Connect with us

Horvátország

POKOLI SZIGETEK: A magyar miniszterelnök együtt vacsorázott Zoki Bonddal

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

milanovic orban
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc

A magyar miniszterelnök az idei nyarat Horvátországban töltötte. Két héttel ezelőtt egy brači vendéglő alkalmazottaival kapták lencsevégre, Vis szigeténél pedig „egy csónakban evezett” egy szigetlakóval, természetesen az evezett szót ezúttal átvitt értelemben kell érteni, legutóbb pedig Hvarnál tűnt fel.

Tengeri hedonisták

A Twitteren megjelent felvételeken a magyar miniszterelnök ezúttal Zoran Milanović horvát elnök, alias Zoki Bond társaságában tűnt fel a Hvar közelében lévő Pokoli szigeteknél (Pakleni otoci), amelyeket a YachtsCroatia hajózási portál „a tengeri hedonizmus mesebeli oázisának” nevez, jelentsen ez bármit is.

A Rüştü Senyüz nevet viselő török felhasználó két képet készített és töltött fel a Twitterre a horvát és a magyar politikusról, akik ebbe minden bizonnyal bele is egyeztek, mert még „pózoltak is” neki. A képek szombat délután fél négy körül jelentek meg az interneten, de csak kevesen fedezték fel őket, amire a hozzászólások és a kedvelések alacsony számából lehet következtetni, ezen cikk keletkezésének időpontjáig mindössze 14-en kedvelték, és csak négyen szóltak hozzá a poszthoz, amellyel a profil tulajdonosa törökül tájékoztatja követőit & az egész világot, hogy Orbán Horvátországban nyaral, és találkozott Milanovićtyal Hvarban.

A hozzászólások közül kettő nagyon szűkszavú volt. Egy horvátországi Vince nevű férfi – aki Donald Trump volt amerikai elnök odaadó híve – a képhez csak annyit fűzött, hogy „két államférfi”.

Egy másik horvátországi hozzászóló ugyanakkor azt írta, hogy „dva krkana”, ami némi magyarázatra szorul, mert a „krkan” szóra nehéz magyar megfelelőt találni, ezért inkább körülírom.

Egy szlengszótár szerint a „krkan” kifejezést a balkáni népek arra a személyre használják, aki nagyon hangos (minden szempontból), vagyis feltűnően viselkedik, jószerivel fehér kigombolt inget hord, nagy arany láncokat és aranyórákat visel, nem törődik semmivel és senkivel sem, s többnyire Mercedest vagy BMW-t vezet. És a hozzászóló szerint ebből kettő is van a képen, mivel a „dva” kettőt jelent, ehhez nem kell külön magyarázat.

A harmadik hozzászóló – egy tudálékos angol – megjegyezte, hogy Magyarországon nemzeti ünnep van, mit csinál ez a nigga (Horvátországban), de miután az eredeti bejegyzés nem tartalmaz információkat a kép készítésének időpontjáról, ezzel kapcsolatban nehéz lenne állást foglalni. Volt azonban, akinek ez sikerült. A nigga szót nem fordítanám.

Egy zágrábi hölgy hozzászólásában azt kérte – ki tudja kitől – hogy mutassák már meg Orbánnak, hogy miket mondott róla a horvát elnök Isztriában, a választási kampány során.

Rettenetesen sértegette. Orbán tud erről valamit? Milanović elnök kétarcú ember

– jegyezte meg Ivana Zágrábból, aki itt kitért Recep Tayyip Erdoğan török elnök közelgő horvátországi látogatására, a horvát elnök azonban őt már valószínűleg nem a Pokoli szigetek környékén fogadja, ezért ez nem illik a témába.

A horvát Index

A horvát média, így a horvát Index is, valamikor nyolc óra után „cuppant rá” a horvát elnökről és a magyar miniszterelnökről készült fotóra.

A zágrábi Index először nem a két „államférfi” közötti különbségeket, hanem a hasonlóságokat találta meg, amikor azt írta, hogy a közelmúltban Milanovićot és Orbánt a Vlagyimir Putyinnal szembeni „szelídség” kötötte össze, bár mindketten elítélték az Ukrajna elleni inváziót.

Az Index megjegyezte, hogy Orbán egyébként néhány hónappal ezelőtt újabb botrányos kijelentést tett „Horvátország területével kapcsolatban”, amikor egy interjúban azt mondta, hogy a tengerrel és kikötőkkel rendelkező országok a tankerek segítségével hozzájuthatnak a kőolajhoz.

Ha nem vették volna el tőlünk a tengert, nekünk is lett volna kikötőnk

– idézte Orbánt a zágrábi hírportál, amely szerint a magyar miniszterelnök az évek során többször is kifejezte igényét Horvátország területére, utalva a császári időkre, amikor a magyarok uralkodtak a horvátok felett.

Zoran Milanović – akit a BALK „lehengerlő stílusa miatt” gyakran nevez Zoki Bondnak – Orbán-ellenes kijelentéseiről ugyanakkor nem szólt az Index, ezért most a BALK cikkeiből idézünk néhány „gyöngyszemet”.

Ki az az Orbán? Orbán egy harcos? Egy gyilkos? Orbán számomra egy bohóc… OK?

nyilatkozta nem is olyan régen, alig több mint fél évvel ezelőtt a horvát elnök, aki nem sokkal korábban úgy fogalmazott, hogy Magyarországot még a brüsszeli repülőtérre sem engednék be, ha most folyamodna uniós tagságért.

Természetesen Zoki Bond is válaszolt annak idején Orbán „tengeres” nyilatkozatra, amelyet „aprócska, falusi megszállottságnak” nevezett, ami Orbán repertoárjának részét képezi, majd hozzáfűzte azt a „karakteresen” elnöki véleményét, amely szerint „Orbán nem veszélyes Horvátországra”.

A cikk zárásaként még csak azt derítsük ki, hogy miért viseli a Hvar körüli mintegy húsz szigetecske a „pokoli” nevet. A névadás egy fenyőgyantával, a „paklinával” hozható összefüggésbe, amelyet a hvariak használtak a hajóépítésben, tehát a szigeteknek nem túl sok közük van a pokolhoz.Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

FÚZIÓS ENERGIA: Vissza a jövőbe, de hol van a repülő autóm?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

fuzios energia
A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során (Forrás: YouTube, IFMIF-DONES España)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc

Talán annak is köszönhetően, hogy meglehetősen furcsa kisfiú voltam – már poétikusan ifjú koromban kedvenc szórakozásom az volt, hogy behúzódtam a zongora alá, és olvastam – még most, hajlott koromban sem veszítettem el érdeklődésemet a világ dolgai iránt. Többek között nagy sci-fi rajongó vagyok, és ennek megfelelően legszívesebben az űrben száguldoznék egy összkomfortos űrhajóban, de sajna, ez úgy tetszik, még jócskán odább van. Viszont, a dolgok fejlődnek, és ahogy erre a ChatGPT-is cikkem is igyekezett rávilágítani, a jövő ajtóstól tör ránk, tetszik, nem tetszik.

A horvátok és a fúziós energia

Például, pár évvel ezelőtt is még csak április elsejei viccelődésnek számított volna az a hír, hogy a spanyolok és horvátok csütörtökön Granadában közös igazgatóságot alakítottak a fúziós erőmű építéséhez szükséges anyagok tesztelésére, egy 707 millió eurós uniós projekt keretében.

Az IFMIF-Dones névre keresztelt projekt elnöke Staša Skenžić, a horvát oktatási minisztérium nemzetközi együttműködési osztályának vezetője lesz.

A dél-spanyolországi Granadában tartott ülésen megállapodás született arról, hogy két horvát, két spanyol és két megfigyelő országból származó tag ül majd a testületben.

Az IFMIF-Dones projekt keretében egy létesítményt építenek Escuzarban, mintegy 20 kilométerre Granada városától. A kísérleti telephelyen a fizikusok az Európai Unió első fúziós erőművének megépítéséhez szükséges anyagok kutatásával foglalkoznak majd.

A projektben egyenlőre Spanyolország 50 százalékos, Horvátország pedig 5 százalékos részesedéssel vesz részt.

Pénteken 13 másik ország és három intézmény képviselői gyűltek össze Granadában, amelyek részt vehetnek a fennmaradó 45 százalékos részesedésben.

Minden ország részt vett a vitában, és nagyon örülünk a projektbe való belépés iránti érdeklődésnek

– mondta Tonči Tadić fizikus, a horvát csapat vezetője a Hina, horvát állami hírügynökségnek.

Véleménye szerint a japán küldöttséggel való találkozó különösen sikeres volt, és Németország is nagy érdeklődést mutatott.

Az ülésen olaszországi, franciaországi, belgiumi, szlovéniai, szlovákiai, csehországi, romániai, ausztriai, finnországi, litvániai, lettországi és magyarországi küldöttségek, valamint az EURATOM, az EUROfusion és a Fusion for Energy (F4E) nemzetközi szervezetek is részt vettek.

Az EURATOM várhatóan 20 százalékos részesedéssel lép be

– mondta Tadić, hozzátéve, hogy a szervezet először a vezetőség ülését akarja megtartani a befogadás megvitatására.

A Pentagon mindenre rátromfolt

A „Vissza a jövőbe” érzést erősíti az az elképesztő híradás is, melynek értelmében fennáll a lehetősége, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb szondák látogathatnak meg bolygókat a Naprendszerünkben, beleértve a Földet is.

A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során. Ez egy olyan működési elv által valósulhat meg, amely nem különbözik túlságosan a NASA küldetéseitől

– írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan légijelenség-kutató irodájának vezetője egy kutatási jelentésben, amelyet Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke társszerzőként jegyez.

Fúziós energia

Szóval nem egy oregoni erdőcsősznek káprázott a szeme, minek következtében UFO-kat vélt felfedezni a csillagos égen, hanem a fent jelzett tiszteletreméltó urak hivatalos jelentésében szerepel a sztori, az ember meg csak kapkodja a fejét.

És ez csak két érdekesség, amit ötletszerűen kiragadtam az információk örvényéből. Szinte követhetetlen a tudomány és a technológiák fejlődése, a médiába csak nagy ritkán törnek be az efféle hírek, és ezért még arról sem beszélhetünk, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk, hanem annak elenyészően kicsi csücskét.

Teljesen vad dolgok kerülnek szóba, az élet meghosszabbításától kezdve a zero point energia megcsapolásáig, a fény sebességét meghaladó utazás lehetőségétől az ezer évig tartó elemig.

Fúziós autó

Mindezt lehet hogy már holnap, de lehet, hogy soha sem fogjuk látni. Csak az a biztos, hogy vágtatunk a jövőbe, még ha ezt nem is tudjuk.

Én személy szerint belenyugodtam abba, hogy el sem tudom képzelni, mit hoz a holnap, viszont van egy valami amit hiányolok a nagy fene futurizmusból.

Hol van a repülő autó, kérdem én? Már a múlt század ötvenes éveitől ígérgetik, de sehogy valósul meg. Pedig nagy szükség volna rá. Az ember egy óra alatt felugorhatna Pestre megnézni a haverokat, vagy fél óra alatt leérhetne az Adriára friss halat venni, vagy húsz perc alatt Szlavónországba, ahol a fekete malac túr…Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: