Connect with us

Szerbia

GYILKOS ÉS TANÚ EGYSZERRE: Lesz-e előrelépés a legkegyetlenebb szerbiai bűnbanda ellen folyó eljárásban? ??? + ???

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

infromer
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerbiai sajtó az utóbbi időben ismét sokat foglalkozott a Belivuk-féle bűnszövetkezettel, amelyet 2021 február elején göngyölített fel a szerbiai rendőrség. A bírósági eljárás azonban bizonyítékok hiányában eléggé akadozik, és kérdés, hogy az egyik gyilkos „színeváltozása” esetleg lökést adhat-e az eseményeknek. A banda a legkegyetlenebb módszerekkel kínozta meg és végezte ki áldozatait.

Horror Háza

Az ügynek eddig két tanúja volt, mindketten a Veljko Belivuk által vezetett „Principi” szurkolói és bűnözői csoport tagjai, akik a belgrádi Partizan stadionjának déli szektorában táboroztak. A csoportot eddig hét gyilkossággal vádolták meg. A banda az áldozatok többségét a ripoteki „Horror Házában” kínozta meg, és végezte ki.

Az áldozatok földi maradványait a bűnözők által is „mészárszéknek” nevezett víkendházban „dolgozták fel” egy ipari húsdaráló segítségével, majd a takarításhoz erős vegyszereket használtak, hogy biológiai és minden már értelemben eltüntessék a nyomokat

A vádirat összeállításához a legtöbb támpontot a Sky” titkos kommunikációs alkalmazáson keresztül folytatott, és mára már dekódolt levelezés adja, aminek alátámasztáshoz azonban tanúvallomásokra is szükség lenne, csak hogy azok, akik netalán tanúskodhatnának, általában a húsdarálóban végezték, az akkortájt sokat emlegetett „nema tela, nema dela” mondóka alapján, amit magyarra úgy lehetne fordítani, hogy „ha nincs hulla, a bűn nulla”.

Ezért a tanúkat az elkövetői oldalon kell keresni, ez a legnehezebb feladat, merthogy azon a térfélen eddig csak olyanok voltak hajlandók tanúskodni, akik közvetlenül nem vettek részt a gyilkosságok elkövetésében, ebből kifolyólag nem túl sokat tudnak.

Az eddigi két tanú legfeljebb az áldozatok lépre csalásában segédkezett, vagy a nyomok eltüntetésében működött közre, ezért „közvetlen ismereteik” nincsenek, és csak arról számolhatnak be, amit az elkövetőktől hallottak. A bűncselekményeket tehát nem látták, ezért nem tudják, hogy azok elkövetésében a főbűnösök milyen szerepet játszottak, ráadásul az egyik tanú egy szobafestő, akit időnként azért hívtak ki a Belgrád közeli Ripotekbe, hogy a gyilkosságok után kifesse a mészárszéket, egyébként pedig biztosan nem róla mintáznák meg a bátorság szobrát.

Gyilkos és tanú

Az ügyészség nemrégiben azonban vádalkut kötött az egyik közvetlen elkövetővel, aki előszeretettel tépte le az áldozatok körmeit, és egyéb módon is részt vett a kicsinálásukban, például Lazar Vukićević és Milan Ljepoja esetében.

Bajkeverő Velja (Veljko Belivuk) bandájának tagjai úgy ejtették kelepcébe Vukićevićet, hogy elkapták az egyik barátját, akinek a Sky telefonjáról egy fényképet küldtek neki. A képen Belivuk volt látható „összekötözött állapotban”. A fénykép mellé a „ripoteki mészárszék” címét adták meg, így a szerencsétlen Vukićević saját lábán sétált be a Horror Házába.

Halála előtt kivágták a nyelvét, mert egy alkalommal azt mondta, hogy „neki nem parancsolgathat egy pincér”, amivel a bandavezérre, Veljo Belivukra (Velja Nevolja, Bajkeverő Velja) utalt, aki suhanckét a belgrádi Rad focicsapat éttermében felszolgálóként dolgozott. Vukićevićnak ráadásul egy-két gyilkosságról is tudomása volt, egy alkalommal figyelmeztette is Belivukot, hogy „az egész város egy levágott fejről beszél”.

Milan Ljepoja a nyugat-európai ékszerboltok kifosztására szakosodott Pink Panthers transznacionális balkáni banda tagja volt, őt még brutálisabban megcsonkították, előbb levágták a fülét és az orrát, majd azzal folytatták a feldarabolását, hogy eltávolították a karját, a lábát, kivették a szemét, végül pedig levágták a fejét.

Ebben a két gyilkosságban vett részt Srđan Lalić, aki a fenti szörnyűségek miatt nem lehet védett tanú, és nem kerülhet azonnal szabadlábra, de lehet egyszerre vádlott és tanú, hasonlóra a „fejlett maffiával” rendelkező országokban van példa. Ha beszél, akkor cserébe garantáltan 18 évet kap, bár ezt a speciális bíróságnak még jóvá kell hagynia.

Lalić 2019-ben csatlakozott a Principi nevet viselő bandához, ezért közvetlen elkövetőként többet tud, mint az első két tanú együttvéve, azon egyszerű oknál fogva, hogy szinte mindig jelen volt a gyilkosságnál, néhány esetben pedig közvetlen elkövetőként „tűnt ki”.

Az 1985-ben Belgrádban született férfi, sok bűnözőtől eltérően, egyetemi végzettséggel rendelkezik, diplomás informatikus, és ebben a szerepkörben a szerbiai egészségbiztosítási pénztárnál dolgozott (RFZO), és állítólag kriptovalutával kereskedett.

Lalić kezdetben megpróbálta olyan személyként bemutatni magát, aki a kommunikációért volt felelős, kiderült azonban, hogy sokkal sötétebb alak, és legalább két esetben különös kegyetlenséget tanúsított az áldozatokkal szemben.

Az egyik a fent említett Vukićević volt, akinek a kivégzését Lalić hajtotta végre, mert a két vezér Veljko Belivuk és Marko Miljković Montenegróban volt, miután a Principi az ottani kavači klánnak dolgozott. Belivuk a távolból azt követelte, hogy Vukićević kínzásának minden részletéről tájékoztassák, és legyenek az áldozattal szemben különösen kegyetlenek: a vádirat szerint a most tanúnak szegődő Lalić nem ábrándította ki a vezért.

Lalić kitűnt Aleksandar Gligorijević Puki meggyilkolásánál is. Puki Belivuk közeli emberének számított, de kiderült róla, hogy információkat szivárogtat ki a rivális bandáknak. A verések mellett a kínzásába bele tartozott az is, hogy forró vasalót nyomtak a testéhez, halála után pedig „késsel vésték” a bőrébe az „izdajnik”, vagyis az áruló szót.

Az „új tanú” a Sky telefonon egyébként a Barry Mills hívószóra hallgatott. Hills az amerikai Árja Testvériség elnevezésű börtönbanda vezetője volt, aki egy hajszállal úszta meg a halálbüntetést, és négy évvel ezelőtt halt meg – nem véletlenül – a börtönben.

Politikai összefüggések

Miután a Szerbiában jelenleg kormányzó elit egyes tagjai a kilencvenes években erőteljesen kötődtek az alvilági struktúrákhoz – beleértve ebbe a Szerbiai Szocialista Pártot és a Szerb Radikális Pártot is, amelyből a Szerb Haladó Párt kinőtt – ezért nem lehet a politikai érintettség kérdésétől elvonatkoztatni.

A belgrádi Vreme című hetilap legutóbbi számában azt írja, hogy Lalić nagybátyja, Momčilo Babić az Aleksandar Vučić szerb elnök egykori mentorának számító, Vojislav (volt) radikális vezető és a szintén radikális múlttal rendelkező Tomislav Nikolić volt szerb elnök orvosa volt.

Babić jelenleg Szerbia moszkvai nagykövete, ebből valószínűleg némi összefüggés kiolvasható, arról nem is beszélve, hogy annak a váratlanul elhunyt Miroslav Lazanskinak a helyére került februárban, akiről Vučić nemrégiben katonai járművet nevezett el, Lazanski ugyanis a miloševići és egyéb rezsimek kedvenc katonai szakértője volt.

Az ellenzéki Szabadság és Igazság Pártja időközben azzal vádolta meg a nagykövetté avanzsált orvost, hogy éppen ő segítette be a kisöcsit a szerbiai Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ottani megfelelőjébe, de mi ez, mind ahhoz képest, amit itt felvázoltunk.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: )

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava