Connect with us

Magyarország

NOVÁK KOSZOVÓBAN, MIKÖZBEN A szerb államfő levélben kéri az orosz és a kínai elnöktől a koszovói ENSZ-tagság megvétózását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

novak foparancsnok
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić a szerb parlament ülésén kijelentette, hogy levélben kéri az orosz és a kínai elnöktől a koszovói ENSZ-tagság megvétózását. A szerb elnök erre azon a rendkívüli parlamenti ülésen tett ígéretet, amelyen a koszovói helyzetről volt szó. Mindeközben Koszovóban portyázott Novák Katalin köztársasági elnök, aki ezúttal főparancsnoki mivoltát is gyakorolta.

Kétséges egység

A szerb parlament rendkívüli ülésén a témát Vučić vezette fel, pedig ez a kormány dolga lett volna, de mivel már, illetve még nincs valóban működő kormány Szerbiában, ezt az államfő örömmel vállalta magára. A rendkívüli ülést az ellenzéki Néppárt kezdeményezte.

A parlamenti vita során Vučić úgy fogalmazott a levélírásra vonatkozó ellenzéki felvetésre reagálva, hogy már „ezer levelet” írt az orosz illetve a kínai vezetőnek, de küld még egyet a Néppárt szavazói iránt érzett tiszteletből.

A Néppárt az ülés előtt határozati javaslatot nyújtott be a parlamenthez, amelyben húsz konkrét lépést irányzott elő a koszovói probléma megoldására, de a dokumentum megvitatása nem került fel a rendkívüli ülés napirendjére,

Vuk Jeremić, a Néppárt erőteljesen nacionalista vezetője néhány nappal ezelőtt még azt remélte, hogy a parlament elfogadja a javaslatokat, megfogalmazása szerint ugyanis Szerbia „abszolút semmit” nem ér el, és minden csak „írott malaszt” marad, ha az országban nincs egység Koszovó kérdésében.

Novák főparancsnok

Mindeközben Koszovóba látogatott Novák Katalin, aki államfőként és a honvédség főparancsnokaként kereste fel a valamikori szerb tartományt, amelynek elszakadását Szerbia nem akarja elismerni.

Novák kijelentette: Magyarországon köztudomású, hogy Koszovóban magyar katonák szolgálnak, s az államfő & főparancsnok nyilatkozata szerint ennek idehaza „nagy a támogatottsága”.

Novák köszönetet mondott Kajári Ferenc vezérőrnagynak, akinek hamarosan lejár KFOR-parancsnoki megbízatása. Ő volt az első katonatiszt a régióból, aki a KFOR élére került, ahol általában olaszok tanyáznak, az elmúlt 22 évből 12 alkalommal ők bitorolták a posztot. Kajári is egy olasz parancsnoktól vette át a megbízatást.

Visszatérve a Koszovóban portyázó Novákhoz, elmondható még, hogy a köztársasági elnök mindenféle minőségében úgy nyilatkozott, hogy Ukrajnában háború dúl, viszont „Magyarország a béke oldalán áll”, majd ajándékot adott át a Koszovóban szolgálatot teljesítő katonáknak.

Koszovó és Európa

A magyar köztársasági elnök Pristinában találkozott Vjosa Osmani koszovói államfővel, akinek olyasmiket mondott, hogy „Magyarország közvetítő szerepet tölt be a Nyugat-Balkán és az Európai Unió között”, bár ennek az új információnak Miroslav Lajčák, az Európai Unió különleges képviselője valószínűleg nem őrül, mert közvetítőből mostanában már annyi van, mint égen a csillag.

Hírügynökségi jelentések szerint Novák közölte, hogy Magyarország határozott és elkötelezett a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának támogatásában, és ebbe beletartozik Koszovó európai integrációja is.

Ez viszont jól csengett a koszovói fülekben, a pristinai vezetés ugyanis nem csak az ENSZ-be szeretne bejutni, hanem az Európai Unióba is, ami elvileg könnyebnek tűnik, merthogy az EU-ban (még) nincsenek oroszok és kínaiak, hogy vétózzanak.

Vjosa Osmani megfogalmazása szerint itt az ideje, hogy Koszovó kapcsolata az Európai Unióval „szintet lépjen”, ezért ebben az évben Koszovó jelentkezni fog a tagjelölti státuszra.

Osmani asszony azt mondta, hogy „Koszovó az európai integrációs út minden lépésekor számít Magyarország hathatós és folyamatos támogatására”, hogy hazája elnyerje megérdemelt helyét a nagyobb európai családban.

Ennek viszont Szerbiában nem fognak örülni, de majd Vučić lelevelezi a dolgot.

Arról ugyanakkor nem érkeztek hírügynökségi jelentések, hogy Novák Katalin meghívta-e a „családbarát elnökök társaságába” koszovói kollégáját, merthogy neki is van két ikerlánya, így a hétvégén meghívott szerb elnökkel együtt már hárman lennének, ha csak Vučić nem vétózná meg Osmani jelenlétét.Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

FÚZIÓS ENERGIA: Vissza a jövőbe, de hol van a repülő autóm?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

fuzios energia
A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során (Forrás: YouTube, IFMIF-DONES España)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Talán annak is köszönhetően, hogy meglehetősen furcsa kisfiú voltam – már poétikusan ifjú koromban kedvenc szórakozásom az volt, hogy behúzódtam a zongora alá, és olvastam – még most, hajlott koromban sem veszítettem el érdeklődésemet a világ dolgai iránt. Többek között nagy sci-fi rajongó vagyok, és ennek megfelelően legszívesebben az űrben száguldoznék egy összkomfortos űrhajóban, de sajna, ez úgy tetszik, még jócskán odább van. Viszont, a dolgok fejlődnek, és ahogy erre a ChatGPT-is cikkem is igyekezett rávilágítani, a jövő ajtóstól tör ránk, tetszik, nem tetszik.

A horvátok és a fúziós energia

Például, pár évvel ezelőtt is még csak április elsejei viccelődésnek számított volna az a hír, hogy a spanyolok és horvátok csütörtökön Granadában közös igazgatóságot alakítottak a fúziós erőmű építéséhez szükséges anyagok tesztelésére, egy 707 millió eurós uniós projekt keretében.

Az IFMIF-Dones névre keresztelt projekt elnöke Staša Skenžić, a horvát oktatási minisztérium nemzetközi együttműködési osztályának vezetője lesz.

A dél-spanyolországi Granadában tartott ülésen megállapodás született arról, hogy két horvát, két spanyol és két megfigyelő országból származó tag ül majd a testületben.

Az IFMIF-Dones projekt keretében egy létesítményt építenek Escuzarban, mintegy 20 kilométerre Granada városától. A kísérleti telephelyen a fizikusok az Európai Unió első fúziós erőművének megépítéséhez szükséges anyagok kutatásával foglalkoznak majd.

A projektben egyenlőre Spanyolország 50 százalékos, Horvátország pedig 5 százalékos részesedéssel vesz részt.

Pénteken 13 másik ország és három intézmény képviselői gyűltek össze Granadában, amelyek részt vehetnek a fennmaradó 45 százalékos részesedésben.

Minden ország részt vett a vitában, és nagyon örülünk a projektbe való belépés iránti érdeklődésnek

– mondta Tonči Tadić fizikus, a horvát csapat vezetője a Hina, horvát állami hírügynökségnek.

Véleménye szerint a japán küldöttséggel való találkozó különösen sikeres volt, és Németország is nagy érdeklődést mutatott.

Az ülésen olaszországi, franciaországi, belgiumi, szlovéniai, szlovákiai, csehországi, romániai, ausztriai, finnországi, litvániai, lettországi és magyarországi küldöttségek, valamint az EURATOM, az EUROfusion és a Fusion for Energy (F4E) nemzetközi szervezetek is részt vettek.

Az EURATOM várhatóan 20 százalékos részesedéssel lép be

– mondta Tadić, hozzátéve, hogy a szervezet először a vezetőség ülését akarja megtartani a befogadás megvitatására.

A Pentagon mindenre rátromfolt

A „Vissza a jövőbe” érzést erősíti az az elképesztő híradás is, melynek értelmében fennáll a lehetősége, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb szondák látogathatnak meg bolygókat a Naprendszerünkben, beleértve a Földet is.

A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során. Ez egy olyan működési elv által valósulhat meg, amely nem különbözik túlságosan a NASA küldetéseitől

– írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan légijelenség-kutató irodájának vezetője egy kutatási jelentésben, amelyet Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke társszerzőként jegyez.

Fúziós energia

Szóval nem egy oregoni erdőcsősznek káprázott a szeme, minek következtében UFO-kat vélt felfedezni a csillagos égen, hanem a fent jelzett tiszteletreméltó urak hivatalos jelentésében szerepel a sztori, az ember meg csak kapkodja a fejét.

És ez csak két érdekesség, amit ötletszerűen kiragadtam az információk örvényéből. Szinte követhetetlen a tudomány és a technológiák fejlődése, a médiába csak nagy ritkán törnek be az efféle hírek, és ezért még arról sem beszélhetünk, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk, hanem annak elenyészően kicsi csücskét.

Teljesen vad dolgok kerülnek szóba, az élet meghosszabbításától kezdve a zero point energia megcsapolásáig, a fény sebességét meghaladó utazás lehetőségétől az ezer évig tartó elemig.

Fúziós autó

Mindezt lehet hogy már holnap, de lehet, hogy soha sem fogjuk látni. Csak az a biztos, hogy vágtatunk a jövőbe, még ha ezt nem is tudjuk.

Én személy szerint belenyugodtam abba, hogy el sem tudom képzelni, mit hoz a holnap, viszont van egy valami amit hiányolok a nagy fene futurizmusból.

Hol van a repülő autó, kérdem én? Már a múlt század ötvenes éveitől ígérgetik, de sehogy valósul meg. Pedig nagy szükség volna rá. Az ember egy óra alatt felugorhatna Pestre megnézni a haverokat, vagy fél óra alatt leérhetne az Adriára friss halat venni, vagy húsz perc alatt Szlavónországba, ahol a fekete malac túr…Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: