Connect with us

Szerbia

SÖRÖZÉS: Stratégiai megállapodást kötöttek, a haladók a szocialistákkal közösen kormányoznak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dacic vucic
A cikk meghallgatása

Aleksandar Vučić szerb elnök és Ivica Dačić szocialista vezető stratégiai megállapodást kötött a további együttműködésről, amit aztán egy közös sörözéssel ünnepeltek meg. Erről Vučić tájékoztatta a közvéleményt Instagram oldalán a rajongók ovációi közepette. Az esti órákban aztán Dačić megkérdőjelezhetetlennek nevezete, hogy a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt közösen kormányoz a következő időszakban.

A sörözés

A két politikus – akik még a kilencvenes évekből ismerik egymást – a Száva partján, a belgrádi Vízivárosban (Beograd na vodi) ünnepelte meg a régi-új szövetséget.

A sörözésen nem vett részt Ana Brnabić, szintén régi-új miniszterelnök, aki éppen az expozéját írja, és ennél fogva nagyon elfoglalt, még arra sincs ideje, hogy ő maga egyeztessen a szocialistákkal a kormányba történő bevonásukról, ezért ennek “kitárgyalását” átengedi Vučić elnöknek. Egyéként is, őt már korábban érte az a megtiszteltetés, hogy együtt sörözhetett, egy másik alkalommal pedig együtt borozhatott a “mindenes” szerb elnökkel.

A mostani sörözésen részt vett a szerb államfő és a szocialista vezető fia is, elvégre nem árt, ha szokják, hogy mi a politika.

– Luka Dačićtyal, az én Danilómmal mi a déli sörömet iszom, Ivica meg kávét, de eltette a cigarettát, hogy ne veszítsen támogatókat

– írta az Instagramon a szerb elnök, félig személyes, félig politikai bejegyzésében.

– Mivel mindenben megegyeztünk, ami a pártjaink stratégiai együttműködésével kapcsolatos, itt az ideje, hogy a belgrádi Vízivárosban megpihenjünk, és felkészüljünk egy fárasztó hétre

– tette hozzá Vučić, aki itt vissza is kanyarodott “személyesbe”.

– Egyébként Dačić idősebb nálam, de úgy néz ki, mintha tíz évvel fiatalabb lenne. Ez biztos azért van, mert én boroztam és söröztem

– írta még a szerb elnök az Instagramon, ahol a bejegyzés alig egy nap alatt majdnem húszezer ember tetszését nyerte el, a fanok tehát elájultak, közel és távol nem volt ilyen népszerű poszt a “Szerbia jövője A.V.” (@buducnostsrbijeav) oldalon.

– Minden elismerésem, kell egy kis pozitív légkörű kikapcsolódás

– írta egy hozzászóló, egy másik pedig úgy fogalmazott, hogy érezzék jól magukat, elvégre “megérdemlik”.

A kormányalakítás

A “pozitív légkörű sörözésből” arra lehet következtetni, hogy Vučić és Dačić megállapodott a közös kormányzásban, Ana Brnabić meg majd jó képet vág hozzá, elvégre azért miniszterelnök.

Ivica Dačić aztán esti nyilatkozatában meg is erősítette, hogy a Szerbiai Szocialista Párt ismét a Szerb Haladó Párt partnere lesz a kormányban. Erről a baráti Pink Televízió egyik esti műsorában beszélt, hol is máshol tette volna.

A Hit- Tvit című “veszélyesen politikai” műsorban a szocialista vezető úgy fogalmazott, hogy a szerb elnök és ő is elégedett azzal, amit amit 2012 óta sok területen együtt értek el.

– Úgy gondoljuk, hogy Szerbia érdekei azt kívánják, hogy ez a jövőben is folytatódjon, így hát nem is vita tárgya, hogy közösen alakítjuk meg Szerbia új kormányát

– mondta a szocialista politikus, aki azonnal neki is ment az Európai Uniónak, amely a migránsok számának növekedése miatt – például Tunéziából és Burundiból – vízumkényszer bevezetését helyezte kilátásba Szerbiával szemben. Dačić ironikusan kommentálta, hogy a két országgal fenntartott szerb vízummentesség “veszélyezteti az Európai Unió biztonságát.

– Beszélni kellene róla, de ez képmutatás. Fel kellene tennünk a kérdést, hogy ki a felelős azért a több ezer migránsért, akik Bulgárián és Görögországon keresztül az EU-ból érkeznek Szerbiába. Aztán azt mondják, hogy Szerbiáig mehetnek, de tovább nem, tehát itt parkoljanak le

– jelentette ki Dačić, aki korábban a külügyminiszteri, azt megelőzően pedig a belügyminiszteri posztot töltötte be, közben azonban volt házelnök is. A szocialista politikus egyúttal megjegyezte, hogy Burundi állampolgárainak szabad belépést kell biztosítani, mert a szerbek “testvérei és barátai”, mivel visszavonták Koszovó függetlenségének elismerését.

Dačić azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nem az Európai Unió dolga annak eldöntése, hogy vezet-e be Szerbia szankciókat Oroszország ellen, azt a szerbeknek kell megtenniük, ha jónak látják. Ettől függetlenül nem vonta kétségbe, hogy Szerbia az Európai Unió felé tart.

– Nincs kétségem afelől, hogy mindannyian az EU részei akarunk lenni, de amikor a brit politikusok Londonból Brüsszelbe mentek, mindig azt mondták, hogy megyünk, és megvédjük Nagy- Britannia érdekeit. Mi is azért megyünk, hogy megvédjük Szerbia érdekeit

– mutatott rá Dačić, és ez a rámutatás jól jelzi, hogy az elkövetkező időszakban milyen irányba halad majd Szerbia. A narráció és a mantra szintjén marad a csatlakozási szándék, a hozzáállás szintjén pedig következik Szerbia megvédése Brüsszeltől, vagyis az Európai Uniótól. Egyelőre nem tudjuk, hogy ki lesz Szerbia új külügyminisztere, de Dačić már most úgy beszélt, mintha ő lenne az.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava