Connect with us

Szerbia

GYANÚ: Orosz ellenzékit hallgattak le Belgrádban, akit később Moszkvában csuktak le

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1kara murza
A cikk meghallgatása

A szerb belügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz ellenzékieket hallgattak le Belgrádban. Aleksandar Vulin úgy ítéltek meg, hogy ez része annak az ármánykodásnak, amit egy meg nem nevezett “erős titkosszolgálat” folytat ellene a szerbiai kormányalakítás közepette. A szerb belügyminiszter ezzel bizonyítottnak látja azt a korábbi tézisét, miszerint a külföldi (értsd: nyugati) szolgálatok ki szeretnék fúrni őt a kormányból.

Orosz ellenzékiek lehallgatása

Egy orosz ügyvéd a belgrádi kormányellenes Nova hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a szerb hatóságok tavaly májusban Belgrádban lehallgatták Vlagyimir Kara- Murza ellenzéki aktivistát, és ennek alapján tartóztatták le odahaza, amit hivatalosan az ellenzéki vezető arizonai nyilatkozataival indokoltak.

Kara- Murza tavaly májusban egy belgrádi szemináriumon vett részt, amelyet az orosz ellenzék szervezett.

Dmitrij Zahvatov orosz ügyvéd most azt állítja, hogy az orosz ellenzéki vezetők akkor lehallgatott beszélgetéseinek átiratát a szerb belügyminiszter adta át Moszkvának .

Az ügyvéd szerint az orosz és a szerb titkosszolgálatok közös akciójának eredményeként Kara- Murza mellett az orosz hatóságok letartóztatták Andrej Pivovarovot is, Vlagyimir Putyin rezsimjének másik ellenfelét.

– Nyilvánvaló, hogy ennek a közös titkosszolgálati akciónak az eredménye Andrej Pivovarov letartóztatása, ami két héttel azt követően történt, hogy visszatértünk Szerbiából, mivelhogy Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter átadta a lehallgatott beszélgetések átiratát Nyikolaj Patrusevnek, a biztonsági tanács titkárának

– jelentette ki Zahvatov, aki szerint az orosz hatóságok ezt követően határozták el, hogy leszámolnak Kara- Murzával és Pivovarovval.

Közben egy moszkvai bíróság két hónappal meghosszabbította Vlagyimir Kara- Murza újságíró és ellenzéki aktivista előzetes letartóztatását, akit április óta tartanak fogva, mert a hivatalos megindoklás szerint “hamis információkat” terjesztett az orosz katonai akciókról Ukrajnában.

Közvetlenül az Ukrajna elleni támadást követően Oroszország törvényt fogadott el, amely alapján akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kimondhatnak a hadsereggel kapcsolatos “hamis információk” terjesztéséért.

Kara- Murza a 2015-ben, a Kreml közelében meggyilkolt Borisz Nyemcov ellenzéki vezető munkatársa volt, 2015-ben és 2017-ben is mérgezéses merényletet kíséreltek meg ellene, amelyekért a moszkvai vezetést tette felelőssé.

Vulin szerint ellene áskálódnak

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter visszautasította az orosz ellenzék ügyvédjének vádjait, szerinte ugyanis mindez egy “erős titkosszolgálat” ármánykodása ellene, mint azt már korábban megjósolta.

– Ahogyan mondtam is, a közeledő kormányalakítással párhuzamosan támadások fognak érni a médiában, ami azt a célt szolgálja, hogy semmi áron ne lehessek az új szerb szerbiai kormány tagja. A nagy és hatalmas titkosszolgálat teszi a dolgát

– nyilatkozta a szerb belügyminiszter, aki természetesen ezúttal is rébuszokban beszélt, és nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a “nagy és hatalmas titkosszolgálat” kifejezés mögött mindenki sejtsen azt, amit éppen akar.

Vulin szerint az általa meg nem nevezett akárkik ezért hozták összefüggésbe őt az orosz ellenzéki vezetők belgrádi lehallgatásáról szóló történettel, habár mindezt “már többször cáfolták és megmagyarázták”.

Hozzátette, hogy a szerbiai belügyminisztériumból senki nem hallgatta le az orosz ellenzékieket, ezért őt nem is adhatott át semmiféle átiratot az orosz Biztonsági Tanács titkárának, Nyikolaj Patrusevnek, sem bárki másnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava