Connect with us

Bosznia

AMERIKA ÁLLÍTJA: Oroszország titokban finanszírozta Dodikot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

VOA
A cikk meghallgatása

Oroszország 2014-től napjainkig több mint tíz országban politikai pártokat finanszírozott, a titkos finanszírozás összege meghaladja a 300 millió dollárt – állítja az Amerika Hangja az amerikai kormány megbízható információira hivatkozva. Az Amerika Hangja, vagyis a Voice of America (VOA vagy VoA), állami tulajdonú amerikai nemzetközi műsor- és hírszolgáltató.

A VoA arról számolt be egyik jelentésében, hogy Oroszország bizonyos pártokat és politikusokat finanszíroz annak érdekében, hogy belülről manipulálja azokat az országokat, ahol az említett politikusok és pártok tevékenykednek. Az Amerika Hangja hírszerzési forrásokra hivatkozva arról is tudósít, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek szerint az ilyen jellegű orosz tevékenység jelentős növekedése 2014 óta figyelhető meg.

Az amerikai adminisztrációhoz közeli, de meg nem nevezett bennfentes forrás szerint ez a Balkán esetében Milorad Dodik bosznia-hercegovinai szerb vezetőre, illetve a szerbbarát montenegrói Demokratikus Front elnevezésű jobboldali populista pártszövetségre vonatkozik.

– Folytatjuk az együttműködést a szövetségeseinkkel és a partnereinkkel, hogy további információkat gyűjtsünk ezzel kapcsolatban, és több mint 100 országgal megosztjuk, hogy miként válaszolunk az ilyen jellegű orosz tevékenységre

– mondta a névtelenségbe burkolódzó amerikai kormánytisztviselő, aki hozzátette:

– Folyamatosan arra figyelmeztetjük azokat a pártokat és politikusokat, akik érintettek lehetnek az orosz kampányban, hogy leleplezhetjük őket, és ezt szándékunkban is van megtenni, ha pénzt fogadnak el a Kremltől.

A washingtoni adminisztráció magas rangú tisztviselője ugyanakkor nem közölte, hogy az oroszok mekkora összegeket adtak Dodiknak és a montenegrói Demokratikus Frontnak, megnevezte viszont a közvetítőt, aki által az oroszok pénzt juttattak el a boszniai szerb tótumfaktumhoz.

– Konsztantyin Malofejev titokban segített finanszírozni Milorad Dodik elnökválasztási kampányát 2018-ban

– mondta az amerikai illetékes, aki szerint ez a példa azt mutatja, hogy Oroszország nem váltotta be azt az ígéretét, hogy a boszniai Szerb Köztársaság gazdasági fejlődését segíti elő, viszont lehetővé tette a korrupciót a kormányzó párton belül (Független Szociáldemokraták Szövetsége, SNSD), és ezáltal egyenlőtlen feltételeket teremtett az ellenzéki pártok számára.

Más amerikai lapinformációk szerint Soros György oroszországi megfelelője finanszírozta állítólag a szlovákiai Marián Kotlebát is, aki a majdani események kapcsán az orosz narratívát visszhangozta, amikor terroristáknak nevezte az amerikaiak által, némileg szerb segítséggel megtámogatott ukrán tüntetőket. A Foreign Policy egykori beszámolói szerint a Slobdodan Milošević szerb elnököt szintén amerikai segítséggel megbuktató Otpor hónapokat töltött azzal, hogy tanácsokat adjon az ukrajnai Pora ifjúsági mozgalomnak a diktatúra megbuktatására oktatva őket.

Az Amerika Hangja szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy Oroszország a következő hónapokban egyre inkább a burkolt politikai finanszírozás formája felé fordul a nemzetközi szankciók aláásása érdekében.

Mindezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy Milorad Dodik boszniai szerb vezető a jövő hét közepén Moszkvába utazik, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal, amivel kapcsolatban az sem kerülheti el a figyelmünket, hogy október 2-án választások lesznek Bosznia- Hercegovinában.

Ezekbe a választásokba boldog és boldogtalan beavatkozik, ki-ki a maga módján, a török elnök egy látogatással, az orosz államfő Dodik meghívásával, de az Egyesült Államokat sem kell félteni, amelynek számtalan eszköz van a kezében a boszniai választások befolyásolására, például a Voice of America.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava