Connect with us

Szerbia

SÖRÖZÉS: Stratégiai megállapodást kötöttek, a haladók a szocialistákkal közösen kormányoznak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dacic vucic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök és Ivica Dačić szocialista vezető stratégiai megállapodást kötött a további együttműködésről, amit aztán egy közös sörözéssel ünnepeltek meg. Erről Vučić tájékoztatta a közvéleményt Instagram oldalán a rajongók ovációi közepette. Az esti órákban aztán Dačić megkérdőjelezhetetlennek nevezete, hogy a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt közösen kormányoz a következő időszakban.

A sörözés

A két politikus – akik még a kilencvenes évekből ismerik egymást – a Száva partján, a belgrádi Vízivárosban (Beograd na vodi) ünnepelte meg a régi-új szövetséget.

A sörözésen nem vett részt Ana Brnabić, szintén régi-új miniszterelnök, aki éppen az expozéját írja, és ennél fogva nagyon elfoglalt, még arra sincs ideje, hogy ő maga egyeztessen a szocialistákkal a kormányba történő bevonásukról, ezért ennek “kitárgyalását” átengedi Vučić elnöknek. Egyéként is, őt már korábban érte az a megtiszteltetés, hogy együtt sörözhetett, egy másik alkalommal pedig együtt borozhatott a “mindenes” szerb elnökkel.

A mostani sörözésen részt vett a szerb államfő és a szocialista vezető fia is, elvégre nem árt, ha szokják, hogy mi a politika.

– Luka Dačićtyal, az én Danilómmal mi a déli sörömet iszom, Ivica meg kávét, de eltette a cigarettát, hogy ne veszítsen támogatókat

– írta az Instagramon a szerb elnök, félig személyes, félig politikai bejegyzésében.

– Mivel mindenben megegyeztünk, ami a pártjaink stratégiai együttműködésével kapcsolatos, itt az ideje, hogy a belgrádi Vízivárosban megpihenjünk, és felkészüljünk egy fárasztó hétre

– tette hozzá Vučić, aki itt vissza is kanyarodott “személyesbe”.

– Egyébként Dačić idősebb nálam, de úgy néz ki, mintha tíz évvel fiatalabb lenne. Ez biztos azért van, mert én boroztam és söröztem

– írta még a szerb elnök az Instagramon, ahol a bejegyzés alig egy nap alatt majdnem húszezer ember tetszését nyerte el, a fanok tehát elájultak, közel és távol nem volt ilyen népszerű poszt a “Szerbia jövője A.V.” (@buducnostsrbijeav) oldalon.

– Minden elismerésem, kell egy kis pozitív légkörű kikapcsolódás

– írta egy hozzászóló, egy másik pedig úgy fogalmazott, hogy érezzék jól magukat, elvégre “megérdemlik”.

A kormányalakítás

A “pozitív légkörű sörözésből” arra lehet következtetni, hogy Vučić és Dačić megállapodott a közös kormányzásban, Ana Brnabić meg majd jó képet vág hozzá, elvégre azért miniszterelnök.

Ivica Dačić aztán esti nyilatkozatában meg is erősítette, hogy a Szerbiai Szocialista Párt ismét a Szerb Haladó Párt partnere lesz a kormányban. Erről a baráti Pink Televízió egyik esti műsorában beszélt, hol is máshol tette volna.

A Hit- Tvit című “veszélyesen politikai” műsorban a szocialista vezető úgy fogalmazott, hogy a szerb elnök és ő is elégedett azzal, amit amit 2012 óta sok területen együtt értek el.

– Úgy gondoljuk, hogy Szerbia érdekei azt kívánják, hogy ez a jövőben is folytatódjon, így hát nem is vita tárgya, hogy közösen alakítjuk meg Szerbia új kormányát

– mondta a szocialista politikus, aki azonnal neki is ment az Európai Uniónak, amely a migránsok számának növekedése miatt – például Tunéziából és Burundiból – vízumkényszer bevezetését helyezte kilátásba Szerbiával szemben. Dačić ironikusan kommentálta, hogy a két országgal fenntartott szerb vízummentesség “veszélyezteti az Európai Unió biztonságát.

– Beszélni kellene róla, de ez képmutatás. Fel kellene tennünk a kérdést, hogy ki a felelős azért a több ezer migránsért, akik Bulgárián és Görögországon keresztül az EU-ból érkeznek Szerbiába. Aztán azt mondják, hogy Szerbiáig mehetnek, de tovább nem, tehát itt parkoljanak le

– jelentette ki Dačić, aki korábban a külügyminiszteri, azt megelőzően pedig a belügyminiszteri posztot töltötte be, közben azonban volt házelnök is. A szocialista politikus egyúttal megjegyezte, hogy Burundi állampolgárainak szabad belépést kell biztosítani, mert a szerbek “testvérei és barátai”, mivel visszavonták Koszovó függetlenségének elismerését.

Dačić azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nem az Európai Unió dolga annak eldöntése, hogy vezet-e be Szerbia szankciókat Oroszország ellen, azt a szerbeknek kell megtenniük, ha jónak látják. Ettől függetlenül nem vonta kétségbe, hogy Szerbia az Európai Unió felé tart.

– Nincs kétségem afelől, hogy mindannyian az EU részei akarunk lenni, de amikor a brit politikusok Londonból Brüsszelbe mentek, mindig azt mondták, hogy megyünk, és megvédjük Nagy- Britannia érdekeit. Mi is azért megyünk, hogy megvédjük Szerbia érdekeit

– mutatott rá Dačić, és ez a rámutatás jól jelzi, hogy az elkövetkező időszakban milyen irányba halad majd Szerbia. A narráció és a mantra szintjén marad a csatlakozási szándék, a hozzáállás szintjén pedig következik Szerbia megvédése Brüsszeltől, vagyis az Európai Uniótól. Egyelőre nem tudjuk, hogy ki lesz Szerbia új külügyminisztere, de Dačić már most úgy beszélt, mintha ő lenne az.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A NATO újabb katonákat küld Koszovóba az újonnan kialakult helyzet miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

NATO
A NATO gyorsan teljesíti a szerb követeléseket, és újabb katonákat küld Koszovóba, amíg a szerbek nem gondolják meg teljesen magukat (Forrás: KFOR)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A NATO tanácsa jóváhagyta, hogy a jelenlegi helyzet miatt további erők menjenek Koszovóba. A tanács arra emlékeztetett, hogy májusban – az erőszakba torkolló zvečani eseményeket követően – növelték a KFOR-erők jelenlétét, most pedig jóváhagyták további erők átvezénylését Koszovóba. Azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy hány katonát vezényelnek Koszovóba, és hogy melyik országokból.

A NATO teljesíti a szerbek kívánságát

Az ülésen a szövetség tagjai mély aggodalmukat fejezték ki a Koszovó északi részén növekvő feszültség miatt, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára talán ezért állapította meg, hogy a KFOR-misszió látható és aktív jelenlétet kíván fenntartani Koszovó egész területén.

Mindez azt követően hangzott el, hogy az utóbbi napokban a szerb illetékesek több kifogásolni valót is találtak a KFOR tevékenységében, a legutóbbi tragikus eseményekkel kapcsolatban pedig élesen bírálták a nemzetközi haderőt, hogy tétlen szemlélő volt, és nem vállalt aktívabb szerepet az erőszak megfékezésében.

A szervezet közleménye szerint a NATO mindig megtesz minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy fenntartsa a biztonságos környezetet és a szabad mozgást minden Koszovóban élő ember számára.

A NATO megjegyezte, hogy ezt elfogulatlanul, és az ENSZ által biztosított mandátummal összhangban teszi.

NATO

Magyar zászlóbontás a NATO-ban, középen Angelo Michele Ristuccia vezérőrnagy, a KFOR jelenlegi parancsnoka. Egyébként a KFOR Facebook-oldalán szinte minden bejegyzés végén ott szerepel, hogy a KFOR továbbra is teljes mértékben az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának 1999. évi 1244. számú határozatán alapuló mandátumának napi végrehajtására összpontosít, hogy biztonságos környezetet teremtsen és szabad mozgást biztosítson Koszovóban minden ott élő ember számára.(Forrás: Facebook, NATO)

A NATO belenyúl a KFOR-ba

A közlemény arra is kitér, hogy minden intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy a KFOR parancsnoka rendelkezzen minden szükséges erőforrással és rugalmas viszonyulással ahhoz, hogy a misszió teljesítse megbízatását.

Azt is közölték, hogy a katonai szövetség kész további változtatásokat végrehajtani a KFOR összetételében, az igényeknek megfelelően.

Ezt követte az a mantra, hogy a KFOR továbbra is szorosan együttműködik az összes érintett belgrádi és pristinai szereplővel, továbbá az EULEX misszióval, az EBESZ-szel, az UNMIK-kal és a diplomáciai közösséggel.

A katonai szervezet egyúttal felszólított minden érintettet, hogy haladéktalanul lépjenek fel a deeszkaláció érdekében, és egyben felkérte Belgrádot és Pristinát, hogy továbbra is vegyenek részt az EU közvetítésével folyó párbeszédben, mert ez az egyetlen lehetséges módja a fontos kérdések rendezésének, illetve az olyan megoldások elérésének, amelyek tiszteletben tartják valamennyi közösség jogait.

A NATO szerint ez a kulcsa Koszovó állandó biztonságának és a térség stabilitásának.

A vasárnapi eseményeket követően a szerb vezetés, köztük a szerb elnök is azt követelte, hogy a KFOR váltsa fel a koszovói rendőröket az északi területek ellenőrzésében, a szerb elnök azonban egy-két nappal később meggondolta magát, és ismételten a Szerb Községek Közösségének létrahozását helyezte előtérbe, mert azáltal a szerb területek a helyi szerb rendőrök ellenőrzése alá kerülnének.

Így lett a hét elején még a KFOR kivezénylésére vonatkozó prioritásból másodlagos opció, ami persze nem akadályozza a szerb vezetést abban, hogy egyelőre mindkét lehetőséget benne hagyja a köztudatban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava