Connect with us

Gázellátás

HORVÁTOKNAK HORVÁT GÁZT: A zágrábi kormány döntése alapján a Horvátországban kitermelt gáz otthon marad, de mit szól hozzá a MOL?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

felipovic twitter
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlesztési miniszter bejelentette, hogy a Horvátországban előállított összes gáz ezentúl Horvátországban marad, ez az egyenes következménye annak, ami nemrégiben az INÁ-ban történt. Ezzel összhangban az INA-nak el kell adnia a Horvátországban megtermelt összes gázt a HEP-nek (Hrvatska elektroprivreda – Horvát Villanygazdaság), és a tervezetthez képest 10%-kal kell növelnie a földgáztermelést – döntött szerdán a zágrábi kormány. Bár a kormányülést Andrej Plenković miniszterelnök nélkül tartották meg, aki másodszor is elkapta a koronavírust, a Filipović által még a múlt héten bejelentett intézkedést simán megszavazták.

Ésszerűség, populizmussal spékelve

A kormány intézkedése kétségkívül ésszerű, attól eltekintve, hogy némi populista felhangok is becsúsztak a retorikába (horvátoknak a horvát gázt). Horvátország jelenleg szükségleteinek 27 százalékát képes hazai forrásokból kielégíteni.

A kormányrendelet szerint a földgáztermelő, mármint az INA, köteles a gázt megawattóránként 41 euróért földgázt eladni, miközben a nemzetközi piacokon a gáz ára mai árfolyamon 227 euró megawattóránként. Filipović szerint ezt a HEP továbbadja a kisfogyasztóknak, valamint a kórházaknak és óvodáknak, illetve mindazoknak, akiknek szükségük van rá.

A rendelet alá eső, hazai forrásból származó gáz elsősorban azokat az esetleges fennakadásokat hivatott orvosolni, amelyek a háztartási és vállalkozói szférába tartozó fogyasztók ellátásában fordulhatnak elő.

A jelenlegi helyzetben az olcsó hazai földgáz fontos tételt képezhet az energiaháztartásban, főleg hogy a jelenlegi árnál ötször-hatszor alacsonyabb áron hozzáférhető, és talán segíthet megoldani a Zágrábban kialakult ellátási válságot, miután a horvát fővárosban jelenleg 71.023 fogyasztó ellátása vált kérdésessé a fővárosi gázellátó összeomlásának következtében.

Az intézkedések ideiglenesek, és október 1-jétől a jövő év március 31-ig tartó időszakra vonatkoznak.

Ide kívánkozik még, hogy a horvát kormány tervei szerint, az ország 2030-ig szükségleteinek 40%-át hazai termelésből akarja fedezni.

Még egy kis energetika

A BALK kishíreiben már felbukkant, hogy a fiumei (Rijeka) IE- Energy számára az Európai Bizottság 19,8 millió eurós támogatást hagyott jóvá. A cég nagy hálózati akkumulátoros tározót hoz létre, amelynek jelentősége az európai hálózat tekintetében is jelentős.

A Šibenik közelébe telepített tározó feladta az lesz, hogy stabilizálja a villamosenergia-hálózatot, azaz fenntartsa a termelés és a fogyasztás közötti egyensúlyt.

Ez a projekt a tervek szerint hozzájárul a horvátországi hálózat korszerűsítéséhez, és növeli az energiaellátás biztonságát mind Horvátország, mind az Európai Unió számára.

A tározó 100 MWh kapacitással rendelkezik majd, 50 MW teljesítménnyel. A projekt első, 10 MW teljesítményű és 22 MWh kapacitású szakaszát a jövő év első negyedévében kell befejezni. A teljes kapacitást 2024-re éphetik ki összesen mintegy 70 millió eurós beruházással.

Az IE- Energy terveiben a jövőben több ilyen létesítmény kiépítése szerepel, ami teljesen logikus, tekintettel a horvátországi megújuló energiaforrások erőteljes fejlesztésére. Ez a közeljövőben elsősorban a nap- és szélerőművekre vonatkozik, de távlatilag magában foglalja a tenger kinetikai energiájának hasznosítását is.

Ám mindez, mint régiesen mondani szokás, a jövő zenéje. Mint erre mára már a legzöldebb aktivisták is rájöttek, a realitások a klasszikus energiahordozókhoz kötik a kontinens energiagazdaságát, és ez jó ideig még nemigen változik.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Gázellátás

TESTVÉRISÉG: A szlovákok nem spórolnak a gázzal, pedig lehet, hogy jobban tennék

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Minden olyan országban aggódva figyelték a Testvériség gázvezetéket ért csuvasföldi robbanást, amely erősen függ az orosz gázszállítástól, így Szlovákiában is. Még akkor is, ha egyelőre átlag feletti készletekkel rendelkeznek, és hosszabb távon próbálnak függetlenedni a nagy orosz testvértől. Az érintett gázvezeték az orosz gáz fő szállítási útvonala Európába, amelyet 1967-ben adtak át, és Nagykaposnál érkezik Szlovákiába, majd a fővezetékek folytatják útjukat Ausztriába és Csehországba. A riadalmat megelőzendő a Gazprom közölte, hogy a gázszállítás párhuzamos vezetékeken folyik tovább.

Ezen a télen nem is lesz gond

Szlovákia a többi EU-s államhoz hasonlóan felkészült a télre, és szinte 100%-ra feltöltötte a gáztárolóikapacitásait. December 20-a körül ez az arány még mindig kb. 80%-ot ért el (Csehországban 84%), ami az év adott szakaszában átlag felettinek tekinthető.

Ez a kedvező helyzet elsősorban a viszonylag meleg ősznek köszönhető, és nem a megtakarításoknak.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis míg az Európai Unióban augusztus és november között a 2017 és 2021 közötti hasonló időszakokkal összehasonlítva 20,1%-kal csökkent a gázfogyasztás, addig Szlovákia a közé a hat tagállam közé tartozik, ahol viszont nőtt (2,6%-kal).

Fékezett gázáremelkedés

A szlovák kormány az utóbbi időben inkább magával volt elfoglalva, és szinte egyedüli EU-s tagállamként még nem nyújtottak segítséget a lakosságnak a gázszámlák kifizetéséhez.

Bejelentették ugyan, hogy legfeljebb 15%-kal nőhet a gáz ára, azonban ehhez el kellene fogadni a költségvetést, ami a kormány bukása miatt kérdésessé vált.

Ha el is fogadják az év törvényét, és a lakosság meg is kapja végre a várva várt segítséget, az még mindig nem azt jelenti, hogy rendben lesz az ország gázfogyasztása, ugyanis a kedvezmények általánosan járnának, és nem ösztönöznének megtakarításra.

Szlovákiának már van tapasztalataa gázkimaradásokkal, hiszen 2009-ben egy rövid ideig akadozott a gázellátás, az ország közvéleménye pedig már akkor megismerkedett a protokollal, hogy a gázhiány egyes fázisaiban mely területek gázellátását korlátozzák.

Magyarországhoz hasonló helyzet – hasonló megoldásokkal?

Oroszországnak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekkel kapcsolatos tervei érzékenyen érintették Szlovákiát, ezért folyamatosan igyekeztek más forrásokból biztosítani az ország gázellátását, amit Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója tovább erősített.

Szlovákiának nincs tengerpartja, így az LNG-terminálok közvetlenül nem biztosítanak számára megoldást, ám az alternatív gázvezetékek kiépítésével mégis meg fogják tudni oldani az ország gázellátását.

A szándék az euroatlanti elkötelezettségű kormánynál legalábbis megvan, azonban ez a kormány épp a napokban veszítette el a parlament bizalmát, és ha a kilátásba kerülő előrehozott választásokon az oroszokkal barátibb viszonyt ápoló pártok kerülnek hatalomra, akkor Szlovákia is a Magyarországéhoz hasonló energiapolitikába kezdhet.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava