Connect with us

Szerbia

AZ ÚJ CASABLANCA: Szerbia nagy bajban lesz, ha nem „szankcióza” az oroszokat, miközben Belgrád tele van kémekkel

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

egyszerre lepnek szebia vucic.gasic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Aleksandar Vučić úgy véli, hogy nagy dilemma előtt áll az ország, mert ha nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, akkor bajba kerül. Ez a mondat azonban a dilemmának csak az egyik fele, ellenkező esetben ugyanis nem történik semmi más, minthogy a Nyugat 5-6 napig erőteljesen meglapogatja Szerbia képzelt hátát, és „ennyi volt”. Ezért nem zárható ki – de ezt csak mi tesszük hozzá -, hogy Szerbia „jellemző módon” egy harmadik utas megoldást választ, büntet is meg nem is, vagyis úgy csinál, mintha „szankciózna” Oroszországgal szemben, majd méltatlankodni, hogy keményebb fellépést várnak tőle.

Nyugatból is készült

A fent említett dilemmáról a szerb elnök a szerb Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség, vagyis a BIA (Bezbednosno-infromativna Agencija) napja alkalmából beszélt, mert hogy Szerbiában ilyen is van, ami legalább akkora ökörség, mint az „akárminek a világnapja” a közösségi médiában.

Ez alkalomból Vučić most nem Sztálingrádot emlegette, hanem nyugatias tudását fitogtatva Barack Obamát idézte, aki szerint egy ország nem támaszkodhat csak a hadseregére, ezért szüksége van egy erős polgári titkosszolgálatra. Ennek apropóján most Casablancát húzta elő, amelyre szerinte jelenleg Belgrád a leginkább hasonlít.

– Ha oroszországi vendégeink vannak, akkor a nyugati szolgálatok tagjait leplezzük le, ha nyugatról érkeznek a vendégeink, akkor mások figyelik meg őket

– jelentette ki a szerb államfő, aki szerint ez nemcsak annak bizonyítéka, hogy az egyik mennyire érdeklődik a másik iránt, és fordítva, hanem annak is, hogy mekkora figyelem nyilvánul meg „az iránt a földdarab iránt, amelyet szeretnének megőrizni a szerbek következő generációinak”. Hozzátette még, hogy a szerbek önhibájukon kívül sodródtak egy ördögi körbe, amelyből nincs kiút.

A szerb elnök ide kapcsolódóan úgy fogalmazott, hogy ma mindenki a Scholz- Macron tervről beszél, miközben senki sem látta, de azért mindenki nyilatkozik róla.

– Ha úgy gondolják, hogy (a Nyugaton) megelégszenek azzal, hogy Szerbia holnap szankciókat vezet be Oroszország ellen, hát nem. Öt-hat napig veregetnék a vállunkat. A szankciók kérdése pörölyként szolgál, hogy minden fórumon kalapácsként sújtson le ránk, aztán meg azt teszik velünk, amivel Oroszországot vádolják

– vázolta fel Vučić a helyzetet, amivel valószínűleg a NATO Szerbia elleni légicsapásaira gondolt, mert hogy az utóbbi időben más már nemigen jár a fejében.

– Ha visszautasítod, akkor bajban vagy. Értsük meg egymást. Engem senki sem fenyeget, mint Aleksandar Vučićot, viszont nyíltan fenyegetik az egész hazánkat, és annak a fennmaradását. Csak azt akarom, hogy ezt mindannyian tudják, és ezt az első alkalommal mondom ki

– állította a szerb elnök, aki pontosabban fogalmazott volna, ha azt mondja, hogy jubiláris első alkalommal mondja ki sokadszor. A szerb államfő természetesen kitért arra is, hogy a Nyugat vízumkényszer bevezetésével fenyegeti Szerbiát, mert az országba vízum nélkül léphetnek be az indiai, a burundi és a tunéziai állampolgárok.

– Megoldjuk ezeket a problémákat is, de ez nem lesz elegendő, még a hírekbe sem kerül be. Azt akarják, hogy vezessünk be szankciókat (Oroszországgal szemben), mert zavarja őket, hogy van egy ország, amely fenntartja a jogát a szabad véleménynyilvánításra, miközben senkit sem fenyegetett, és nem tette be a lábát senkinek a földjére sem

– jelentette ki a szerb elnök, és akármilyen hihetetlen, innen már csak egy lépés Koszovó, illetve egy párhuzam, amely a maga furfangos módján Koszovót idézi, arra lehet vele asszociálni.

– Nem támadtunk meg senkit sem, de kegyetlenül megbüntettek bennünket, rosszabbul jártunk, mint Irak vagy Afganisztán. Mert tőlük nem vették el Bászrát vagy Kandahárt

– hozta fel elég fifikásan a szerb elnök Koszovó témáját, és a hasonlat majdnem ül is. Csakhogy a szerb kormány és a szerb nacionalisták folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy a miloševići időkben a szerb vezetés milyen brutálisan bánt el a koszovói albánokkal. Pedig, ha valakinek, Vučićnak emlékeznie kellene rá.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: Twitter)

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava