Connect with us

Magyarország

DODIK BUDAPESTEN: Orbánnal és Várhelyivel tárgyalt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban dodik
A cikk meghallgatása

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Budapesten találkozott Milorad Dodikkal, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjával. Ezt maga Dodik erősítette meg, aki erről a Twitteren videót is közölt, amelyhez kommentárként csak annyit fűzött, hogy “szívélyes találkozó a magyar miniszterelnökkel”. Dodik tegnap óta tartózkodik Budapesten, ahol már találkozott a magyarországi szerb kisebbség képviselőivel és a szerb pravoszláv egyház papjaival.

Az Orbánnal folytatott megbeszélés előtt a boszniai szerb politikus találkozott Várhelyi Olivérrel, az Európai Unió szomszédságpolitikai és bővítési biztosával, és köszönetet mondott neki azért, hogy az Európai Bizottság javaslatot tett Bosznia- Hercegovina tagjelölt státuszának megadására, amiről az Európai Tanács várhatóan decemberben dönt.

Dodik ugyanakkor kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Bosznia- Hercegovina a jelenlegi formájában – a nemzetközi adminisztrációval és a főmegbízotti hivatallal együtt – bármiben is előre tudna lépni.

Dodik a Várhelyivel folytatott megbeszélést követően találkozott Orbán Viktorral. A boszniai szerb politikus által közzétett videó tanúsága szerint a magyar miniszterelnök gratulált neki, feltételezhetően a választások “megnyeréséhez”, amit Dodik meg is köszönt. A bosznia-hercegovinai választási bizottság ezekben az órákban kezdi meg azoknak a szavazatoknak a megszámlálását, amelyeket az október 2-i választásokon a Szerb Köztársaság elnöki és alelnöki posztjára adtak le.

A boszniai szerb ellenzék szerint Dodik “csúnyán elcsalta” a választásokat. A szavazatok újraszámlálását támogatta Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője, aki úgy nyilatkozott, hogy az úgynevezett bonni felhatalmazásokkal élve egyelőre nem kívánja megóvni a választásokat, amíg azokról nem nyilatkozik az EBESZ és az Európai Parlament.

Dodik budapesti látogatása alkalmával meglátogatta a 18. században épült budapesti Szent György Nagyvértanú szerb ortodox templomot, korábban pedig találkozott a magyarországi szerb kisebbség vezetőivel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava