Connect with us

Horvátország

TAVASZIG TARTÓ ÁRSTOP: Nem drágul az áram és a gáz, óriás összegű segélycsomag Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

n1 milliard kuna
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Az összeggel kapcsolatos találgatások már a hétvégén megindultak a sajtóban. A kormány segélycsomagjának értékét eleinte 6 milliárd kunára (kb.850 millió euró) becsülték, majd a hét elején erre rálicitáltak, mondván, hogy a segélycsomag értéke akár a 15 milliárd kunát is elérheti. Mint ez a mai kormányülésen kiderült, a kormány még a legmerészebb számokat is túlszárnyalta: a horvát miniszterelnök ugyanis bejelentette, hogy a válságmegelőző segélycsomag értéke körülbelül 21 milliárd kuna, azaz kicsit kevesebb mint 3 milliárd euró. Ezáltal valóra válhatnak azok a felvetések, amelyek szerint a turizmusból származó bevételeknek köszönhetően Horvátország gondoskodik arról, hogy a gazdaság és a lakosság ne nagyon érezze meg az energiaválság következményeit.

Óriási pénzek

A válság rendkívüli intézkedéseket tesz szükségessé

– mondta Plenković miniszterelnök, aki bevezetőjében hozzátette, hogy a kormány akárcsak a koronavírus-járvány idején, most sem hagyja cserben sem a polgárokat, sem a gazdaságot.

Maga a segélycsomag átfogó intézkedéseket tartalmaz, amit semmi értelme sincs itt felsorolni – a kormányülés első húsz napirendi pontja ezt taglalta, minisztériumokra bontva.

A legfontosabbnak az energiaárak korlátozása tűnik. A kormány nemcsak a lakosság életét teszi elviselhetővé – nem drágul sem az áram, sem a gáz, sem a távfűtés, sem az üzemanyag – hanem az iparosok, valamint a kis- és középvállalkozások túléléséről is gondoskodott, ők sem piaci áron fogják fizetni az elfogyasztott energiát. Ezek közé tartoznak a földművesek, a halászok és a szállítóvállalatok is.

A kormány egyúttal megnövelte a leginkább veszélyeztetett rétegek számára kibocsátott, ún. energia-voucher összegét, illetve a szociális segélyt, és árstopot vezetett be az alapvető élelmiszerek kategóriájában.

Miután a bevásárlóturizmus virágzik a határ mindkét oldalán, íme a konkrét árak: napraforgóolaj 1 l: 15,99 kuna (2,12 euró), 2,8% zsírtartalmú tartós tej 1 l: 7,39 kuna (0,98 euró) finomliszt 1 kg: 5,99 kuna (0,80 euró), kristálycukor 1 kg: 7,99 kuna (1,06 euró), egész csirke 1 kg: 24,99 kuna (3,32 euró) sertéslapocka 1 kg: 24,99 kuna (3,32 euró), vegyes darált hús 1 kg: 32,99 kuna (4,38 euró).

Ez az intézkedéscsomag megvédi a lakosságot, az egész állami és nem kormányzati szektort, valamint a horvát vállalatokat. Senkit sem hagyunk cserben

– mondta Plenković. Véleménye szerint a kormány intézkedéseinek köszönhetően Horvátországban „csendes és kiszámítható lesz az ősz és a tél”.

A kormányfő szerint mindenki tudni fogja, hogy mekkora költségekre számíthat, ami nem kis szó a jelenlegi globális körülmények között. A kormány biztosítja a közintézmények és intézmények működését, megvédi a gazdaságot, és Horvátország energiafüggetlenségéért fog dolgozni.

Az egyedüli kérdés, ami még fennmaradt, az a nem lakossági fogyasztásra szánt gáz árának kérdése, amit a kormány szeretne egy átfogó EU-s terv keretében rendezni.

Filipović (gazdasági és energetikai) miniszter úr ma Brüsszelben találkozik kollégáival, ahol átfogó és közös megoldást szorgalmazunk. Nem reális elvárni, hogy ezt bármely ország saját maga oldja meg anélkül, hogy pénzügyi értelemben lesre fusson

– mondta Plenković, aki szerint a lakosság energiaigényeit a kormány tavaszig tartó árstoppal biztosította. Ez a villamos energia esetében márciusig, a gáz esetében pedig áprilisig tart.

Extraprofit-adó

A kormány egyúttal extraprofit-adó bevezetését javasolja a parlamentnek.

A válság terhének méltányos megosztása miatt meg akarjuk adóztatni azokat a vállalatokat, amelyek nyeresége a válság következményeképpen különösen mértékben nőtt. Ez a méltányosság elve. A válság terhét mindenkinek viselnie kell, a túlzott nyereség nem felel meg ezeknek a körülményeknek, erkölcsileg sem elfogadható

– mondta Plenković.

Végezetül távolodjunk el egy kicsit a kincstári stílusból, és gyorsan jegyezzük meg, hogy Horvátországban a választások a láthatáron sincsenek – a következő parlamenti választások csak 2024-ben lesznek -, így az ellenzék még a választók „megvásárlásáról” szóló lózungot sem veheti elő, ami minden ellenzék kedvenc vesszőparipája a világ bármely részén.

Az INA-botrány kitörését követően a horvát ellenzék megpróbált ugyan együttesen fellépni, és a botrány mentén valamilyen egységet felmutatni, ám ezzel a ségélycsomaggal aligha tudnak mit kezdeni, mert a kutya sem fog törődni velük, vagy ha mégis, akkor arról biztosan beszámolunk.Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

FÚZIÓS ENERGIA: Vissza a jövőbe, de hol van a repülő autóm?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

fuzios energia
A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során (Forrás: YouTube, IFMIF-DONES España)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Talán annak is köszönhetően, hogy meglehetősen furcsa kisfiú voltam – már poétikusan ifjú koromban kedvenc szórakozásom az volt, hogy behúzódtam a zongora alá, és olvastam – még most, hajlott koromban sem veszítettem el érdeklődésemet a világ dolgai iránt. Többek között nagy sci-fi rajongó vagyok, és ennek megfelelően legszívesebben az űrben száguldoznék egy összkomfortos űrhajóban, de sajna, ez úgy tetszik, még jócskán odább van. Viszont, a dolgok fejlődnek, és ahogy erre a ChatGPT-is cikkem is igyekezett rávilágítani, a jövő ajtóstól tör ránk, tetszik, nem tetszik.

A horvátok és a fúziós energia

Például, pár évvel ezelőtt is még csak április elsejei viccelődésnek számított volna az a hír, hogy a spanyolok és horvátok csütörtökön Granadában közös igazgatóságot alakítottak a fúziós erőmű építéséhez szükséges anyagok tesztelésére, egy 707 millió eurós uniós projekt keretében.

Az IFMIF-Dones névre keresztelt projekt elnöke Staša Skenžić, a horvát oktatási minisztérium nemzetközi együttműködési osztályának vezetője lesz.

A dél-spanyolországi Granadában tartott ülésen megállapodás született arról, hogy két horvát, két spanyol és két megfigyelő országból származó tag ül majd a testületben.

Az IFMIF-Dones projekt keretében egy létesítményt építenek Escuzarban, mintegy 20 kilométerre Granada városától. A kísérleti telephelyen a fizikusok az Európai Unió első fúziós erőművének megépítéséhez szükséges anyagok kutatásával foglalkoznak majd.

A projektben egyenlőre Spanyolország 50 százalékos, Horvátország pedig 5 százalékos részesedéssel vesz részt.

Pénteken 13 másik ország és három intézmény képviselői gyűltek össze Granadában, amelyek részt vehetnek a fennmaradó 45 százalékos részesedésben.

Minden ország részt vett a vitában, és nagyon örülünk a projektbe való belépés iránti érdeklődésnek

– mondta Tonči Tadić fizikus, a horvát csapat vezetője a Hina, horvát állami hírügynökségnek.

Véleménye szerint a japán küldöttséggel való találkozó különösen sikeres volt, és Németország is nagy érdeklődést mutatott.

Az ülésen olaszországi, franciaországi, belgiumi, szlovéniai, szlovákiai, csehországi, romániai, ausztriai, finnországi, litvániai, lettországi és magyarországi küldöttségek, valamint az EURATOM, az EUROfusion és a Fusion for Energy (F4E) nemzetközi szervezetek is részt vettek.

Az EURATOM várhatóan 20 százalékos részesedéssel lép be

– mondta Tadić, hozzátéve, hogy a szervezet először a vezetőség ülését akarja megtartani a befogadás megvitatására.

A Pentagon mindenre rátromfolt

A „Vissza a jövőbe” érzést erősíti az az elképesztő híradás is, melynek értelmében fennáll a lehetősége, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb szondák látogathatnak meg bolygókat a Naprendszerünkben, beleértve a Földet is.

A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során. Ez egy olyan működési elv által valósulhat meg, amely nem különbözik túlságosan a NASA küldetéseitől

– írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan légijelenség-kutató irodájának vezetője egy kutatási jelentésben, amelyet Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke társszerzőként jegyez.

Fúziós energia

Szóval nem egy oregoni erdőcsősznek káprázott a szeme, minek következtében UFO-kat vélt felfedezni a csillagos égen, hanem a fent jelzett tiszteletreméltó urak hivatalos jelentésében szerepel a sztori, az ember meg csak kapkodja a fejét.

És ez csak két érdekesség, amit ötletszerűen kiragadtam az információk örvényéből. Szinte követhetetlen a tudomány és a technológiák fejlődése, a médiába csak nagy ritkán törnek be az efféle hírek, és ezért még arról sem beszélhetünk, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk, hanem annak elenyészően kicsi csücskét.

Teljesen vad dolgok kerülnek szóba, az élet meghosszabbításától kezdve a zero point energia megcsapolásáig, a fény sebességét meghaladó utazás lehetőségétől az ezer évig tartó elemig.

Fúziós autó

Mindezt lehet hogy már holnap, de lehet, hogy soha sem fogjuk látni. Csak az a biztos, hogy vágtatunk a jövőbe, még ha ezt nem is tudjuk.

Én személy szerint belenyugodtam abba, hogy el sem tudom képzelni, mit hoz a holnap, viszont van egy valami amit hiányolok a nagy fene futurizmusból.

Hol van a repülő autó, kérdem én? Már a múlt század ötvenes éveitől ígérgetik, de sehogy valósul meg. Pedig nagy szükség volna rá. Az ember egy óra alatt felugorhatna Pestre megnézni a haverokat, vagy fél óra alatt leérhetne az Adriára friss halat venni, vagy húsz perc alatt Szlavónországba, ahol a fekete malac túr…Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: