Connect with us

Horvátország

BANDAHÁBORÚ: A montenegrói škaljari klán tagját lőtték le Pag szigetén – videó ?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

f 25898963 1280
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc
Meghívlak a Revolutba

Az egész balkáni sajtót lázban tartja, ami reggel hat óra körül Pag szigetén történt, hiszen három ország is érintett, miután egy szerb bérgyilkos egy montenegrói maffiózót likvidált Horvátországban, így semmi kétség afelől, hogy folytatódik a bandaháború a délszláv térségben. A történetnek van még egy szereplője, egy volt szerbiai szépségkirálynő.

Szinte minden világos

Délszláv sajtójelentések szerint Goran Vlaović (38), akit a közkedvelt Zrće közelében lévő egyik strandnál brutálisan likvidáltak, a montenegrói škaljari klánhoz tartozott.

Feltételezések szerint a montenegrói férfit egy szerbiai fiatalember ölte meg, akit a bűncselekmény után elfogtak, bár megpróbálta elhagyni a támadás helyszínét. A horvát rendőrség a támadó kilétét egyelőre nem hozta nyilvánosságra, de a feltételezések szerint hivatásos bérgyilkosról van szó.

dragana banic

Horvát médiabeszámolók szerint a támadás akkor történt, amikor Vlaović elhagyta a klubot, és mintegy 20 méterrel lehetett tőle, amikor a „hóhér” – aki valószínűleg kint várt rá – hátulról odalépett hozzá, és egy hangtompítós pisztolyból nyakon lőtte. Az áldozat azonnal összerogyott, és erőteljesen vérezni kezdett, így a bűncselekmény helyszínén nagy mennyiségű vérnyom maradt, vagyis hatalmas vértócsa keletkezett.

Az áldozat nem volt egyedül, az éjszakát ugyanis a mellékelt képen látható Dragana Banić volt szerbiai szépségkirálynővel töltötte, az itt látható kép az Instagramról származik. A jelenleg manekenként dolgozó Banić a gyilkosságot követően elmondta, hogy barátjával nyaralni érkeztek a horvátországi Pag szigetére.

– Nyaralni jöttünk Pag szigetére. Nem tudom, hogy pontosan mi történt. Nem láttam azt a pillanatot, de vele voltam a sürgősségi osztályon. Szörnyen érzem magam. Nagyon rosszul érzem magam

– mondta Banić, aki két és fél éve volt kapcsolatban a meggyilkolt Vlaovićtyal.

A mellékelt videó jobb felső sarkában látható a gyilkosság pillanata, a fehér sapkát, fekete hosszú ujjú pólót, és szürke nadrágot viselő gyilkos hátulról lépett oda áldozatához, akire egyetlen lövést adott le, majd szaladni kezdett. Az is jól látható, hogy a Vlaović barátnője egy lépéssel előrébb volt, és valóban nem látta a lövés leadásának pillanatát.

A meggyilkolt montenegrói maffiózó nem ismeretlen a szerbiai rendőrség előtt, 2010-ben ugyanis részt vett Marko Vesnić, alias Buco (29) likvidálásában, Vesnić a belgrádi Crvena Zvezda legnagyobb szurkolói csoportjának, a Delijének egyik vezetője volt. Ezt követően valószínűleg ott volt az említett Buco esküvői komájának „kivégzésénél” is. Feltételezések szerint az elkövetők szökésében segédkezett.

Horvátország

Robotok, robotok, világít az orrotok (egy költő veszett el a tudósítóban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

robot
A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a 4. Európai RoboCup Junior versenyt
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc
Meghívlak a Revolutba

A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a negyedik európai RoboCup Junior versenyt. Tizennyolc országból (tizenöt európai ország, plusz Dél-Korea, Izrael és Egyiptom) 730 gyerek vesz részt Európa legnagyobb robotikai versenyén. A rangos eseményt, amely ezt az interdiszciplináris tudományterületet népszerűsíti, először rendezik meg Horvátországban.

RoboCup Junior

A Horvát Robotikai Társaság elnöke a Večernji list tudósítójának azt mondta, hogy pontosan 159 csapatot, azaz több mint 700 diákot és mentoraikat tudták elhozni, akik három kategóriában versenyeznek majd: On Stage, Rescue és Soccer.

– Ez három nagyon igényes kategória 15 alkategóriában, ahol 15 Európa-bajnokot kapunk

– tette hozzá Ivica Kolarić, aki egyben a Varasd megyei Robotikai Központ vezetője is.

A versenyzők változatos korcsoportokban lépnek fel, az óvodásoktól középiskolásokig, robotjaik a következő négy napban táncolni, focizni fognak, és áldozatokat mentenek veszélyes területekről, például földrengések romjai alól, stb.

A horvátországi iskolákban rendkívül népszerű a robotika, többek között a Horvát Robotikai Társaságnak köszönhetően.

A húsz évvel ezelőtt alapított lelkes egyesület tizenöt éve Ivica Kolarić professzor vezetésével folyamatosan dolgozik a fiatalok oktatásán, és kiváló eredményeket ér el az európai és világversenyeken.

Ezt a munkát és minden sikerüket az európai Robocup szervezet azzal díjazta, hogy idén Horvátországnak ítélte ennek a rangos versenynek a megszervezését.

A jéghegy csúcsa

Ez a fenti hírecske azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kevesen tudják, hogy Horvátországban alapították a szintén „robotbarát” IRIM-et (Institute for Youth Development and Innovation), amely non-profit szervezetként Európa legnagyobb iskolán kívüli oktatási programját fejlesztette ki és hajtja végre – a CroatianMakers mozgalmon keresztül, amely csak Horvátországban több mint 300 000 gyereket ért el.

robot

KIS ÁLMOK: Február 7-e és 16-a között rendezték meg a Horvát Makers League harmadik fordulóját (Forrás: Croatian Makers)

Bár az IRIM Horvátországban indult, és elsősorban itt működik, tevékenységét kiterjesztette Szerbiára, -Hercegovinára, Koszovóra, Montenegróra és Svájcra is, ahol a helyi partnerekkel együttműködve valósítja meg projektjeit, és további tízezer gyermeket von be a robotika világába.

Középpontjában a digitális és tudományos műveltség, valamint a technológiai és egyéb kompetenciák fejlesztése áll a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Tudomány, Technológia, Mérnöki Tudományok és Matematika) területén annak érdekében, hogy a most cseperedő nemzedékek a 21. század egyenjogú polgáraivá váljanak a földgolyó más tájairól érkező társaikkal.

Az IRIM a STEM-mel kapcsolatos tevékenységet a fontos kompetenciák eléréséhez szükséges eszköznek tekinti olyan kulcskészségek elsajátítása során, mint a tanulási készségek, a problémamegoldás, az együttműködés, a kommunikáció, valamint az olyan személyiségjegyek, mint a kíváncsiság, a kezdeményezőkészség, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, valamint a társadalmi és kulturális tudatosság.

Az IRIM nagy mennyiségű felszerelést adományoz elsősorban a tudás széles körű és mély terjesztésének eszközeként szervezett tevékenységek, oktatók képzése (csak Horvátországban több mint 4500 pedagógus részesül ebben), oktatási tartalmak fejlesztése, valamint oktatási weboldalak készítése, stb.

Az IRIM egyedülálló abban, hogy sikerül a „skálázhatóságot”, vagyis a mély tudás átadását nagy mennyiségben elérni.

Az IRIM kezdeti és állandó kulcsfontosságú finanszírozása Nenad és Rujana Bakić adományainak köszönhető, de ugyanakkor az egyesületet polgárok, vállalatok és más források adományaiból is finanszírozzák, de sikeresen pályáznak a nemzeti és európai fejlesztési alapoknál is.

Az IRIM már kifejlesztette az oktatók (nagykövetek) szilárd ökoszisztémáját, és kiépített egy gazdag oktatási platformot, amely lehetővé teszi a tevékenységek sikeres fejlesztését.

Mi ennek az értelme?

Horvátország és a szomszédos országok iskolarendszerei a reform különböző szakaszaiban vannak, de jelenleg még nem képesek minőségi tudást nyújtani a STEM területén, vagy olyan kulcskompetenciákat fejleszteni, mint például az együttműködés a csoportmunkában, kommunikáció, tanulási készségek, kreativitás, kíváncsiság, kitartás és vezetői készségek.

Az IRIM feladata nemcsak az hogy, természetes módon befolyásolja e kompetenciák fejlesztését, hanem tudatosan törekszik azok erősítésére is.

Az Eurostat vonatkozó felmérése szerint a horvát állampolgárok – az EU egészéhez viszonyítva – az oktatásnak és a kemény munkának tulajdonítják a legkisebb jelentőséget a siker elérése terén, szemben a politikai kapcsolatokkal és az egyéni boldogsággal.

Hasonló a helyzet más nyugat-balkáni országokban is, ahol ennek kiküszöbölését, vagyis az IRIM által szorgalmazott tevékenységeket helyi partnerek végzik.

Az IRIM fő társadalmi küldetése ugyanis a siker kultúrájának megteremtése azzal a céllal, hogy megerősítse a meritokráciát, mint a társadalom központi pillérét és fő mozgatórugóját.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava