És ez már nem a Šešelj-féle radikális retorika, az ő idejük rég lejárt. Az árnyékból a szerb nacionalisták új generációja lép elő, amely megvesztegethetetlen, nem korrumpált és mindenekelőtt tiszteletre méltó

– fogalmaz az igencsak bőbeszédű szerző, aki szerint az “új generáció” névtelen jobboldali közösségeinek nagy része nem kapcsolódik semmilyen szerbiai és európai jobboldali szervezethez ami láthatatlanná teszi őket a rendőrség és titkosszolgálatok számára, mert természetüknél fogva decentralizáltak”.

A levélíró folyamatosan magázza a főszerkesztőt, és egyetlen pejoratív kifejezést sem használ, miközben biztos abban, hogy a szerkesztőség továbbra is folytatja az eddigi munkát, és kitart a mostani szerkesztési politika mellett.

– Önök bátor újságírók, akik nem adják fel egy fenyegetés hatására, mert tudják, hogyan kell viselkedni azokkal az emberekkel, akik megfenyegették Önöket, ugyanis kezdettől fogva üldöztetés áldozatainak tekintik magukat

– állapítja meg a fenyegető levél ismeretlen feladója, aki ehhez még hozzáteszi, hogy “golyózápor fogja kitörtni a szerkesztőség ablakait”, mégpedig akkor, amikor ott a legkevésbé számítanak rá.

A Danas szerkesztősége a fenyegetést tartalmazó e-mailt átadta a rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek. A lap/hírportál főszerkesztője annak a várakozásának adott hangot, hogy a hatóságok a lehető leghamarabb reagálnak, és felfedik a szerző személyazonosságát. Petrović úgy fogalmazott, hogy hozzászoktak már a fenyegetésekhez, de ilyen “vérfagyasztó” levelet – amely szerint úgy végzik, mint a Charlie Hebdo munkatársai – eddig még soha sem kaptak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava