Connect with us

Bosznia

BUJUMBURÁTÓL BRATUNACIG: Egyre több Afrika távoli részéről érkező migráns reked Bosznia-Hercegovinában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bumbura bratunac 1
Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt két napban jelentős számú afrikai migráns érkezett a kelet- Bratunac városába, amely a boszniai Szerb Köztársasághoz tartozik, miután Szerbia Bosznia esetében végig a szerb entitással határos. A település lakossága komoly aggodalommal fogadta a Drinán illegális módon átkelő idegeneket. A regionális politika mély elemzésébe bonyolódó szakemberek között felmerült az az elképzelés is, hogy Szerbia nyomásgyakorlási módszerként „mulasztja el” a migránsok Drinán való átjutását megakadályozni.

Szerbiából jöttek

A Bratunacban felgyülemlett migránsok kapcsán a helyi hatóságok mindössze annyit tudtak kideríteni, hogy a majd 200 fős csoport Szerbiából, a Drinán való átkeléssel érkezett Bosznia-Hercegovinába. Az illegális határátlépést végrehajtókat a helyi rendőri szervek igazoltatták, jobban mondva erre irányuló kísérletet tettek, mert a migránsok döntő többsége nem mutatott fel semmilyen azonosításra alkalmas okmányt.

A migránsok jelentős része alultáplált és kifáradt a hosszú utazás miatt. A bratunaci önkormányzat jelezte a belügyminisztériumának, hogy nem áll módjában tartós jelleggel ellátást és szállást biztosítani a csoport tagjainak.

A helyi illetékesek attól is tartanak, hogy a napokban újabb csoport érkezhet a kisvárosba, ami akár fel is tüzelheti a külföldiekkel egyébként sem túl modoros helyieket. A szerdai napon a boszniai szerb hatóságok 98 migránst regisztráltak a település autóbusz pályaudvarán, akik közül 25 fő Tuzlába, 73 pedig Szarajevóba váltott jegyet.

A döntő többségük burundi, kongói vagy guineai állampolgárnak vallotta magát.

Aleksandar Vučić szerb államfő pont a burundi állampolgárságú migránsok számának ugrásszerű növekedése miatt került az uniós szervek célkeresztjébe, és tett arra vonatkozó kijelentést, hogy a fokozódó afrikai eredetű migráció miatt felül fogja a belgrádi kormányzat vizsgálni a Burundinak adott vízummentességet.

A nyugat-balkáni regionális viszonyok elemzésében mélyre szántó gondolatokat rendre megfogalmazó elemzők addig merészkedtek, hogy a szerbiai hatóságok két legyet ütnek egy csapásra azzal, hogy az egyébként is feszült belpolitikai hangulattal küszködő Bosznia-Hercegovinába juttatják az afrikai csoportokat, és ezáltal rövid úton megszabadulnak az illegálisan érkezőktől.

A Drina medencéjében uralkodó migrációs viszonyokat jól példázza, hogy alig pár órával az említett 98 afrikai migráns távozását követően újabb csoport indiai állampolgárságú migráns jelent meg a város pályaudvarán, akik szintén illegálisan lépték át a határt Szerbia felől.

A Vöröskereszt és az önkéntesek állnak helyt

A helyi hatóságok együttműködési készségét jól mutatja, hogy a településen uralkodó viszonyokról kizárólag a buszállomás vezetője, Zoran Spajić volt hajlandó nyilatkozni. Ez alapján a migránsok békés magatartást tanúsítottak, azonban sokukon érzékelhető volt, hogy alultápláltak és kimerültek. A legnagyobb problémát a maguk mögött hagyott hulladékhegyek és a helyi lakosságban felkorbácsolódott indulatok jelentették.

A boszniai menekültügyi hatóságok már évek óta nem tudnak érdemben megbirkózni az oroszágra csapódó migrációs hullámmal. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint körülbelül 5000 illegális migráns tartózkodik boszniai befogadó központokban. Ennél lényegesen nagyobb számban vannak azonban azok a személyek, akik az idegenrendészeti eljárástól tartva a Tuzla, Szarajevó vagy Bihać körüli hegyekben húzzák meg magukat.

A migránsok helyzete kifejezetten rossz Bosznia-Hercegovinában, így igyekeznek minél előbb elhagyni a nyugat-balkáni Csodaországot. A helyi lakosság agresszív magatartása mellett a zord téli időjárás, az erdőben élő ragadozók és a majd egymillió taposóakna is azok közé a tényezők közé tartozik, amelyek a mielőbbi továbbhaladásra ösztökéli a migránsokat.

A határőrség és az idegenrendészeti hatóság jóformán csak az általuk működtetett befogadóközpontokban nyújt ellátást az ide érkezőknek. A munka dandárját a Vöröskereszt Nemzetközi Szervezete és más önkéntes csoportok végzik.

A bratunaci esetben sem történt ez másképp, mert a Vöröskereszt szakembereinek városba való érkezését követően a helyi autóbuszsofőrök vállaltak önkéntes munkát a migránsok támogatására. Ők osztják szét a menekültek között az ivóvizet, konzervet és ruhaneműt. A betegeknek a helyi háziorvos biztosított alkalmi ellátást és gyógyszert. A buszsofőrök megszervezték a településre érkező migránsok tuzlai vagy szarajevói szállítását olyan buszokkal, amelyeket csak az ő szállításukra használnak, megelőzve ezzel a helyiekkel való konfrontációt.

Továbbmennének

A helyi sajtónak nyilatkozó migránsok közül senki sem kapott ihletet ahhoz, hogy a festői Drina kanyonban kezdjen új életet.

A legtöbben Németországba akarnak eljutni. Azonban a megerősített horvátországi határőrizeti viszonyok és a Száva által képezett természetes határ komoly akadályt állít ez elé.

A helyi lakosok megnyugtatása végett a bratunaci rendőrség növelte a közterületi jelenlétet, a biztonsági minisztérium pedig arra vonatkozó tájékoztatást tett közzé, hogy a migrációs nyomás az idei évben lényegesen kisebb a Drina bratunaci szakaszán, mint a korábbi év ugyanezen időszakában.

Ezt azzal igyekeztek alátámasztani, hogy az előző év első hat hónapjában kétszerannyi illegális határátlépést regisztráltak Szerbia felől, mint idén. A boszniai valóság azonban inkább arra enged következtetni, hogy az embercsempészek játszák ki hatékonyabban a hatóságokat.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Bosznia

A volt bosnyák titkosszolgálati vezető, egy drogbáró, plusz 1 szerb USA-szankció alatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

USA-szankciók
Az Egyesült Államok "megszankcionált" három bosznia-hercegovinai állampolgárt, köztük a volt titkosszolgálati vezetőt is, aki korábban elvileg a pajtásuk volt (Forrás: amerikai pénzügyminisztérium)
Olvasási idő: 7 perc

Az USA Pénzügyminisztériuma (USA Department of Treasury) újabb három -hercegovinai állampolgárt helyezett szankciós listára. A közzétett nevek jókora meglepetést okoztak a boszniai közéletben, mert a korábban megszokottakkal szemben nem az ismétlődően egymás torkának eső politikai vezetők kerültek fel a szankciós lajstromra. Ennek ellenére kérdéses, hogy az USA újabb szankciós intézkedése milyen szinten bír visszatartó erővel a boszniai politikai kurzus tagjai számára, akik már megszokhatták, hogy a jelentősebb alkotmányos ütésváltás után menetrendszerűen bővül a lista. Mindennek a legnagyobb bája az, hogy a volt titkosszolgálati vezető és a drogbáró neve egyazon listán szerepel.

Elvárják a Daytoni Egyezmény betartását

Az USA külügyi adminisztrációja nyilatkozatot adott ki az új szankciós rendelkezésekkel kapcsolatban. Ebben kiemelték, hogy azok a személyek kerültek eddig is a szankciós listára, akik aláássák a demokratikus intézmények működését, és olyan politikai irányvonalat képviselnek, ami ártalmas a nyugat-balkáni térség békéjére és biztonságára.

A nyilatkozatban külön kiemelték, hogy értékelésük szerint a boszniai Szerb Köztársaság vezetése szecessziós politikát folytat, aminek keretében arra törekszik, hogy minél nagyobb mértékben vonjon állami hatásköröket az entitási szintre.

Az RS vezetőinek kifejezett említése ellenére, a mostani szankciós körbe egy boszniai szerb vezető sem esett bele. A bosnyák-horvát Föderáció vezetése kapcsán pedig a korábban megszokottaktól komolyabb és direktebb kritikát fogalmaztak meg. Eszerint a Föderációban aktív politikai pártok kísérletet tettek arra, hogy az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi szervek munkáját befolyásolják, és azok képességeit saját politikai céljaik elérésére használják fel.

Minderre tekintettel az USA Pénzügyminisztériuma Osman Mehmedagić volt titkosszolgálati vezetővel, Edin Gačanin kábítószerkereskedővel és Dragan Stankovićtyal, a boszniai szerb entitás vagyonkezelésért felelős hivatalnokával szemben rendelt el korlátozásokat.

Büntetik a korábbi partnerüket

A szankciós listára most felkerült nevek közül a legnagyobbnak egyértelműen Osman Mehmedagić „Osmica” (magyar jelentése „nyolcas, nyolcaska”) számít, aki idén február 28-ig kilenc éven át volt a boszniai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obaveštajno-sigurnosna Agencija, OSA, magyar jelentése „darázs”) vezetője.

Osmica februári leköszönése mondhatni időn túli volt, mert a boszniai szerb pártok által 2021 nyarán meghirdetett alkotmányos bojkott miatt nem került sor az utódja megválasztására a második négyéves mandátumának lejárta után, a tavalyi évben.

USA-szankció

Osmica, a korábbi partner (Forrás: Klicxba)

Az USA Pénzügyminisztériumának közleménye alapján Mehmedagić a hivatali tevékenysége során felhasználta a boszniai állami tulajdonban lévő BH Telekom cégnél meglévő kapcsolatait, és az OSA képességeit ahhoz, hogy lehallgattassa az bosnyák konzervatív Demokratikus Akciópárt (Stranka demokratske akcije, SDA) egyes tagjait és a boszniai szerb ellenzéki pártok vezetőit, az SDA egyes politikai ellenfeleit pedig meg is figyeltette.

Emellett huzamosabb ideig együttműködött különböző szervezettbűnözői-csoportokkal, amiből aztán ő maga és a baráti köre, valamint a Bakir Izetbegović vezette Demokratikus Akciópárt is vagyoni előnyre tett szert.

A 2022. októberi választások kapcsán az USA illetékes szervei tudomást szereztek arról, hogy Mehmedagić, közismertebb nevén Osmica a befolyását felhasználva több esetben megkísérelte egyes boszniai pártok vezetőit és tagjait rábírni az együttműködésre a konzervatív (nacionalista) bosnyák párttal.

Mindezen felül az amerikai pénzügyminisztériumi nyilatkozat hűtlen kezelés, jogellenes kisajátítás és a vesztegetés bűntettét is Mehmedagić terhére rója a konkrétumok közlése nélkül.

Népmesei alak az Izetbegović család szolgálatában

A boszniai titkosszolgálatot 2015. óta vezető Osmica személye az 1992 és 1995 közötti háborús években került be a helyi köztudatba, mint az „államalapító” Alija Izetbegović testőrségének vezetője.

USA-szankció

A SZÉLTŐL IS ÓVTA: Osmica, és az integető „államalapító”, Alija Izetbegović

Mehmedagić is azok közé a veteránok közé tartozik, akiknek a személye köré a háború óta komplett népmesei kalendárium szövődött. A háborús szerepvállalásáról annyi biztosan elmondható, hogy két alkalommal megsebesült, és a harctéri bátorsága miatt kétszer kitüntették.

A boszniai háborút követően különböző titkosszolgálati beosztásokban dolgozott, majd az OSA 2004-es megalapítása óta az intézmény munkatársa volt. Az SDA-val a párt megalakulása óta szoros volt a kapcsolata. Az Izetbegović család baráti köréhez tartozik a mai napig.

A Bakir Izetbegovićtyal meglévő szoros kötelék ékes bizonyítéka, hogy Mehmedagić is részt vett a pártvezér lányának 2021. évi szarajevói esküvőjén, ahol Recep Tayyip Erdoğan török elnök, a BALK-on lásd még „török szultán”, is tiszteletét tette.

Osmica népmesei karaktere azonban 2020 óta egyre komolyabb csorbát szenvedett a személyével kapcsolatban sorra megjelenő híresztelések miatt. 2020 októberében pedig büntető eljárás indult ellene hivatali hatalommal visszaélés gyanúja miatt.

A sajtóban az üggyel kapcsolatban megjelentek alapján Mehmedagić az OSA akkori kibervédelmi vezetőjét arra bírta rá, hogy az OSA képességeit felhasználva egyes személyek magán levelezéseit szerezze meg, illetve fotókhoz férjen hozzá.

Az ügyben 2021 májusában felmentő ítélet született, azonban pár nappal később újabb büntetőeljárás indul ellene és az akkori biztonsági miniszter, a szintén bosnyák Selmo Cikotić ellen. Az ügyészség az újabb ügyben azt vizsgálta, hogy a két SDA-közeli politikai szereplő befolyásolta-e a vezető köztisztviselők és rendvédelmi dolgozók átvilágítását végző bizottság névsorának összeállítását. Az ügyben azóta sem született döntés.

Alig egy hónappal később, 2021 júniusában a sajtóban robbant a bomba hír, miszerint a legfőbb boszniai titkosszolgálati vezető a gyanú szerint nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, vagyis nincs valós diplomája.

Az ügyben érintett tuzlai bejegyzésű magánegyetem nyilvántartásában voltak arra utaló jelek, hogy Mehmedagić adatait egy másik diplomát szerzett személy eredményeivel társították, úgymond összevonták visszamenőleg.

A boszniai ügyészség 2021 nyarán kikérte az OSA-tól Mehmedagić személyi anyagát annak megállapítása végett, hogy volt-e ténylegesen hallgatói jogviszonya az intézményben az érintett időszakban. Ebben az ügyben sem született döntés a mai napig.

Amikor már a jámbor boszniai hírfogyasztó azt hitte, hogy az utolsó visszás ügy is napvilágot látott Osmica személye körül, akkor került sor a letartóztatására: 2021. július 14-én szarajevói házából vitték kihallgatásra az OSA vezetőjét pénzmosás gyanúja miatt.

Az ügyben elrendelt házkutatás során jelentős mennyiségben találtak a nyomozók az OSA-hoz köthető dokumentumokat az épületben.

Mehmedagić a kihallgatás során nem tudott választ adni arra, hogy milyen eredetű pénzből vásárolt meg két szarajevói házat.

A nyomozás kezdeti szakaszában Kanton Belügyminisztériumának közleménye megerősítette, hogy a Mehmedagićhoz és családtagjaihoz köthető bankszámlák forgalmán nem látható a vételárak kifizetése.

Talán mondani sem kell, ebben az ügyben sem született még jogerős ítélet.

Mehmedagić, alias Osmica, tagadja a vádakat

Mehmedagić az ellene felhozott vádak kapcsán közölte, hogy kifejezetten várja a boszniai igazságszolgáltatási szervek megkereséseit, hogy tisztázhassa magát, tekintettel arra, hogy soha semmilyen jogsértést nem követett el.

Hangsúlyozta, hogy az ellene felhozott vádak amiatt is különösen meglepők voltak a számára, mert a regnálása alatt végig sikeres együttműködés volt az OSA és az USA illetékes szervei között. Ennek eredményeként még elismerésben is részesítette az amerikai fél. Így nem világos a számára, miért működtek vele együtt, ha ilyen jellegű cselekményekben volt bizonyíthatóan érintett.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html

Osmica kellő szarkazmussal kifejezte abbéli reményét, hogy nincs kapcsolat a vele szemben megfogalmazott vádak és a boszniai politikai helyzet között. Ezzel Mehmedagić vélelmezhetően a Demokratikus Akciópárt közeli személyekkel szembeni fellépésre utalt.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a konzervatív Bakir Izetbegović pártvezér feleségének tudományos fokozatát a boszniai tudományos akadémia visszavonta, mert nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy Sebija Izetbegović megszerezte a diplomáját a Zágrábi Egyetem Orvostudományi Karán. Azóta a honosítás alapján a szarajevói egyetem által kiadott orvosi diplomát az egyetem rektora is visszavonta.

Zárszóként Mehmedagić kérte az amerikai hatóságokat, hogy mielőbb adják át a náluk lévő bizonyítékokat a boszniai hatóságoknak, hogy azok indokolt esetben eljárást indíthassanak ellene, ami során tisztázhatja a nevét.

Az SDA védelmébe vette

Mehmedagić védelmében a bosnyák Demokratikus Akciópárt az Egyesült Államokat bíráló közleményt adott ki, amelyben felszólította az ügyben érintett amerikai hatóságokat, hogy a Mehmedagićtyal szembeni bizonyítékaikat adják át a boszniai hatóságoknak az állításaik alátámasztására.

Az SDA vezetése a bizonyítékok bemutatásáig úgy tekinti, hogy Mehmedagić ártatlan az ellene felhozott vádakban, és a szankciós intézkedést a párt ellen indított lejártaó hadjárat egyik elemének tekintik.

Szerintük az Osmica elleni fellépés kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a bosnyák konzervatív pártot tovább gyengítsék a „Trojka” pártszövetség (Naša Stranka, Narod i Pravda, SDP) javára, és kiszorítsák az SDÁ-t a hatalomból.

A bosnyák Tito is szankciós listára került

A szankciós lista a Tito becenevet viselő Edin Gačanin kábítószer kereskedővel is bővült.

USA-szankciók

Edin Gačanin, a Tito és Dino nevet viselő klán vezetője (Forrás: Internet)

A szarajevói származású Gačanin a „Tito és Dino” kartell vezetőjeként mostanra kulcsszerepet vívott ki magának az nyugat-balkáni régióban és a Közel-Keleten.

Az ellene elrendelt körözések miatt már huzamosabb ideje Dubajban él, legalábbis ott készültek róla legutóbb felvételek.

Az USA figyelme amiatt fordult a Tito által irányított kartellre, mert a bosnyák bandavezér együttműködést alakított ki az ír Kinahan bűnszervezettel, ami az USA-ban is tevékenykedik.

Az USA Pénzügyminisztériumának közleménye szerint Tito jelenleg az egyik legjelentősebb nemzetközi kábítószer-kereskedő, és az illegális szerek kereskedelme mellett jelentős szereplő lett a pénzmosás terén is.

A kishalakat is büntetni fogják

Aszankciós listára felkerült harmadik személy Dragan Stanković, a boszniai Szerb Köztársaság földmérési és vagyonkezelési ügyekért felelős hatóságának (Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, RUGIP) vezetője.

Stanković, aki állami hivatalnok – azzal került egy lapra a kétes ügyletekbe bonyolódó ex-titkosszolgával és a nemzetközi kábítószer kereskedelem egyik koronázatlan királyával, mert végrehajtotta a boszniai szerb entitás parlamentje által tavaly nyáron az entitási vagyon kezeléséről elfogadott törvényt.

A jogszabályról már a hatálybalépése előtt lehetett tudni, hogy az szembe megy a Daytoni Egyezménnyel, mert az állami vagyon egyes részeit entitási vagyonná minősítette át.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html

USA-szankciók

Dragan Stanković, az RS vagyonának őre forrás: (Forrás: Klix.ba)

Stanković, mint a boszniai Szerb Köztársaság vagyonának lelkes őre ennek ellenére eleget tett a Boszniai Szerb Nemzetgyűlés (Narodna Skupština Republike Srpske, NSRS) által elfogadott törvénynek, és végrehajtotta a rá testált vagyonkezelői feladatokat.

Hősünk vélhetően a legmerészebb álmában sem gondolta volna, hogy egy jogszabályban neki előírt kötelezettség maradéktalan ellátásával lép rá a világ vezető katonai és gazdasági hatalmának a tyúkszemére, pedig ez történt.

Azt pedig már végképp nem feltételezhette, hogy a köztisztviselői munkaköre kapcsán előbb lesz az amerikai szankciók áldozata, mint azok a boszniai szerb politikusok, akik a kérdéses jogszabályt kidolgozták és megszavazták a boszniai szerb törvényhozásban, majd a tavaly októberi választási kampányban arra építették a nacionalista kampányukat.

Az USA külügyi adminisztrációja a Stanković elleni fellépéssel azt üzente a boszniai politika és közigazgatás vezetőinek, hogy legyenek bármilyen beosztásban, rajtuk tartják a szemüket, és pozíciótól függetlenül bárki kerülhet ilyen helyzetbe, ha a „Daytoni szent tehén patájára lép”. Tehát példát statuáltak, hogy legyen mindenkinek félnivalója.
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Vámos Miklós: Visz a vonat

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: