Connect with us

Szerbia

PÉNZ ÉS PUSKA: A szerbek olcsó hitelt kapnak az Emírségektől, miközben fegyverrel csencselnek velük

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb elnok emirseg sejk
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök úgy nyilatkozott Abu- Dzabiban, hogy Szerbia mindig számíthat az Egyesült Arab Emírségekre, vagyis ennek kapcsán azt a közhelyet igyekszik eladni a politikai álló- és forgószínpadon, hogy „bajban ismerszik meg a (jó) barát”. A közel-keleti országba gyakran látogató Aleksandar Vučić ottani nagy barátjával, Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejkkel tárgyalt. Az útra elkísérte őt Nikola Selaković külügyminiszter is, ő vitte a táskát.

Összetarhálta az energiabiztonságot

A tárgyalások után a két ország delegációja kilenc megállapodást írt alá, de a szerb elnök számára nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy Szerbiának van kire támaszkodnia.

– Ami fontos számunkra, az a a vízen (Beograd na vodi), a sok befektetés, de ami a legfontosabb, hogy az Emírségekre támaszkodhatunk, amikor nehéz a helyzet

– mondta a szerb államfő, aki azért lelkendezett ennyire, mert olcsó pénzhez jut az ország, természetesen hitel formájában.

– Aláírtuk a megállapodást, amely szerint egymilliárdot kapunk kedvező kamattal, ez biztosítja a fizetőképesség megőrzését, és ez óriási támogatás Szerbia számára

– jelentette ki a szerb elnök, bár az nem derült ki azonnal, hogy ezt euróban vagy dollárban kell-e érteni, de ez mindegy is, az árfolyam ma már szinte azonos, a dollár beérte az eurót a valuták közötti versenyfutásban.

A szerb elnök a lelkendezés közepette felmagasztalta közel-keleti barátját, aki – megítélése szerint – az egyik legbefolyásosabb ember a világon, ezáltal tehát vele nem szégyen dicsekedni, de ezt az utóbbi mondatot már nem ő mondta.

– Nem arról van szó, hogy nagy érdekeltségei lennének Szerbiában, de tiszteli Szerbiát, igazságszeretete és döntéshozatali függetlensége miatt. Amikor nehéz (helyzetben vagyunk), akkor támaszkodhatunk az Egyesült Arab Emírségekre… Ezért hálás vagyok Mohammednek

– mondta a szerb elnök, aki így váltotta át az ország igazságszeretetét egymillió dollárra, és már azt is elárulta, hogy mire költi a pénzt.

– Hogy ne verjük el azt a pénzüket, ami most van, mert gázt kell vennünk, meg áramot… de ezzel semmi gondunk, (Mohammed) sokat segített nekünk, így sok pénzt megspóroltunk, és ez az amit, amit nem feledünk el a barátainknak

– jelentette ki Vučić, aki így szépen „összetarhálta az energiabiztonságot”, az oroszoktól olcsón kapja a gázt, amit aztán olcsó kölcsönből fizet ki. Elvégre Szerbia se nem Horvátország, se nem Görögország, hogy a turizmusból származó bevételekből állja a gáz- és a villanyszámlát.

Fogy a fegyver, mint a cukor

De nem lesz ez mindig így! A szerb államfő azzal nyugtatja magát és az országot, hogy változások várhatók: merthogy úgy fogy a fegyver, mint a cukor, értsd: a cukorhoz hasonlóan a fegyverek esetében is túlszárnyalja a kereslet a kínálatot.

– Jelenleg háromszor több fegyvert tudnánk eladni, mint amennyi van. Mindenki lőszert akar venni, és ezen együtt dolgozunk az Emírségekkel

– kotyogta ki Vučić a nagy titkot, hogy miből akarja felvirágoztatni Szerbiát. De még egy titkot elárult, mivel nem csak ő jár kunyerálni a Közel- Keletre.

– Hogy ne is mondjam, jön Macron is, meg Scholz is… Minden szavazat, támogatás és segítség, amit kaphatsz… Mindaz sokat számít

– mondta sejtelmesen a szerb elnök, aki még arról is beszélt, hogy a következő tél az ideinél is hidegebb lesz – mint már korábban tudatta, „poláris” – amivel némileg előkészítette a talajt egy jövő évi látogatáshoz, hátha leesik akkor is egy-két milliárd. Aztán még azt is felvázolta, hogy a világot hamarosan éhínség sújtja, amit szintén be lehet árazni, de azt mindenesetre határozottan megerősítette, hogy a „mostani kess” sokat számít, és kell ahhoz, hogy Szerbia rendbe tegye a pénzügyeit.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: Twitter)

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava