Connect with us

Szerb Köztársaság

TOVÁBBRA SEM VÉGLEGES: Dodiknak még gondot okozhat az újraszámlálás, miközben az ellenzék új választásokat követel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

A bosznia-hercegovinai választási bizottság több mint három hete adós a szerb entitás elnöki tisztségére leadott szavazatok újraszámolásával, ezért jogosan merül fel a gyanú, hogy valami nincs rendjén, és hogy Milorad Dodiknak még gondot okozhat az újraszámlálás. Ezt érzékeli Dodik is, aki feljelentéseket tesz a választási bizottság ellen, és keddre “hazafias nagygyűlést szervez” Banja Lukában, igencsak furcsa jelszavakkal, amiről már írtunk a BALK-on. Igor Crnadak, a Dodik riválisát, Jelena Trivićet támogató Demokratikus Fejlődés Szervezetének/Platformjának (Platforma Demokratskog Progresa, PDP) elnökhelyettese vasárnapi sajtótájékoztatójában közölte, hogy tömeges visszaélésekről van tudomása, amelyet Milorad Dodik javára követtek el, így a párt új választás kiírását fogja követelni. A Dodik által október 25-re meghirdetett nagygyűlés kapcsán lehetséges provokációkra figyelmeztette pártja tagjait, és arra kérte a boszniai szerb lakosságot, hogy csak a tiltakozás békés formáját alkalmazzák.

Három hete számolnak

A bosznia-hercegovinai Központi Választási Bizottság (Centralna Izborna Komisija, CIK) október 22-re tervezte a boszniai Szerb Köztársaság elnöki címéért indulókra leadott szavazatok összeszámlálásának befejezését. A CIK-ben uralkodó áldatlan állapotokat jól jellemzi, hogy az országosan leadott 1.617.933 szavazat összeszámolása három hetet vett igénybe a nyugat-balkáni Csodaországban.

A szombaton közölt eredmények sorában a boszniai választópolgárok a legjobban a szerb entitás elnöki pozíciójának eredményét várták, azonban az eredmény közlése elmaradt.

Igor Crnadak, a Demokratikus Fejlődés Szervezetének (Platforma Demokratskog Progresa, PDP) alelnöke vasárnap megkerülte az országos választási szervet, és sajtótájékoztatón ismertette a pártja új álláspontját a fél-hivatalos eredmény kapcsán.

Crnadak a CIK-től kiszivárgott információkra hivatkozva jelezte, hogy tömeges szabályszegés történhetett Milorad Dodik javára az eredmények összeszámolásakor a helyi szavazókörökben, de konkrét eredményt ő maga sem tudott mondani. Ezt azzal magyarázott, hogy ő is csak részinformációkkal rendelkezik, a hivatalos eredményt a CIK-nek kell közzétennie.

A meglehetősen ködös megfogalmazást Crnadak azzal próbálta világosabbá tenni, hogy több ezer lehet azoknak a szavazatoknak a száma, amiket a helyi választási bizottságok Dodik eredményéhez számoltak, pedig azok Trivićre lettek leadva.

Crnadak azt azonban már nem árulta el, hogy a “több ezer” alatt megközelítőleg mennyit, szám szerint “hány darabot” kell érteni. Ez amiatt bírna jelentőséggel, mert a Dodik által előzetesen bejelentett győzelem mindössze 23.000 szavazaton múlott, ami körülbelül 5%-os előnyt jelentett.

Crnadak vélhetően a saját szavazótáboruk hangulatának hergelése érdekében elmondta, hogy a CIK tudomására jutott, miszerint nagy számban adtak le Dodikra szavazatot “alkalmi vakok”, akiket segítő kísért a fülkébe.

Más esetekben már elhunyt személyek is adtak le szavazatot, de az urnához járultak olyanok is, akikről utóbb kiderült, hogy nem is tartózkodtak az országban a választás napján. Az újraszámolás során feltárt visszaélések 90%-ban Dodik érdekében állók voltak.

Mindezek alapján Crnadak illegitimnek minősítette az október 2-i választást, és annak a megismétlése mellett foglalt állást.

A helyzet annyiban új, hogy Branisval Borenović, az említett ellenzéki párt, a Demokratikus Fejlődés Szervezetének/Platformjának elnöke a korábbi cikkünkben közölt október 3-i rögtönzött sajtótájékoztatón még kellő óvatossággal beszélt a választás megismétlésének lehetőségéről.

Később a CIK az újraszámolást rendelte csak el, amit a Dodikkal szemben induló Jelena Trivić elégedettséggel fogadott, és közölte, hogy az eredményt el fogja fogadni, akkor is, ha őt hozzák ki vesztesen a küzdelemből. Ezt a kijelentést utóbb a pártvezetés revideálhatta a CIK-től és a nemzetközi választási megfigyelőktől származó információk miatt.

A helyzet súlyosságát a most nyilatkozó Crnadak azzal érzékeltette, hogy a választási bizottság “tömeges visszaéléseket vizsgál, amik már más szintet értek el ebben az esetben, mint a korábbi választások során.”

A helyzet tisztázása végett a PDP beadványok sorát küldte a CIK-hez, és feljelentést tettek tömeges választási csalás gyanúja miatt a boszniai ügyészségen.

Dodikra is reagált

Crnadak zárszóként arra kérte Trivić szimpatizánsait, hogy ne engedjék magukat provokálni a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) tagjai által. Rutinos politikusként békés demonstrációkat helyezett kilátásba, azonban hangsúlyozta, hogy az erőszakos cselekményektől az ellenzéki blokk távol tartja magát.

A korábbi cikkünkben bemutatott Dodik videóról kijelentette, hogy az október 25-i SNSD-gyűlés célja, hogy akár olyan személyeket is feltüzeljen a “szerb nemzet Miléje”, értsd Dodik, akik nem riadnak vissza attól, hogy fegyvert ragadjanak az ellenzéki blokk vezetői ellen.

Ezzel Crnadak a Dodik által közzétett videóban elhangzó szélsőséges retorikára utalt, amihez kötődően kifejtette, hogy senkinek nincs joga ahhoz, hogy a boszniai szerb népet és a jogbiztonságot fenyegesse.

A keddre meghirdetett nagygyűlés résztvevői kapcsán pedig közölte, hogy a megfélemlített, megzsarolt párttagok vesznek majd részt rajta ezrével, azzal a tévhittel, hogy meg kell védjék a boszniai szerb entitást.

A kérdés Crnadak szerint már csak az, hogy kit védenek meg és mitől, illetve kitől? Szerinte az október 25-re meghirdetett rendezvény valójában csak a Dodik vezette rezsim és az illegitim választási eredmény védelmét szolgálja.

Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava