Connect with us

Szerbia

EGÉSZSÉGES DEMOKRÁCIA: Az amerikai külügyminiszter szívén viseli a belgrádi EuroPride2022 ügyét

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az amerikai külügyminiszter felszólította Szerbiát, hogy tegye lehetővé az EuroPride lebonyolítását, miután a szerb elnök bejelentette, hogy szó sem lehet a felvonulásról, bár a zárthelyi kísérőrendezvények megtartása elé nem gördítenek akadályokat. Ugyanakkor a főszervező továbbra is “sétálni akar”, a másságát nyíltan hirdető szerb miniszterelnök pedig – mit ad Isten! – Vučić mellé állt.

Egészséges demokrácia

Anthony Blinken a Twitteren közzétett bejegyzésében úgy vélte, hogy egy “egészséges demokrácia” nem óckodik a melegfelvonulástól, mert az nem megy szembe a gyülekezési joggal és véleménynyilvánítási szabadsággal, legfeljebb a nacionalistákkal és a jóízléssel, de ezt az utóbbi nem Blinken mondta.

– A békés gyülekezésre való jog és véleménynyilvánítás szabadsága az egészséges demokrácia alapvető eleme. Sürgetjük Szerbiát, hogy újítsa meg elkötelezettségét az EuroPride2022 megrendezése mellett. Az LMBTQI+ jogai emberi jogok

– írta a Twitteren Blinken, “gyengéden ösztökélve” Szerbiát a melegfelvonulás megtartására.

Aleksandar Vučić szerb elnök kedden közölte, hogy akkor sem rendezik meg az EuroPride-ot, hogy ha ezzel kapcsolatban netalán Joseph Biden amerikai, Vlagyimir Putyin orosz vagy esetleg Recep Tayyip Erdoğan török elnök hívná fel, hogy kijárja nála a felvonulás megtartását.

Feltételezhetően nem egyszerre, hanem külön-külön, bár az utóbbi kettő részéről ilyen veszély nem fenyeget, az első pedig egyelőre csak a külügyminiszterét küldte rá az ügyre.

– Hívhat Biden, Putyin, Erdoğan vagy Zelenszkij… Ebben a döntésben nem lesz változás, az állam számtalanszor mér(legel), de amikor vág, tiszteletben kell tartani az állam döntéseit

– jelentette ki a szerb elnök nyilván abból a mondásból kiindulva, hogy az “állam én vagyok”, miután az EuroPride2022 megtartását nem a kormány kezdeményezte, és a parlament sem hagyta jóvá.

Azon persze, nem kell meglepődni, hogy a “mindenes szerb elnök” vindikálta magának a jogot arra, hogy a kérdésben egyedül döntsön, “mint állam”, és erre az általános szerbiai zűrzavar kitűnő lehetőséget teremt számára. Itt kell megjegyezni, hogy az elnöki döntés végrehajtása a szerb belügyminisztériumnak dolga, nem Vučić fog a tömeg elé állni, viszont számíthat az “eddig és egyelőre” őt hűségesen szolgáló Aleksandar Vulin belügyminiszterre.

Egészégtelen demokrácia

Az uszításban mindig elöljáró belgrádi Novosti kormánypárti hírportál értesülése szerint Vulin azt mondta Vučićnak, és miniszterelnökének, Ana Brnabićnak, hogy a belügyminisztérium nem tud biztonsági garanciákat vállalni a közelgő Europride-dal kapcsolatban, mert a rendőrökre most máshol nagyobb szükség van. Nem nehéz kitalálni, hogy ezen Koszovót értette.

Ugyanakkor az is furcsa, hogy az amerikai külügyminiszter ilyen “fontos ügyben” pattant a számítógép elé, hogy a Pride megtartása érdekében a messzi Washingtonból üzenjen Belgrádnak, miközben nem kizárt, hogy a rendszámtáblák ügye miatt holnap a koszovói szerbek és a koszovói albánok egymás torkának esnek.

Az amerikai magatartással kapcsolatos további kérdések felvetődésétől a BALK részéről előre elhatárolódunk, de azért azt még megjegyeznénk, hogy “ilyen politikai előkészítés után” szinte borítékolható, hogy szeptember 17-én Belgrád mindenképpen zavargások elé néz, vagy azért, mert lesz Pride, vagy azért, mert nem lesz, így hát rendőri erőkre a fővárosban is szükség mutatkozik, nemcsak a koszovói határon.

A Europride2022 valójában nem pusztán egy felvonulás, hanem egy egyhetes rendezvénysorozat, amelyet a tervek szerint szeptember 12-től 18-ig tartanának meg Belgrádban, ennek “fénypontja” lenne a szeptember 17-i felvonulás. A szervezők továbbra is úgy nyilatkoznak, hogy a felvonulást megtartják.

– EuroPride 2022. Sétálunk. Természetesen

– jegyezte meg ugyancsak a Twitteren Goran Miletić, az EuroPride2022 fő szervezője, akit az Európai Parlamentből is sokan támogatnak.

Az már csak a hab a tortán, hogy a melegszervezetek által korábban sokat bírált, a másságát azonban nyíltan vállaló Ana Brnabić nem az EuroPride2002, hanem Vučić mellett állt ki, amikor azt mondta, hogy most fontosabb dolgokra kell fókuszálni, a felvonulást pedig lehet majd tartani, amikor arra adottak lesznek feltételek.

A Brnabić-féle bölcselet szerint a Pride egyébként is olyasmi, ami van, aztán nincs.

Mint minden az életben, tesszük hozzá, ám nem mindegy, hogy a múlékony dolgokat milyen tartalommal töltjük meg.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava