Connect with us

Szerbia

FÉLIDŐS MINISZTERELNÖK: Ismét Ana Brnabić alakíthat kormányt Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ana brnabic
A cikk meghallgatása

A szerb elnök eldöntötte, hogy ki legyen hetedik kormányának a miniszterelnöke. Aleksandar Vučić a nemzethez intézett sokadik beszédében közölte, hogy ismét Ana Brnabićot bízta meg a kabinet összeállításával, de ezzel kapcsolatban “szavatossági időt” is szabott, ráadásul az összeállításba is belekotnyeleskedett.

Félidős miniszterelnök

A délelőtti bejelentés során a szerb államfő úgy fogalmazott, hogy “bonyolult és összetett” konzultációk után hozta meg a döntést. Hozzátette hogy három jelölt közül választott, akik ezentúl mind a kormány fontos tagjai lesznek.

– A legnagyobb kormánypárt nem kívánt dönteni arról, hogy Ana Brnabić vagy Miloš Vučević legyen a miniszterelnök, ezért leültünk tárgyalni, és abban állapodtunk meg, hogy Ana Brnabićot javaslom miniszterelnöknek, és ezt a döntést eljuttatom a képviselőháznak

– jelentette be a szerb államfő, aki egyúttal azt is elárulta, hogy Brnabić nem tölti ki a négyéves megbízatási időszakot.

– Ana nem lesz négy évig miniszterelnök, nem a kormány mandátuma lesz rövidebb, 2024-ben változás történik a kormány élén, nagyon fontos azonban, hogy (most) ő maradjon a miniszterelnök, hogy folytathassuk, és sürgősen dolgozhassunk az őszre és a télen várható problémák megoldásán

– tette hozzá a szerb elnök, aki szerint Brnabić tapasztalt politikus, aki iránt megvan a bizalma, és büszke rá, hogy olyan munkatársai vannak, mint a jelenlegi & új miniszterelnök. Azt viszont nem közölte, hogy 2024-ben ki váltja Brnabićot: az elnöki ígéreteknek Szerbiában egyébként sincs túl nagy értékük.

Miloš Vučević újvidéki polgármesterrel, a Szerb Haladó Párt egyik alelnökével kapcsolatban megjegyezte, hogy fontos szerepet kap az új kormányban, amelyben miniszterelnök-helyettesi posztot is betölt. Az egyelőre nem derült ki, hogy Vučević melyik tárcát söpri be.

A harmadik miniszterelnök-jelölt a szocialista Ivica Dačić volt, aki a szerb elnök szerint “még jelentősebb” szerepet és posztot kap a szerbiai állami apparátusban, mint eddig, ami bizonyítja, hogy megvan a “bele vetett bizalom”.

Ivica Dačić miniszterelnök-helyettes lesz, s ő kordinálja majd a biztonsági szolgálatok munkáját, ami azt jelzi, hogy a szocialisták jócskán megkérték a “stabil kormányzáshoz” való hozzájárulásuk árát.

A szerepek leosztása

A szerepek leosztásáról túl sok konkrétum még nem derült ki. Korábban azt írtuk, hogy Dačić a külügyminiszteri posztra szeretett volna visszatérni, ahonnan két évvel ezelőtt sikerült kibuktatni, részben rossz angol nyelvtudása, részben “tenyérbemászó” stílusa miatt.

A szerb elnök állítólag a védelmi miniszteri posztot ajánlotta fel a “lerázhatatlan” Dačićnak, de a Szerbiai Szocialista Párt vezetője, megint csak állítólag, ezt nem kívánta elfogadni, ezért kérdés, hogy a szocialista politikus a szolgálatok koordinálása mellé kap-e tárcát, vagy ez önmagában egy tárca lesz. Dačić mindenesetre már nyilvánosan “hálát rebegett” Vučićnak a lehetőségért. Az sem nem derült ki, hogy mi lesz Aleksandar Vulin jelenlegi belügyminiszterrel, aki nem is olyan régen a külügyminiszteri teendőket bitorolva tette a szépet Moszkvában.

Dačić visszatérése és Vučević bevonása a kormányba azt jelzi, hogy erősödik az “orosz kurzus”, ha visszakapja Dačić a külügyminiszteri posztot, ha nem, a szocialista vezető ugyanis Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő nagy barátja, Vučević pedig igazi Putyin-fan.

Marad a kormányban Siniša Mali eddigi pénzügyminiszter is, aki szintén miniszterelnök-helyettes lesz, és valószínűleg megőrzi a pénzügyminiszteri tisztséget, mivel Vučić szerint Mali Európa egyik legjobb pénzügyminisztere.

Ebből is látszik, hogy Mali a szerb elnök bizalmi embere, korábban együtt gyepálták Dragan Đilas szerb ellenzéki politikust és üzletembert, a Szabadság és Igazságosság Pártjának vezetőjét állítólagos titkos külföldi számlái miatt. Ez az ügy azóta úgy elült, mintha soha nem lett volna.

A szerb elnök a kormány összetételével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy sok a változás, vagyis sok az “új vér”, amit akár úgy is felfoghatunk, hogy vérátömlesztésen esik át a szerb kormány, bár a fentiekből nem ez derül ki. Lesznek ugyan új és régi arcok, de vérátömlesztésről szó sincs.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava