Connect with us

Magyarország

SZABADSÁGHARCOS: Dodik Magyarországhoz hasonlította a Szerb Köztársaságot, miközben magát már szinte Gavrilo Principnek képzeli

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szavazo dodik princip
A cikk meghallgatása

Október 23-a alkalmából gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a boszniai Szerb Köztársaság elnöki posztjára pályázó Milorad Dodik, akinek a győzelmét még mindig nem erősítette meg a bosznia-hercegovinai választási bizottság, miután ellenzéki riválisai választási csalással vádolták meg, és a szavazatok újraszámlálását kérték. A boszniai szerb politikus – akinek a győzelméhez Orbán már személyesen is gratulált – a Twitteren köszöntötte a magyar miniszterelnököt. A maga hatalmát veszélyben érző boszniai szerb vezető ezzel párhuzamosan egy videóban arra szólította fel követőit, hogy – talán “igazi szabadságharcosként” – tegyenek tanúbizonyságot, és mutassák meg, hogy Gavrilo Princip leszármazottai.

A két nép közötti hasonlóság

– Gratulálok Orbán Viktor miniszterelnöknek a nemzeti ünnephez, amelyen az 1956-os forradalom kezdetére emlékeznek

– írta bejegyzésében Milorad Dodik, aki kihasználta az alkalmat, hogy megkeresse a hasonlóságot a “magyar és a szerb forradalmárok között”.

– Ezen a napon felismerem a két nép közötti hasonlóságot, a két népet ugyanis az örök szabadságeszményért folytatott küzdelem köti össze, ez volt a legmagasabb szerb cél is, amiért – mint az Ön esetében is – sok életet áldoztak

– jegyezte meg “folytatásos bejegyzésében” Milorad Dodik, aki a következőképpen folytatta:

– Azzal a kívánsággal, hogy békében és jólétben ünnepelje ezt a napot, még egyszer őszintén gratulálok.

A saját “szabadságharca”

Ami a “saját szabadságharcát” illeti, Dodik arról is értekezett a Twitteren, ahol azt ígérte, hogy megvédik “a boszniai Szerb Köztársaság népének választási akaratát”.

Magyarra fordítva, a dodiki “hazafias szótárban” ez azt jelenti, hogy semmiáron sem hajlandó kiengedni a kezéből a hatalmat, amit egy október 25-i nagygyűlés szervezésével kíván alátámasztani.

– Felszólítom a polgárokat, hogy csatlakozzanak hozzánk október 25-én a “Mladen Stojanović” parkban, hogy mindenki lássa mekkora erőt képviselünk, és hogy mennyire szeretjük a Szerb Köztársaságot.

Dodik ehhez az elszánt “szabadságharcosi bejelentéshez” egy egy perces videót csatolt, amely kürtszóval kezdődik, miközben egy férfihang a haza védelmére, a nép szolgálatára és a Szerb Köztársaság megőrzésére szólít fel.

A boszniai szerb vezető annak a bizonyítását várja el az interneten megszólított követőitől, hogyan legyenek méltók az elődök harcához, és a leszármazottak örökségéhez, s most is, mint eddig annyiszor, álljanak ki a bátor ősök mellett a külföldi hódítokkal szemben.

A Dodik-féle hazafias videó nem nevezi meg a külföldi hódítókat (talán Brüsszel, talán Amerika), viszont arra buzdítja a nézőket, hogy emeljék magasabbra a szerb trikolort az “árulás zászlajánál”.

A sok “hazafias közhely” sorában a következő elég markáns dobpergés közepette hangzik el, és azzal az igénnyel lép fel, hogy a megszólított emberek “mutassák meg a világnak és maguknak, hogy semmi sem erősebb a népnél”.

A “boszniai szerb nemzeti téboly” akkor éri el a tetőfokát a Dodik által közzétett videóban, amikor elhangzik a felhívás, miszerint a boszniai szerb politikus híveinek meg kellene megmutatniuk, hogy Gavrilo Princip, és egy szerb katonatiszt, Milan Tepić leszármazottai.

Az itt emlegetett Tepić 1991-ben “hősiesen felrobbantotta magát” az újkori délszláv háborúk során, és ezzel a cselekedetével több mint tíz horvátot rántott magával a halálba.

A második fél percben, amikor már a kürt és a dob majdnem elnyomja az átszellemült férfihangot, körülbelül ugyanaz hangzik el, mint az első fél percben, ami végül arra a végszóra fut ki, hogy a hazát meg kell védeni, a Szerb Köztársaságot pedig meg kell őrizni.

Mindezek szerint a boszniai Szerb Köztársaságban akkor kezdődik az “igazi szabadságharc”, hogy ha a bosznia-hercegovinai választási bizottság ki meri mondani, hogy esetleg nem Dodik nyerte meg a választásokat. Az istenadta nép pedig kövesse Gavrilo Princip példáját. De talán az remélhető, hogy a nagygyűlés résztvevői nem robbantják fel magukat tömegesen az október 25-i rendezvényt követően.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava