Connect with us

Szerbia

HOL VOLT VUČIĆ? A szerb elnök első nagy veresége és Ana Brnabić színeváltozása

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

europride beograd belgrade
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 5 perc

Belgrádban megtartották az EuroPride 2022 felvonulását, igaz nem úgy, ahogy tervezték, de mégiscsak sétáltak az LMBT-közösség tagjai. Mindeközben Aleksandar Vučić szerb elnök úgy eltűnt a jobbfenéken, mintha eddig nem ő lett volna a kapitány. Ugyanakkor számos nyugati politikus lelkendezett, ünnepelték a Pride győzelmét, és a szerb elnök első nagy vereségét, bár lehet, hogy ezt még ők sem nagyon tudatosították magukban. Tehát Pride volt, Vučić meg nem volt sehol, lehet, hogy mégsem ő az állam?

Szerbia már egészséges demokrácia?

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter augusztus 31-én a Twitteren úgy vélte, hogy egy “egészséges demokrácia” nem óckodik a melegfelvonulástól, nem megy szembe a gyülekezési joggal és a véleménynyilvánítás szabadságával.

Egyelőre azonban nem világos, hogy Szerbia hirtelenjében „egészséges demokrácia” lett-e, merthogy Belgrádban megtartották a melegfelvonulást, igaz nem úgy, ahogy tervezték. Lehet, hogy ezért talán azt kellene mondani, hogy Szerbia másképp demokrácia, mint azt sokan szeretnék, de ne ítélkezzünk ilyen könnyedén!

A lényeg az, hogy az LMBT-közösség tagjai végül mégis csak sétáltak, pedig a szerb államfő alig több, mint két héttel korábban még eléggé „punktum” stílusban utasította el a séta megtartását.

Hívhat Biden, Ana Brnabić, vagy aki akar, Putyin, Erdoğan vagy Zelenszkij… Ebben a kérdésben nem módosul a döntés, az állam számtalanszor mér(legel), de amikor vág, tiszteletben tartják az állam döntését

– mondta augusztus végén a szerb elnök a jó szabó szerepét magára öltve, de a jelek szerint ő is elmérte, illetve stílusosan és magyarosan szólva, egy kicsit elqrta, nem számított rá, hogy a nyugati világ ennyire rákattant erre a kérdésre, lehet, hogy valamelyik tengerentúli szponzornak & milliárdosnak ez szívügye vagy vesszőparipája.

Ana Brnabić színeváltozása

Aztán a várakozásoknak megfelelően menetrendszerű pontossággal megérkezett az első szerb tiltás, majd a második és a harmadik is, miközben Goran Miletić, az EuroPride 2022 főszervezője folyamatosan úgy nyilatkozott, hogy lesz séta, lesz séta. Lehet, hogy ő már akkor tudott valamit, amit más nem.

És talán Ana Brnabić is, aki az EuroPride keretében tartott keddi emberi jogi konferencián mondott egy mondatot, amelyet kevesen hallottak meg, csak Miletić és Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete, meg természetesen a Szabad Európa (VoA), de nekik az a dolguk.

A konferencia résztvevői igencsak megvadultak a felvonulás elsőkörös betiltásától, és szinte lincshangulatra hajazó erélyességgel követelték a másságát nyíltan vállaló, de az LMBT-körökben nem túl népszerű szerb miniszterelnöktől a séta megtartását.

Ana, sétálj velünk! Ne hallgass, gyere velünk te is, te hozzánk tartozol!

– kiáltozták a résztvevők, akiknek a lelki szemei előtt nyilván ott lebegett, hogy a szerb miniszterelnök korábban elfogadta a vučići diktátumot, és maga is támogatta a felvonulás lemondását/betiltását.

A magasba csapó indulatok közepette aztán elhangzott a fent említett mondat Ana Brnabić részéről, amely valószínűleg nem ott fogalmazódott meg először, és amely a hírügynökségi jelentésekből többé-kevésbé kimaradt, az előbb említett Amerika Hangja, és a másik amerikai érdekeltségű csatorna, az N1 azonban rögzítette.

Senki nem állíthat meg benneteket, ez a ti alapvető emberi jogotok

– mondta a szerb miniszterelnök, miközben a résztvevők azt skandálták, hogy „szombaton sétálunk, szombaton sétálunk”.

Brnabić kijelentését követően az N1-es televíziónak nyilatkozva Goran Miletić, Pride-os főmufti biztosra vette, hogy lesz felvonulás, és hasonlóan fogalmazott az amerikai nagykövet is, mintha összebeszéltek volna.

Komédia és kármentés

Ezt követően elkezdődött a komédia következő felvonása több helyszínen, mindenki eljátszotta a maga szerepét, Miletić szorgosan megfellebbezte a rendőrségi és bírósági döntéseket, miközben a szerb vezetésen belül már mindenki sejtette, hogy a melegfelvonulás nem marad el, nem maradhat el, bár Aleksandar Vulin belügyminiszter „hősiesen ellenállt” a nyugati nagykövetségek nyomásának.

Viszont kellett a szemfényvesztés, kellett a porhintés a népnek, és kellett a kármentés a szerb elnöki nagyságnak, mert valahogy meg kellett menteni a „rosszul méricskélő” szerb elnök & szabóinas tekintélyét.

Az EuroPride főszervezője közben új útvonalra kért engedélyt, miután a szerb belügyminisztériumnak első alkalommal az volt a kifogása, hogy a családi értékek védelme érdekében szervezett megmozdulás és az EuroPride útvonala szinte egybeesik. Az új kérelem beadása mindenképpen döntő fontosságú ebben az összeesküvés-elméletben, és természetesen a „színes kis belgrádi sétát illetően is”.

A szerb elnököt mindeközben kivonták a forgalomból a melegfelvonulás ügyében, bár ezzel kapcsolatban még tett egy kijelentést, amely már köszönő viszonyban sem volt a korábbi „punktum-jellegű” megnyilvánulással, és jele sem volt nála a korábbi dölyfnek, amely inkább dühbe csapott át.

Ami az EuroPride alkalmából szervezet sétát illeti, úgy gondolom, hogy a törvények és a belügyminisztériumi döntés betartására kerül sor

– jelentette ki pénteken, tehát egy nappal a felvonulás napja előtt a „megnyuszisodott” szerb államfő, akiből valahogy kiveszett az „állam én vagyok” magatartás.

Valami olyasmit is összehordott még, hogy hagyják őt békén, „nem akar a szerb népre romlott módon ráerőltetett témával foglalkozni”.

Akik mellette vannak, és akik ellene vannak, úgy tesznek, mintha ez létkérdés lenne, és így mindannyian egy hibrid háborúban vesznek részt a saját hazájuk ellen

– mondta a némileg összezavarodott szerb elnök a Pink Televíziónak, ahova egyébként gyakran elzarándokol, mert ott megértő szívekre talál. A fenti mondat elemzésétől most eltekintünk, mert különben mentőt kellene hívnunk.

Egy szónak is száz a vége: szombaton nem az történt Szerbiában, amit a szerb elnök akart, mivel az ügy túlnőtt rajta, és lehet, hogy végül már maga sem tudta, hogy mit is akar a „romlott témát” illetően.

Mindennek a csúcsa az volt, hogy szombaton, négy óra körül a szerb belügyminisztérium bejelentette, hogy engedélyezi a melegfelvonulást, igaz, nem az először, hanem a második alkalommal kért útvonalon. Ez kitűnő ürügyként szolgált a következő miniszterelnöki megnyilvánuláshoz.

Amit betiltottak, azt betiltották

– jelentette ki szombaton későeste Brnabić miniszterelnök, aki ezzel arra utalt, hogy nem a betiltott sétát tartották meg Belgrádban, hanem a másodszorra kérelmezettet, amelyet a rendőrség akkor engedélyezett, amikor a résztvevők már gyülekeztek. A fenti mondattal a szerb miniszterelnök megpróbálta menteni a helyzetet, illetve megóvni Vučić elnököt az „arcvesztéstől”.

Aleksandar Vulin belügyminiszter az esti órákban azonban azt közölte, hogy az általa vezetett tárca nem engedélyezte a belgrádi EuroPride-sétát, hanem az történt, hogy a rendezvény résztvevőit „átkísérték” az esti koncert helyszínére, vagyis a tašmajdani stadionhoz, ahol éjszakába nyúló buli kezdődött, természetesen rendőri felügyelet mellett.

Lesznek itt még különböző magyarázatok és értelmezések, a történteknek ugyanis akár száz olvasata is lehet, az viszont biztosnak tűnik, hogy a Pride-sétával kapcsolatban megtört, vagy legalábbis összezavarodott a szerb elnök a ránehezedő nyugati nyomás alatt, ugyanakkor az is igaz, hogy ebben az esetben könnyebb volt engedni, mert itt nem az volt a tét, hogy télen meleg lesz-e a szerbiai lakásokban.

A további olvasatok számbavétele helyett elégedjünk meg annak felidézésével, hogy a Szerb Haladó Párttól jobbra tébolygó Dveri mozgalom máris bejelentette, hogy „büntetőfeljelentést tesz Ana Brnabić miniszterelnök ellen, mert a gyanú szerint megsértette a közigazgatási bíróság határozatát, amely megtiltotta az LMBT-aktivisták felvonulását az EuroPride rendezvény keretében”. A fenti fejtegetésből már kiderült, hogy ez nem igaz, bár Vulin nyilatkozata esetleg elbizonytalaníthat bennünket, arra viszont mérget vehetünk, hogy a szerb szélsőjobb még jó ideig háborogni fog.Játékpercek (zsákbamacska)Koszovó

Aláírási impotencia, avagy két úriembernek látszó alak világraszóló sztárolása

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Aláírási impotencia
NEM SZAKADT LE A CSILLÁR: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy Koszovó és Szerbia megállapodott a korábban elfogadott francia-német, vagy inkább EU-javaslat végrehajtási mellékletében a kapcsolatok normalizálása felé vezető úton (Forrás: Twitter, Josep Borrell)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 6 perc

A legutóbbi ohridi találkozó a politikai impotencia újabb bizonyítékának tekinthető, az amerikai diplomácia hathatós közbenjárásával ugyanis Josep Borrell egy alá nem írt szerződés alá nem írt mellékletéről tárgyalt Ohridban két úriembernek kinéző alakkal, akik az aláírt megállapodásokat sem tartják be. Magyarán ez azt jelenti, hogy egy hetes nemzetközi, amerikai és európai győzködés és gyomrozás után az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismét találkozott a szerb elnökkel és a koszovói miniszterelnökkel, aminek során szóbeli elfogadásra került a szintén csak szóban elfogadott francia-német non paper végrehajtási melléklete. Ne feledjük, az említett francia-német javaslatot az Európai Unió „magáévá tette”, mert annál – mint a közvetítők fogalmaztak – a világon jobb megállapodás nincs. A helyzet a balkáni viszonyokhoz illő módon „megfelelően abszurd”.

Aláírási impotencia

Ohridban 12 órás maratoni megbeszélés után állt fel az asztaltól a két „úriembernek látszó alak” a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd újabb fordulóját követően.

A találkozó középpontjában a koszovói rendezésre felkínált európai javaslat végrehajtásáról szóló megállapodás volt.

A találkozót követően Aleksandar Vučić szinte diadalittasan közölte, hogy semmit nem írt alá, bár bizonyos szerződést – megállapodást, vagy nevezzük akárminek – kötöttek ugyan, de ő – mint már mondtuk – semmit nem írt alá.

Ez a kijelentés tekinthető ugyan Belgrád diadalának, de más szempontból Vučić vereségének is.

Aláírási impotencia

SZÚRÓS TEKINTET: Külön-külön is tárgyaltak velük (Forrás: Instagram, Aleksandar Vučić)

A „semmit nem írtam alá” kinyilatkoztatás természetesen szerb belpolitikai célokat szolgált, és leginkább a szélsőjobbos hazai politikai felhasználókat célozta meg, akik folyamatosan azt követelik, hogy a szerb elnök semmilyen dokumentumot ne lásson el az aláírásával.

Ez az „aláírási impotencia” legalább annyira elfogadhatatlan hozzáállás a tárgyalási folyamat során, mint Albin Kurti koszovói miniszterelnök viselkedése, aki az aláírt szerződéseket sem tartja be.

Ezt a packázást pedig az Európai Unió és az Egyesült Államok tűri, ráadásul nagy médiapompát biztosít hozzá, amely során komolynak látszó közvetítők komolytalanul viselkednek, mert hogy minden kétséget kizáróan nem „getlemen’s agrementnek” nevezhető szerződéskötésről van szó, hanem két megállapodásra képtelen alak „sztárolásáról”.

Dagasztják a semmit

Ennek megfelelően az „ohridi partraszállás” nem szerb-koszovói D-napként kerül be a történelembe, bár a szerb elnök szerint a sok nézeteltérés ellenére udvarias és konstruktív beszélgetés folyt, vagyis getlemenek módjára társalogtak, és vélhetően nem azzal foglalkoztak, hogy a történelem során ki kinek hordta a sört.

A koszovói miniszterelnök az ohridi találkozót követően a legutóbbi brüsszeli megállapodáshoz hasonlóan megint azon siránkozott, hogy „ő aláírni ment, amit viszont a másik fél került”, és ez a színtiszta igazság, merthogy – mint már megállapítottuk – a szélsőjobbos befolyás, valamint a „belső nemzeti érzelmű késztetés” hatásra a szerb elnök semmit sem hajlandó aláírni.

Azért jöttünk Ohridba, hogy aláírjuk a melléklet végrehajtásáról szóló alapmegállapodást. A másik fél, akárcsak a február 27-i brüsszeli tárgyalásokon, kerülte a megállapodás aláírását, és most a mellékletét is

– mondta Albin Kurti, aki könnyedén presszionálja a szerb elnököt és a nemzetközi közvetítőket azzal, hogy „ő aláírná, aláírná és aláírná, de lám-lám a másik”, merthogy számára az aláírt szerződések sem jelentenek semmit.

Ehhez az egész komédiához rebbenés nélküli szemmel asszisztál Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottja, aki az estébe/éjszakába nyúló találkozót követően azt mondta, nagyon elégedett a Belgrád és Pristina között létrejött megállapodással, amely szerinte „nehéz, de szükséges” volt.

Ez a nyilatkozat is hazai – mármint amerikai – felhasználásra készült, egy közvetítő ugyanis nem mondhatja, hogy már megint kudarcot vallottunk – mondjuk ikszedik alkalommal -, mert az ilyesmi sehogy sem hangzik jól, ezért inkább dagasztják a semmit, és úgy tesznek, mintha lenne szerződés, legyen az akár „getlemen’s agrement” is, függetlenül attól, hogy a balkáni politikusok vonatkozásában az „úriember” kiveszőben lévő fajnak számít.

Ehhez falaz a brüsszeli közvetítő is, aki szerint Szerbia és Koszovó megállapodott abban, hogy milyen úton-módon váltja valóra a két fél közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló egyezmény végrehajtási mellékletletét, amelyek közül sem került egyik aláírására, ami jobb helyeken azt jelzi, hogy semmit sem akarnak végrehajtani sem az egyik, sem a másik oldalon.

De ezt nem lehet a világ képébe vágni, mert a politika az a műfaj, amelyben a legnagyobb kudarcot is bombasztikus sikerként kell eladni, nehogy felmerüljön az alkalmatlanság kérdése.

Minden szereplő mentségére szolgáljon, hogy ez a Balkán, ahol az adott szó ugyanúgy nem ér semmit, mint ahogy az aláírt dokumentum is csak egy papírfecni.

Amit nem írtak alá

Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e olyan megállapodást részletesen ismertetni, amelyet az érintettek szóban fogadtak el, miközben ki tudja, hogy mit gondoltak, illetve – tegyük a kezünket a szívünkre -, tudjuk, hogy mit gondolnak, csak azt nem írják alá.

A Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálásának útjáról szóló megállapodás végrehajtási melléklete azzal kezdődik, hogy a dokumentum az előző (szintén alá nem írt) megállapodás szerves részét képezi.

És akkor jöjjön a többi pont, minden további kommentár nélkül!

– Koszovó és Szerbia teljes mértékben vállalja, hogy tiszteletben tartja a megállapodás és e melléklet valamennyi cikkelyét, és gyorsan és jóhiszeműen végrehajtja a megállapodásból és e mellékletből eredő összes kötelezettségét.

– A felek tudomásul veszik, hogy a megállapodás és a végrehajtási melléklet Koszovó és Szerbia EU-csatlakozási folyamatának szerves részévé válik. A felek tudomásul veszik, hogy a megállapodás és e melléklet elfogadását követően az uniós közvetítő azonnal megkezdi a Szerbiára vonatkozó 35. fejezet kritériumainak megváltoztatását a megállapodásból és e mellékletből eredő kötelezettségek miatt. A Koszovói Különleges Normalizációs Csoport napirendje ugyanúgy tükrözi Koszovónak a megállapodásból és e mellékletből eredő új kötelezettségeit.

– A felek megállapodnak abban, hogy sürgősen elfogadják az eltűnt személyekről szóló nyilatkozatot az EU által közvetített párbeszéd keretében.

– A 7. cikkely végrehajtása érdekében Koszovó haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez az EU által közvetített párbeszéd keretében a koszovói szerb közösség megfelelő szintű önkormányzatának biztosítására vonatkozó konkrét rendelkezések és garanciák létrehozásáról a párbeszéd korábbi szakaszaiból származó megállapodásokkal összhangban, amelyeket az uniós közvetítő megerősített.

– A felek megállapodnak abban, hogy 30 napon belül létrehoznak egy vegyes monitoringbizottságot, amelynek elnöke az EU. Az összes rendelkezés végrehajtását a Közös Monitoring Bizottság biztosítja és ellenőrzi.

– A 9. cikk végrehajtása érdekében az EU 150 napon belül donorkonferenciát szervez annak érdekében, hogy beruházási és pénzügyi támogatási csomagot hozzanak létre Koszovó és Szerbia számára. Támogatás nyújtására addig nem kerül sor, amíg az EU meg nem állapítja, hogy a megállapodás valamennyi rendelkezését maradéktalanul végrehajtották.

– Koszovó és Szerbia megegyezik abban, hogy minden pontot egymástól függetlenül hajtanak végre.

– Jelen mellékletben szereplő sorrend nem kérdőjelezi meg azok végrehajtásának sorrendjét.

– Koszovó és Szerbia megállapodik abban, hogy nem akadályozza egyetlen cikkely (pont) alkalmazását sem.

– A megállapodás végrehajtásával kapcsolatos valamennyi vitára az EU által vezetett párbeszéd keretében kerül sor.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html

– Koszovó és Szerbia tudomásul vette, hogy a megállapodásból, e mellékletből vagy a korábbi párbeszédről szóló megállapodásokból eredő kötelezettségeik be nem tartása közvetlen negatív következményekkel járhat az EU-csatlakozási folyamataikra nézve, akárcsak az EU-tól kapott pénzügyi támogatásra vonatkozóan.

Epilógus

Végiggondolva a fent elmondottakat, és megnézve a szerb elnök vasárnap déli sajtótájékoztatóját, több dolog is eszünkbe juthat, az egyik az, hogy hova vezethet az Európai Unió „bot és sárgarépa” jellegű politikája, amely a jutalmazás & büntetés elvét követi, kinek-kinek érdemei szerint.

Aleksandar Vučić ezúttal is elmondta, hogy ő az Európai Unió híve, ő tudja ugyanis, vagyis ő tudja a lejobban, hogy mekkora anyagi előnnyel járhat Szerbia számára, ha nem veszik össze Brüsszellel. Ugyanakkor az ablaka alatt ott hangol a szélsőjobb, amely pillanatok alatt lerohanná Koszovót, verbálisan legalábbis.

Lélekben és alkotmányosan maga a szerb elnök sem mondott le a volt szerbiai tartományról, de mivel van némi realitásérzéke, ezért már sejti, hogy Koszovó rég elment, csak ezzel a gondolattal Szerbiában ma még nem lehet tömegeket megmozgatni.

Ezt a megérzést igazában maga sem akarja végiggondolni, mert azzal korábbi, és némileg jelenlegi önmagával kerülne szembe. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a koszovói albánok nem az együttélés bajnokai, ahogy az északi területeken élő koszovói szerbek vezetői sem.

Mindennek a levét pedig a Koszovóban szórványban élő szerbek isszák meg, akik minden nap ki vannak, és ki lehetnek téve a körülöttük élő albánok zaklatásainak.

Miért nem írtam alá? Több dolog miatt. Szerbia nemzetközileg elismert ország, számomra viszont az úgynevezett Koszovói Köztársaság nem nemzetközileg elismert ország

– mondta a vasárnapi déli ebédet helyettesítő Vučić, aki minden bizonnyal abból indult ki, hogy ha bármit is aláír, akkor elismeri Koszovó függetlenségét.

Csakhogy ez az álláspont nélkülözi a következetességet, 2015-ben ugyanis már aláírta a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozását szabályozó megállapodást, és ha ebből indulunk ki, bizonyos értelemben már akkor elismerte Koszovót.Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: