Connect with us

Horvátország

PONT ÉS ELLENPONT: Erdoğan szultán megérkezett Horvátországba, avagy az első öko-iszlám központ Európában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

torok elnok zagrab
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Bár biztonsági szempontok miatt nem lehetett tudni a pontos időpontot, az este megérkezett a zágrábi reptérre, Recep Tayyip Erdoğan, aki ezzel megkezdte két napos hivatalos látogatását Horvátországban. A szeptember hetedikére és nyolcadikára bejelentett vizit miatt a zágrábiak már a hét eleje óta különleges közlekedési rezsim alatt autóznak, és ez nem is tetszik nekik túlzottan: a megszokott közlekedési tömegnyomor ugyanis ebből kifolyólag még nagyobb lesz, egyes hírportálok egyenesen káosszal riogatják a polgárok hiszékenyebb rétegeit.

Nem mindegy, hogy mit mond majd a szultán

Akárhogy is, Erdoğan látogatása roppant fontos a horvát kormány számára. Elsősorban azt remélik tőle, hogy a török elnök segít majd fellazítani kissé Bakir Izetbegovićnak, a bosnyákok vezetőjének álláspontját a bosznia-hercegovinai választási törvénnyel kapcsolatban. Bár Erdogan balkáni körútja során, Szarajevóban felszólította Christian Schmidtet az Európai Unió bosznia-hercegovinai különleges megbízottját, hogy ne erőltesse a választási törvény megváltoztatását, a horvátok abban bíznak, hogy szót tudnak majd érteni a török elnökkel.

A látogatás ezen felül is nagy jelentőségű, mert Zágráb nagy reményeket fűz a török-horvát gazdasági kapcsolatok fellendítéséhez, illetve a török befektetők aktívabb fellépéshez Horvátországban.

A beszélgetés folyamán nyilván szó lesz az energiáról is, ezen a téren akárcsak Horvátország, Törökország is a nyertesek közé tartozik. Hogy mindebből mit kötnek az orrunkra, az majd kiderül a sajtótájékoztatókon, de nagy publicitást nyert a sziszeki iszlám központ és mecset csütörtöki ünnepi megnyitója, amelyen a horvát kormány képviselői mellett Erdoğan is jelen lesz.

A mintegy 2500 négyzetméter alapterületű létesítmény a harmadik iszlám központ Horvátországban, a zágrábi és fiumei (Rijeka) után. A PR működik ezerrel: állítólag a sziszeki az első öko-iszlám központ Európában, amit úgy kell érteni, hogy fűtését hőcserélő pumpákkal végzik, extra szigeteléssel rendelkezik, és hogy mindez még zöldebb legyen, arról egy kisebbfajta, 30 kilowattos naperőmű gondoskodik.

A horvátországi iszlám közösség

Hogy Sziszeken is Erdoğan végzi-e majd az előimádkozást, mint Szarajevóban, azt még nem tudni, de talán most nyílik alkalom arra, hogy kissé körüljárjuk a horvátországi iszlám közösség kérdését.

A körülbelül 60 ezer főt számláló közösség érdekessége, hogy három nemzetiséget foglal magába. Mostanára az oroszlánrészét a bosnyákok képezik, akik meghaladták a volt Jugoszláviában magukat muzulmánnak vallók számát. Az elmúlt évtizedekben a két csoport között villongások voltak, mert a bosnyákok szerint a muzulmánok bosnyákok, míg a muzulmánok szerint olyan, hogy bosnyák nemzet, nem létezik.

Akárhogy is, az iszlám hívők egy nem jelentéktelen része horvátnak tartja magát. Megkockáztatva, hogy lenáciznak, meg minden, itt azt szeretném kihangsúlyozni, hogy Horvátországban azért nincs semmilyen probléma sem az iszlám közösséggel, mert ezt európaiak képezik.

Attól eltekintve, hogy más felekezethez tartoznak, semmiben sem különböznek a keresztény, zsidó, vagy éppen mormon hitvallású polgártársaiktól. Így nem kell csodálkozni, hogy Sziszeken a központ megnyitóján ott lesz a fél város.

Minden nyitott elmével, szívvel és lélekkel rendelkező embert szívesen látunk az új mecsetben, és a sisaki Iszlám Központban, hitüktől függetlenül

– mondta Alem Crnkić, Sisak fő imámja HINA-nak (horvát nemzeti hírügynökség), és hozzátette, hogy ha csak az iszlám hívőkre összpontosítottak volna, úgy csak mecsetet építenek, nem pedig központot, amely az imám szerint az egész közösséget szolgálni fogja.

Ellenpont: Ukrajna

Nagyon horvát módon, a házigazda idejekorán gondoskodott arról, hogy csökkentse némiképpen az Erdoğan látogatása miatt Brüsszelben esetleg felszökő szemöldökök magasságát.

Gordan Jandroković, a parlament elnöke bejelentette, hogy Horvátország elfogadta az ukrán javaslatot és hogy a az ún. Krími formátum következő találkozóját október folyamán Zágrábban tartják meg, mintegy 40 ország képviselőinek jelenlétével.

A ʺmuzsikaszó-jókívánságʺ kategóriába tartozó ʺnemzetközi összefogásʺ lényegében Ukrajna területi épségét (a -félszigetet is beleértve), támogatja. Itt „erős politikai nyilatkozatok” szoktak elhangozni, teljesen összhangban azzal, ahogy a brüsszeli aktakukacok látják világot.

Ezzel a horvátok ismét jó pontokat szereznek Mórickáéknál, miért is úgy egyezkedhetnek Erdoğannal, ahogy nekik, illetve a szultánnak tetszik.Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

FÚZIÓS ENERGIA: Vissza a jövőbe, de hol van a repülő autóm?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

fuzios energia
A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során (Forrás: YouTube, IFMIF-DONES España)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Talán annak is köszönhetően, hogy meglehetősen furcsa kisfiú voltam – már poétikusan ifjú koromban kedvenc szórakozásom az volt, hogy behúzódtam a zongora alá, és olvastam – még most, hajlott koromban sem veszítettem el érdeklődésemet a világ dolgai iránt. Többek között nagy sci-fi rajongó vagyok, és ennek megfelelően legszívesebben az űrben száguldoznék egy összkomfortos űrhajóban, de sajna, ez úgy tetszik, még jócskán odább van. Viszont, a dolgok fejlődnek, és ahogy erre a ChatGPT-is cikkem is igyekezett rávilágítani, a jövő ajtóstól tör ránk, tetszik, nem tetszik.

A horvátok és a fúziós energia

Például, pár évvel ezelőtt is még csak április elsejei viccelődésnek számított volna az a hír, hogy a spanyolok és horvátok csütörtökön Granadában közös igazgatóságot alakítottak a fúziós erőmű építéséhez szükséges anyagok tesztelésére, egy 707 millió eurós uniós projekt keretében.

Az IFMIF-Dones névre keresztelt projekt elnöke Staša Skenžić, a horvát oktatási minisztérium nemzetközi együttműködési osztályának vezetője lesz.

A dél-spanyolországi Granadában tartott ülésen megállapodás született arról, hogy két horvát, két spanyol és két megfigyelő országból származó tag ül majd a testületben.

Az IFMIF-Dones projekt keretében egy létesítményt építenek Escuzarban, mintegy 20 kilométerre Granada városától. A kísérleti telephelyen a fizikusok az Európai Unió első fúziós erőművének megépítéséhez szükséges anyagok kutatásával foglalkoznak majd.

A projektben egyenlőre Spanyolország 50 százalékos, Horvátország pedig 5 százalékos részesedéssel vesz részt.

Pénteken 13 másik ország és három intézmény képviselői gyűltek össze Granadában, amelyek részt vehetnek a fennmaradó 45 százalékos részesedésben.

Minden ország részt vett a vitában, és nagyon örülünk a projektbe való belépés iránti érdeklődésnek

– mondta Tonči Tadić fizikus, a horvát csapat vezetője a Hina, horvát állami hírügynökségnek.

Véleménye szerint a japán küldöttséggel való találkozó különösen sikeres volt, és Németország is nagy érdeklődést mutatott.

Az ülésen olaszországi, franciaországi, belgiumi, szlovéniai, szlovákiai, csehországi, romániai, ausztriai, finnországi, litvániai, lettországi és magyarországi küldöttségek, valamint az EURATOM, az EUROfusion és a Fusion for Energy (F4E) nemzetközi szervezetek is részt vettek.

Az EURATOM várhatóan 20 százalékos részesedéssel lép be

– mondta Tadić, hozzátéve, hogy a szervezet először a vezetőség ülését akarja megtartani a befogadás megvitatására.

A Pentagon mindenre rátromfolt

A „Vissza a jövőbe” érzést erősíti az az elképesztő híradás is, melynek értelmében fennáll a lehetősége, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb szondák látogathatnak meg bolygókat a Naprendszerünkben, beleértve a Földet is.

A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során. Ez egy olyan működési elv által valósulhat meg, amely nem különbözik túlságosan a NASA küldetéseitől

– írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan légijelenség-kutató irodájának vezetője egy kutatási jelentésben, amelyet Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke társszerzőként jegyez.

Fúziós energia

Szóval nem egy oregoni erdőcsősznek káprázott a szeme, minek következtében UFO-kat vélt felfedezni a csillagos égen, hanem a fent jelzett tiszteletreméltó urak hivatalos jelentésében szerepel a sztori, az ember meg csak kapkodja a fejét.

És ez csak két érdekesség, amit ötletszerűen kiragadtam az információk örvényéből. Szinte követhetetlen a tudomány és a technológiák fejlődése, a médiába csak nagy ritkán törnek be az efféle hírek, és ezért még arról sem beszélhetünk, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk, hanem annak elenyészően kicsi csücskét.

Teljesen vad dolgok kerülnek szóba, az élet meghosszabbításától kezdve a zero point energia megcsapolásáig, a fény sebességét meghaladó utazás lehetőségétől az ezer évig tartó elemig.

Fúziós autó

Mindezt lehet hogy már holnap, de lehet, hogy soha sem fogjuk látni. Csak az a biztos, hogy vágtatunk a jövőbe, még ha ezt nem is tudjuk.

Én személy szerint belenyugodtam abba, hogy el sem tudom képzelni, mit hoz a holnap, viszont van egy valami amit hiányolok a nagy fene futurizmusból.

Hol van a repülő autó, kérdem én? Már a múlt század ötvenes éveitől ígérgetik, de sehogy valósul meg. Pedig nagy szükség volna rá. Az ember egy óra alatt felugorhatna Pestre megnézni a haverokat, vagy fél óra alatt leérhetne az Adriára friss halat venni, vagy húsz perc alatt Szlavónországba, ahol a fekete malac túr…Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: