Connect with us

Bulgária

AZONNAL: Több ország is Oroszország elhagyására szólította fel állampolgárait

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

repulj haza
Listen to this article

Az Egyesült Államok, Lengyelország és Észtország, a Balkánról pedig Bulgária felszólította állampolgárait, hogy sürgősen hagyják el Oroszországot. Sajtójelentések szerint emiatt arra lehet számítani, hogy még nehezebbé válik a határok átlépése, miután egyre többen menekülnek az oroszországi kényszermobilizáció elől.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége biztonsági figyelmeztetést adott ki, amelyben Oroszország elhagyására szólította fel az állampolgárait.

Az amerikaiak arra is felhívták a figyelmet, hogy az orosz hatóságok elutasíthatják a kettős állampolgárság elismerését, és megtagadhatják a konzuláris segítséget azoktól, akik amerikai állampolgársággal is rendelkeznek, megakadályozhatják távozásukat és katonai szolgálatra sorozhatják be őket.

FdumwPyWQAAC R6

Az amerikai kormány egyúttal arra utasította állampolgárait, hogy ne utazzanak Oroszországba az Ukrajna elleni “indokolatlan és jogellenes” katonai akció miatt, mert az orosz hatóságok zaklathatják az amerikai állampolgárokat, önkényesen léphetnek fel velük szemben és akár fogva is tarthatják őket.

Bulgária szintén felszólította minden állampolgárát, hogy sürgősen hagyja el Oroszország területét. A szófiai külügyminisztérium azt tanácsolta a bolgároknak, hogy ehhez bármilyen/minden lehetséges közlekedési eszközt vegyenek igénybe.

Azoktól viszont, akik úgy döntöttek, hogy a felszólítás ellenére Oroszországban maradnak, azt kérték, hogy legyenek “éberek”, kerüljék az olyan helyeket, ahol nagyszámú ember gyülekezik, és szorosan kövessék figyelemmel a helyzet alakulását.

Arra is felhívták az Oroszországban maradó bolgár állampolgárok figyelmét, hogy szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot a moszkvai nagykövetséggel vagy a szentpétervári főkonzulátussal.

A lengyel külügyminisztérium pontosan ugyanezt tanácsolta a lengyel állampolgároknak.

A varsói vezetés egyúttal arra szólította fel a lengyeleket, hogy semmiképpen se utazzanak Oroszországba, azokat pedig azonnali hazatérésre kérték, akik valamilyen okból az Orosz Föderáció területén tartózkodnak.

A lengyel külügyminisztérium úgy jellemezte a jelenlegi politikai helyzetet, hogy az a “legmagasabb szintű fenyegetést” jelenti.

A tegnapi nap folyamán az észt külügyminisztérium is hasonló felszólítást intézett az Oroszországban tartózkodó állampolgáraihoz.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava