Connect with us

Szerbia

HOL VOLT VUČIĆ? A szerb elnök első nagy veresége és Ana Brnabić színeváltozása

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

europride beograd belgrade
A cikk meghallgatása

Belgrádban megtartották az EuroPride 2022 felvonulását, igaz nem úgy, ahogy tervezték, de mégiscsak sétáltak az LMBT-közösség tagjai. Mindeközben Aleksandar Vučić szerb elnök úgy eltűnt a jobbfenéken, mintha eddig nem ő lett volna a kapitány. Ugyanakkor számos nyugati politikus lelkendezett, ünnepelték a Pride győzelmét, és a szerb elnök első nagy vereségét, bár lehet, hogy ezt még ők sem nagyon tudatosították magukban. Tehát Pride volt, Vučić meg nem volt sehol, lehet, hogy mégsem ő az állam?

Szerbia már egészséges demokrácia?

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter augusztus 31-én a Twitteren úgy vélte, hogy egy “egészséges demokrácia” nem óckodik a melegfelvonulástól, nem megy szembe a gyülekezési joggal és a véleménynyilvánítás szabadságával.

Egyelőre azonban nem világos, hogy Szerbia hirtelenjében “egészséges demokrácia” lett-e, merthogy Belgrádban megtartották a melegfelvonulást, igaz nem úgy, ahogy tervezték. Lehet, hogy ezért talán azt kellene mondani, hogy Szerbia másképp demokrácia, mint azt sokan szeretnék, de ne ítélkezzünk ilyen könnyedén!

A lényeg az, hogy az LMBT-közösség tagjai végül mégis csak sétáltak, pedig a szerb államfő alig több, mint két héttel korábban még eléggé “punktum” stílusban utasította el a séta megtartását.

– Hívhat Biden, Ana Brnabić, vagy aki akar, Putyin, Erdoğan vagy Zelenszkij… Ebben a kérdésben nem módosul a döntés, az állam számtalanszor mér(legel), de amikor vág, tiszteletben tartják az állam döntését

– mondta augusztus végén a szerb elnök a jó szabó szerepét magára öltve, de a jelek szerint ő is elmérte, illetve stílusosan és magyarosan szólva, egy kicsit elqrta, nem számított rá, hogy a nyugati világ ennyire rákattant erre a kérdésre, lehet, hogy valamelyik tengerentúli szponzornak & milliárdosnak ez szívügye vagy vesszőparipája.

Ana Brnabić színeváltozása

Aztán a várakozásoknak megfelelően menetrendszerű pontossággal megérkezett az első szerb tiltás, majd a második és a harmadik is, miközben Goran Miletić, az EuroPride 2022 főszervezője folyamatosan úgy nyilatkozott, hogy lesz séta, lesz séta. Lehet, hogy ő már akkor tudott valamit, amit más nem.

És talán Ana Brnabić is, aki az EuroPride keretében tartott keddi emberi jogi konferencián mondott egy mondatot, amelyet kevesen hallottak meg, csak Miletić és Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete, meg természetesen a Szabad Európa (VoA), de nekik az a dolguk.

A konferencia résztvevői igencsak megvadultak a felvonulás elsőkörös betiltásától, és szinte lincshangulatra hajazó erélyességgel követelték a másságát nyíltan vállaló, de az LMBT-körökben nem túl népszerű szerb miniszterelnöktől a séta megtartását.

– Ana, sétálj velünk! Ne hallgass, gyere velünk te is, te hozzánk tartozol!

– kiáltozták a résztvevők, akiknek a lelki szemei előtt nyilván ott lebegett, hogy a szerb miniszterelnök korábban elfogadta a vučići diktátumot, és maga is támogatta a felvonulás lemondását/betiltását.

A magasba csapó indulatok közepette aztán elhangzott a fent említett mondat Ana Brnabić részéről, amely valószínűleg nem ott fogalmazódott meg először, és amely a hírügynökségi jelentésekből többé-kevésbé kimaradt, az előbb említett Amerika Hangja, és a másik amerikai érdekeltségű csatorna, az N1 azonban rögzítette.

– Senki nem állíthat meg benneteket, ez a ti alapvető emberi jogotok

– mondta a szerb miniszterelnök, miközben a résztvevők azt skandálták, hogy “szombaton sétálunk, szombaton sétálunk”.

Brnabić kijelentését követően az N1-es televíziónak nyilatkozva Goran Miletić, Pride-os főmufti biztosra vette, hogy lesz felvonulás, és hasonlóan fogalmazott az amerikai nagykövet is, mintha összebeszéltek volna.

Komédia és kármentés

Ezt követően elkezdődött a komédia következő felvonása több helyszínen, mindenki eljátszotta a maga szerepét, Miletić szorgosan megfellebbezte a rendőrségi és bírósági döntéseket, miközben a szerb vezetésen belül már mindenki sejtette, hogy a melegfelvonulás nem marad el, nem maradhat el, bár Aleksandar Vulin belügyminiszter “hősiesen ellenállt” a nyugati nagykövetségek nyomásának.

Viszont kellett a szemfényvesztés, kellett a porhintés a népnek, és kellett a kármentés a szerb elnöki nagyságnak, mert valahogy meg kellett menteni a “rosszul méricskélő” szerb elnök & szabóinas tekintélyét.

Az EuroPride főszervezője közben új útvonalra kért engedélyt, miután a szerb belügyminisztériumnak első alkalommal az volt a kifogása, hogy a családi értékek védelme érdekében szervezett megmozdulás és az EuroPride útvonala szinte egybeesik. Az új kérelem beadása mindenképpen döntő fontosságú ebben az összeesküvés-elméletben, és természetesen a “színes kis belgrádi sétát illetően is”.

A szerb elnököt mindeközben kivonták a forgalomból a melegfelvonulás ügyében, bár ezzel kapcsolatban még tett egy kijelentést, amely már köszönő viszonyban sem volt a korábbi “punktum-jellegű” megnyilvánulással, és jele sem volt nála a korábbi dölyfnek, amely inkább dühbe csapott át.

– Ami az EuroPride alkalmából szervezet sétát illeti, úgy gondolom, hogy a törvények és a belügyminisztériumi döntés betartására kerül sor

– jelentette ki pénteken, tehát egy nappal a felvonulás napja előtt a “megnyuszisodott” szerb államfő, akiből valahogy kiveszett az “állam én vagyok” magatartás.

Valami olyasmit is összehordott még, hogy hagyják őt békén, “nem akar a szerb népre romlott módon ráerőltetett témával foglalkozni”.

– Akik mellette vannak, és akik ellene vannak, úgy tesznek, mintha ez létkérdés lenne, és így mindannyian egy hibrid háborúban vesznek részt a saját hazájuk ellen

– mondta a némileg összezavarodott szerb elnök a Pink Televíziónak, ahova egyébként gyakran elzarándokol, mert ott megértő szívekre talál. A fenti mondat elemzésétől most eltekintünk, mert különben mentőt kellene hívnunk.

Egy szónak is száz a vége: szombaton nem az történt Szerbiában, amit a szerb elnök akart, mivel az ügy túlnőtt rajta, és lehet, hogy végül már maga sem tudta, hogy mit is akar a “romlott témát” illetően.

Mindennek a csúcsa az volt, hogy szombaton, négy óra körül a szerb belügyminisztérium bejelentette, hogy engedélyezi a melegfelvonulást, igaz, nem az először, hanem a második alkalommal kért útvonalon. Ez kitűnő ürügyként szolgált a következő miniszterelnöki megnyilvánuláshoz.

– Amit betiltottak, azt betiltották

– jelentette ki szombaton későeste Brnabić miniszterelnök, aki ezzel arra utalt, hogy nem a betiltott sétát tartották meg Belgrádban, hanem a másodszorra kérelmezettet, amelyet a rendőrség akkor engedélyezett, amikor a résztvevők már gyülekeztek. A fenti mondattal a szerb miniszterelnök megpróbálta menteni a helyzetet, illetve megóvni Vučić elnököt az “arcvesztéstől”.

Aleksandar Vulin belügyminiszter az esti órákban azonban azt közölte, hogy az általa vezetett tárca nem engedélyezte a belgrádi EuroPride-sétát, hanem az történt, hogy a rendezvény résztvevőit “átkísérték” az esti koncert helyszínére, vagyis a tašmajdani stadionhoz, ahol éjszakába nyúló buli kezdődött, természetesen rendőri felügyelet mellett.

Lesznek itt még különböző magyarázatok és értelmezések, a történteknek ugyanis akár száz olvasata is lehet, az viszont biztosnak tűnik, hogy a Pride-sétával kapcsolatban megtört, vagy legalábbis összezavarodott a szerb elnök a ránehezedő nyugati nyomás alatt, ugyanakkor az is igaz, hogy ebben az esetben könnyebb volt engedni, mert itt nem az volt a tét, hogy télen meleg lesz-e a szerbiai lakásokban.

A további olvasatok számbavétele helyett elégedjünk meg annak felidézésével, hogy a Szerb Haladó Párttól jobbra tébolygó Dveri mozgalom máris bejelentette, hogy “büntetőfeljelentést tesz Ana Brnabić miniszterelnök ellen, mert a gyanú szerint megsértette a közigazgatási bíróság határozatát, amely megtiltotta az LMBT-aktivisták felvonulását az EuroPride rendezvény keretében”. A fenti fejtegetésből már kiderült, hogy ez nem igaz, bár Vulin nyilatkozata esetleg elbizonytalaníthat bennünket, arra viszont mérget vehetünk, hogy a szerb szélsőjobb még jó ideig háborogni fog.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava