Connect with us

Horvátország

SEFTELÉS AZ INA KÖRNYÉKÉN: Ismét nagy botrány Horvátországban, számos kérdőjellel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ina gaz sefteles 1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Itt-ott a magyar hírközlésben is felbukkant a hír a hétvégén, hogy Horvátországban ismét áll a bál. A rendőrök öt embert állítottak elő, köztük Damir Škugort az INA gáz- és energiaipari igazgatóját és a Kelet-szlavóniai Gázművek felügyelőbizottságának alelnökekét, Goran Husićot, az OMS Kft társtulajdonosát, és Josip Šurjakot, a Horvát Ügyvédi Kamara elnökét, mert a gázzal sefteltek, és óriási pénzekre tettek szert.

Ügyes fiú, büszke atya

A nyomozók azt gyanítják, hogy Damir Škugor 2020 júniusa és 2022. augusztus 27-e között Zágrábban, Šibenikben és Vinkovciban a többi gyanúsítottat közös fellépésre bujtogatta, hogy az INA rendelkezésére bocsátott földgázt a piaci ár alatti áron adja el az OMS Kft-nek, amivel körülbelül egy milliárd kunával károsítva meg a MOL és a horvát állam tulajdonában lévő INA kőolajipari vállalatot.

A tájékozatlanok kedvéért, a jelzett összeg majdnem 150 millió eurót tesz ki, azaz semmiképpen sem számít aprópénznek. A biznisz alapvetően abból állt, hogy az OMS a gáz megawatt/óráját 19,46 euróért vásárolta az INA-tól és 210 euróért adta tovább. A lefölözött összeg oroszlánrésze, 500 millió kuna (kb. 75 millió euró) Dane Škugor, Damir Škugor nyugdíjas apja számlájára került átutalásra. A pénzt ingatlanok vásárlásával igyekeztek tisztára mosni, de ez nem volt túlzottan sikeres.

Dióhéjban ennyi lenne a történet, és még csak annyit, hogy a rendelkezésünkre álló értesülések alapján a fináncok buktatták le őket, illetve a Horvátország által is foganatosított EU-s, a pénzmosás meggátlását célzó mechanizmusok.

Viszont, mint ezt a címben is bejelentettük, az eset kapcsán számos kérdőjel merült fel. Az első, és talán a legfontosabb kérdés, hogy miután a seftelés kerek két éven át tartott, a korporációs szervek (belső ellenőrzés, ellenőrző bizottság, stb.) miért nem mozdították meg a fülük botját sem.

Ezt a miniszterelnök is furcsállotta, mondván, hogy nem érti, hogyan kerülhette el a figyelmüket. Plenković természetesen a maga malmára hajtotta a vizet, miközben gratulál az akcióban részt vevő szerveknek.

– Jó, hogy működik a jogállamiság és az intézményrendszer, és hogy van együttműködés a pénzügyminisztérium és az igazságügyi hatóságok között. A legfontosabb az, hogy ezeket a pénzeket lefoglalták, biztosítva ezzel, hogy a lehető legkevesebb anyagi kár keletkezzen

– mondta a horvát kormányfő a kormányt ily módon magasztalva.

Befolyásos személyek védelmezték

Az örökké gyanakvó újságírók azonban jóval nagyobb botrányt szimatolnak. Horvát elemzők szerint szinte holtbiztos, hogy Škugor valaki/valakik utasítása alapján dolgozott, illetve ezen befolyásos személyek védelme alatt állt.

A szemtelen, szinte már együgyű módszer, amellyel az ügyletet igyekeztek elkendőzni, arra enged következtetni, hogy meg voltak győződve arról, hogy a szélhámosság soha nem fog kiderülni, annál is inkább, hogy az öt gyanúsított között ott van a Horvát Ügyvédi Kamara elnöke, Josip Šurjak is.

Ha valaki tisztában volt a pénzmosás elleni jogszabályokkal, akkor az biztosan ő lehetett, hiszen az ügyvédi kamara annak idején szemináriumokat szervezett a tagság számára éppen ezzel a témával kapcsolatban.

A kollégák továbbá azt is szerfelett gyanúsnak találják, hogy a „zsákmányból” Škugor részesedése a törvényellenesen megszerzett haszon körülbelül felére rúgott. Ez véleményük szerint arra utal, hogy ebből kellett leadni a jattot a háttérben lapuló értelmi szerzőnek/szerzőknek.

Köd előttem, köd utánam

Amíg az értetlenkedés általános, a MOL mossa kezeit, mondván, hogy a médiákból értesültek a dologról, és el sem tudják képzelni, miről is van szó, stb., minden arra utal, hogy az igazság sosem derül ki, mint számos egyéb horvátországi „bűvészmutatvány” esetében.

A bíróságok majd jól elhúzzák az ügyet, amíg mindenki megfeledkezik róla, aztán valamilyen tessék-lássék ítélet születik, hogy a vétkesek legrosszabb esetben pár év után kipihenhessék a fáradalmaikat valamelyik adriai villában.

Örvendetes viszont, mint ezt a miniszterelnök is kifejtette, hogy mindeközben ezerrel működik a jogállamiság, azaz nem érheti szó a ház elejét, én is szurkolok nekik. A napnál is világosabb, hogy pályát tévesztettem.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava