Connect with us

Horvátország

SZERENCSECSILLAG: A legszerencsésebb ember a világon, illetve kicsoda is anyuci kedvenc mikimausza?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenxi mouse
PLENXI MOUSE ÉS MINI ORSOLYA: Igencsak szívélyesen üdvözölte a bizottsági elnök a horvát kormányfőt. Az albánok - Edi Rama és Dritan Abazović - meg csak néznek. De hol van Pete? (Forrás: Screenshot, Večernji List)
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Nyakunkon a hétvége, ilyenkor ildomos könnyebb témákkal járni az olvasók kedvében – mármint, ha a politika és a világhelyzet nem szól közbe. Szóval, ha a Google keresőbe – népiesen gugli – bepötyögjük, hogy „luckiest man in the world”, akkor első helyen Frano Selak horvát állampolgár élettörténetét fogja felajánlani. 1929-ben Dubrovnikban született, foglalkozására nézve zenetanár volt. Selak arról nevezetes hogy hét halálos balesetet élt át komolyabb következmény nélkül, és mindennek tetejébe a lottón 900 ezer eurót nyert.

„Lehetetlen” élettörténet

A „lehetetlen sztori” 1962-ben kezdődött, amikor a vonat, amellyel Dubrovnikba utazott, kisiklott és egy befagyott folyóba zuhant. Tizenhét utas fulladt a jeges habokba, Franenak csak a karja törött el.

Egy évvel később igazi borzalmat élt át, amikor egy Fiumeba (Rijeka) tartó repülőgépen utazás közben kinyílt az ajtó, és a szívóhatás húsz embert kirántott az ülésekről. Mindenki meghalt, kivéve Selakot, aki egy szénakazalra zuttyant, és kutya baja sem történt.

1966-ban busszal utazott Splitbe, amely ismét csak egy folyóban landolt. Négy embert nem tudtak megmenteni, de Selak pár karcolással megúszta.

Két „kisebb” baleset következett, amikor az utolsó pillanatban sikerült kiugrania a vezetés közben kigyulladó autókból, melyek utána fel is robbantak. 2008-ban egy busz ütötte el egy zágrábi utcán, de a szerencsés Frane ismét súlyos sérülések nélkül vészelte át az esetet.

1996-ban a Škodáját vezette egy hegyi úton, amikor egy ENSZ-teherautó az ellenkező irányból egy kanyarban belerohant. Autója egy 300 méter mély szakadékba zuhant, de Selak korábban kiesett az ajtón, esését egy fa ágai fogták fel.

Szerencséje volt a lottón is, 2002-ben eltalált egy hetest (Magyarországon ez ötös), és majdnem 7 millió kunát (kb. 900 ezer euró) kapott.

Selak elosztotta a vagyont, Petrinjába költözött, és csak annyi pénzt hagyott a csípőműtétjére, hogy utána ötödik feleségével, Katával élvezhesse nyugdíjas napjait. 87 éves korában halt meg, még a földrengés előtt, így nyilván egy fantasztikus „túlélő történettel” lettünk megrövidítve.

Kicsoda anyuci kedvenc mikimausza?

Ursula von der Leyen az EB elnöke és Andrej Plenković horvát miniszterelnök közötti „szívélyes viszony” nem titok, ám a csütörtöki (november 3-i), berlini, Nyugat-Balkánnal foglalkozó EU-csúcstalálkozó megnyitója előtt igazán nem mindennapi látványban volt részünk.

Európa egyetlen Mini Orsolyája – amikor megpillantotta Plenkovićot, nem titkolta el érzelmeit: tárt karokkal, repesve rohant megölelni kedvenc barátját. Így nem is kell csodálkozni azon, hogy Brüsszel meglátása szerint Horvátország kifogástalan jogállam, és hogy özönlik a pénz az országba.

A kedves kis történet nem nyerte el mindenki tetszését, így az egyik kommentelő sommásan megüzente:

Európai értékek. Brávó! Az imént vásároltam 1 kiló krumplit 7 kunáért (kicsit kevesebb mint 1 euró) és egy vekni kenyeret 12 kunáért (kb. 1,7 euró)… Brávó, Plenx!Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

FÚZIÓS ENERGIA: Vissza a jövőbe, de hol van a repülő autóm?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

fuzios energia
A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során (Forrás: YouTube, IFMIF-DONES España)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Talán annak is köszönhetően, hogy meglehetősen furcsa kisfiú voltam – már poétikusan ifjú koromban kedvenc szórakozásom az volt, hogy behúzódtam a zongora alá, és olvastam – még most, hajlott koromban sem veszítettem el érdeklődésemet a világ dolgai iránt. Többek között nagy sci-fi rajongó vagyok, és ennek megfelelően legszívesebben az űrben száguldoznék egy összkomfortos űrhajóban, de sajna, ez úgy tetszik, még jócskán odább van. Viszont, a dolgok fejlődnek, és ahogy erre a ChatGPT-is cikkem is igyekezett rávilágítani, a jövő ajtóstól tör ránk, tetszik, nem tetszik.

A horvátok és a fúziós energia

Például, pár évvel ezelőtt is még csak április elsejei viccelődésnek számított volna az a hír, hogy a spanyolok és horvátok csütörtökön Granadában közös igazgatóságot alakítottak a fúziós erőmű építéséhez szükséges anyagok tesztelésére, egy 707 millió eurós uniós projekt keretében.

Az IFMIF-Dones névre keresztelt projekt elnöke Staša Skenžić, a horvát oktatási minisztérium nemzetközi együttműködési osztályának vezetője lesz.

A dél-spanyolországi Granadában tartott ülésen megállapodás született arról, hogy két horvát, két spanyol és két megfigyelő országból származó tag ül majd a testületben.

Az IFMIF-Dones projekt keretében egy létesítményt építenek Escuzarban, mintegy 20 kilométerre Granada városától. A kísérleti telephelyen a fizikusok az Európai Unió első fúziós erőművének megépítéséhez szükséges anyagok kutatásával foglalkoznak majd.

A projektben egyenlőre Spanyolország 50 százalékos, Horvátország pedig 5 százalékos részesedéssel vesz részt.

Pénteken 13 másik ország és három intézmény képviselői gyűltek össze Granadában, amelyek részt vehetnek a fennmaradó 45 százalékos részesedésben.

Minden ország részt vett a vitában, és nagyon örülünk a projektbe való belépés iránti érdeklődésnek

– mondta Tonči Tadić fizikus, a horvát csapat vezetője a Hina, horvát állami hírügynökségnek.

Véleménye szerint a japán küldöttséggel való találkozó különösen sikeres volt, és Németország is nagy érdeklődést mutatott.

Az ülésen olaszországi, franciaországi, belgiumi, szlovéniai, szlovákiai, csehországi, romániai, ausztriai, finnországi, litvániai, lettországi és magyarországi küldöttségek, valamint az EURATOM, az EUROfusion és a Fusion for Energy (F4E) nemzetközi szervezetek is részt vettek.

Az EURATOM várhatóan 20 százalékos részesedéssel lép be

– mondta Tadić, hozzátéve, hogy a szervezet először a vezetőség ülését akarja megtartani a befogadás megvitatására.

A Pentagon mindenre rátromfolt

A „Vissza a jövőbe” érzést erősíti az az elképesztő híradás is, melynek értelmében fennáll a lehetősége, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb szondák látogathatnak meg bolygókat a Naprendszerünkben, beleértve a Földet is.

A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során. Ez egy olyan működési elv által valósulhat meg, amely nem különbözik túlságosan a NASA küldetéseitől

– írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan légijelenség-kutató irodájának vezetője egy kutatási jelentésben, amelyet Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke társszerzőként jegyez.

Fúziós energia

Szóval nem egy oregoni erdőcsősznek káprázott a szeme, minek következtében UFO-kat vélt felfedezni a csillagos égen, hanem a fent jelzett tiszteletreméltó urak hivatalos jelentésében szerepel a sztori, az ember meg csak kapkodja a fejét.

És ez csak két érdekesség, amit ötletszerűen kiragadtam az információk örvényéből. Szinte követhetetlen a tudomány és a technológiák fejlődése, a médiába csak nagy ritkán törnek be az efféle hírek, és ezért még arról sem beszélhetünk, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk, hanem annak elenyészően kicsi csücskét.

Teljesen vad dolgok kerülnek szóba, az élet meghosszabbításától kezdve a zero point energia megcsapolásáig, a fény sebességét meghaladó utazás lehetőségétől az ezer évig tartó elemig.

Fúziós autó

Mindezt lehet hogy már holnap, de lehet, hogy soha sem fogjuk látni. Csak az a biztos, hogy vágtatunk a jövőbe, még ha ezt nem is tudjuk.

Én személy szerint belenyugodtam abba, hogy el sem tudom képzelni, mit hoz a holnap, viszont van egy valami amit hiányolok a nagy fene futurizmusból.

Hol van a repülő autó, kérdem én? Már a múlt század ötvenes éveitől ígérgetik, de sehogy valósul meg. Pedig nagy szükség volna rá. Az ember egy óra alatt felugorhatna Pestre megnézni a haverokat, vagy fél óra alatt leérhetne az Adriára friss halat venni, vagy húsz perc alatt Szlavónországba, ahol a fekete malac túr…Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: