Connect with us

Szerbia

FELETTÉBB FURCSA: A szerb belügyminiszter utazik az orosz külügyminiszterhez

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vulin moszkva
A cikk meghallgatása

A BALK már több alkalommal írt arról, hogy szerb külpolitika, mint olyan, nem létezik. Majdnem egy hónappal ezelőtt, a magyar külügyminiszter moszkvai látogatásával kapcsolatban pedig megjegyeztük, hogy Nikola Selaković szerb külügyminisztert jóformán sehova sem szokás kiküldeni – talán még a piacra sem – így az is elképzelhető, hogy ezúttal – jobb híján – Szijjártó képviselte Moszkvában a szerb érdekeket. Most új fejlemények vannak: a szerb külügyminiszter helyett a szerb belügyminiszter lesz Szergej Lavrov vendége.

Felettébb furcsa

Az orosz külügyminisztérium a Twitteren jelentette be, hogy augusztus 22-én, vagyis hétfőn, Szergej Lavrov megbeszélést folytat Aleksandar Vulin szerb belügyminiszterrel.

A találkozó nyilván orosz földön lesz, mert – mint azt korábban már tapasztaltuk – az orosz külügyér nem tudott eljutni Belgrádba, mert a Szerbiával szomszédos országok nem engedték át a saját légterükön.

A szerb és orosz zászlóval feldíszített moszkvai közlemény szerint a miniszterek – mármint a szerb belügyér és az orosz külügyér – várhatóan megvitatják az orosz-szerb együttműködési agendát, ezenkívül pedig aktuális nemzetközi és regionális kérdésekről is véleményt cserélnek. Ebben a “semmitmondó micsodában” nincs semmi különös azontúl, hogy ezt az orosz külügyminiszter az szerb belügyminiszterrel teszi.

Azt most lehet találgatni, hogy Aleksandar Vučić két imádója közül miért a harsányan beny@ló Vulint küldi Moszkvába, is miért nem a halk szavú Nikola Selakovićot?

Kérdésként az is felmerülhet, hogy a kormányalakítást követően netalán Aleksandar Vulin lesz-e az új szerb külügyminiszter? Isten óvja ettől Szerbiát és a világot! De ha ez történne, akkor ahhoz aligha férne kétség, hogy Szerbia tesz egy erőteljes lépést az orosz narratíva felé.

Ha ezt a szerb elnök még azzal tetézné, hogy a szintén Putyin-fannak számító Miloš Vučevićot teszi meg a szorgalmasan “semmilyen” Ana Brnabić helyébe miniszterelnöknek, akkor végképp kijelenthetjük, hogy a szerb vezetésben jelentős elmozdulás történik Moszkva irányába.

Az hogy Vulin “próbaútja” a külügyi poszton éppen a stratégiai szempontból igencsak fontos Moszkvába vezet, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Nikola Selaković leszerepelt, amit netalán egy utólagos közleménnyel lehetne enyhíteni, miszerint a külügyminiszter kovidos lett, és éppen halálán volt, ezért kellet a dublőr, és erre a legalkalmasabb a “szerb világ” nagy hirdetője, Aleksandar Vulin volt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava