Connect with us

Szerbia

FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nikanor
A cikk meghallgatása

Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és fegyveres erőszakra szólít fel az LMBT-közösség tagjai ellen a szeptemberre tervezett melegfelvonulással kapcsolatban. A Brnabić és az LMBT-közösség elleni verbális támadásra reagált Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki egyelőre nem biztos abban, hogy a belgrádi rendezvényre idén biztonsági problémák miatt egyáltalán sor kerül-e. Azt viszont megállapíthatjuk, hogy a szerb miniszterelnök elleni kirohanás időzítése tudatos volt, és nem a véletlen műve.

Átok és fegyver

A bánáti szerb püspök mindenkit kitagadott, aki a belgrádi melegfelvonulást szervezi vagy részt vesz rajta.

– Nekem is van egy eszköz a kezemben, az pedig, hogy megátkozom őket, és ezt meg is teszem

– mondta a keresztel hadonászva a szerb főpap.

– Milyen emberek ők, nem is anyák, nem is apák. A gyerekeink már nem hívhatnak bennünket anyának és apának, hanem csak első és második szülőnek

– kiáltozott a bánáti püspök, aki itt tért át a szerb miniszterelnök sértegetésére.

– Arra a személyre akarunk hallgatni, aki megszentségtelenítette a hazánkat. Tudják kiről beszélek, akinek a nevét ha kimondom, akkor Isten nevét a számra nem vehetem. Aki megengedte, hogy a született testvére legyen a gyerekének az apja. Ezt akarjuk, elfogadjuk ezt?

– tette fel a költői, illetve a püspöki kérdést a szerb főpap.

– Ez nem a mi vallásunk, és nem a mi származékunk, hanem ellenség. A szülei és az ősei a szerb nép ellenségei és mészárosai voltak

– vádaskodott a bánáti püspök, aki itt ismételten annak a fejtegetésébe vágott bele, hogy valójában kinek is a gyermeke az, akit Ana Brnabić szerb miniszterelnök élettársa szült.

– Mindannyian fellázadunk ez ellen. Én leszek az első, ebben a pillanatban már fel is lázadtam ellene, és esküszöm, hogy megátkozom mindazokat, akik az ilyesmit szervezik, vagy részt vesznek ebben. Én ennyit tehetek, de ha lenne fegyverem, akkor azt használnám is, használnám, csak ha lenne, de nincs

– mondta még Nikanor püspök, miközben egyre erősebben hadonászott a kereszttel, ami egyelőre az egyetlen fegyvere a másságukat hangoztatókkal szemben.

Az időzítés fontossága

Aleksandar Vučić szerb elnök 2017-ben választotta miniszterelnöknek az akkor még párton kívüli Ana Brnabićot, aki később lépett be a Szerb Haladó Pártba, amelynek azonnal egyik alelnöke lett.

Az erős vallási hagyományokkal rendelkező Szerbiában Brnabić kinevezése miatt már akkor is sok kritika érte a szerb elnököt, amiben elől járt Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia nevű vidéki kispárt elnöke, akit tavaly pedofíliával vádolt meg a szerb ellenzék, de az egy másik történet.

A bánáti püspök megnyilvánulására többek között reagált pénteki esti televíziós interjújában a szerb államfő is, aki úgy fogalmazott, hogy Nikanor nyilatkozatával leginkább önmagát alázta meg, és csak azt követően a szerb egyházat.

– Azt akarta mondani, hogy Ana Brnabić bátyja csinálta Ana Brnabić gyerekét? Szóval, egy kicsit sem szégyelli magát? Azt mondta, hogy a nagyapja usztasa volt? Igen, a négy nagyszülő közül az egyik horvát volt, de nem volt usztasa. És mindarra, amit a Pride miatt mondott, amit egyesek melegfelvonulásnak vagy buzibálnak hívnak, ő azt mondja, fegyvert fog

– mérlegelte a helyzetet, kevésbé a szavait, a szerb elnök, aki úgy fogalmazott, hogy a maga részérről soha nem vett részt ilyen rendezvényen, amelyek nem is tetszenek neki, de “az embereknek joguk van a sétához”.

– Meglátjuk, hogy idén lesz-e, a biztonsági helyzet miatt. De mindenkinek joga van a saját véleményéhez. Nem látom szükségét annak, hogy bárkit is üldözzek

– mondta Vučić, aki arra emlékeztetett, hogy a másság az ókori Görögországtól és Rómától kezdve ismert jelenség.

– De mit törődsz vele, ha valaki egyszer sétál. Menj ki az Avalára (hegy Belgrád mellett) vagy a Tarcal-hegységbe (Fruška gora). Amikor látom valakinél ezt az agresszív hangot, mindig elgondolkodom, mi rejtőzik mögötte

– tette hozzá a szerb államfő, aki most azt várja a bánáti püspöktől, hogy hozzon bizonyítékot arra az állítására, miszerint Ana Brnabić egyik nagyapja usztasa volt.

– Tudják, ez a szerb egyházi dogma része, az egyháznak joga van ahhoz, hogy ellenezze, de senkinek sincs joga semmivel sem fenyegetőzni. Nos, én is ellenzem, de az én feladatom, hogy garantáljam a biztonságukat. Az én Danilo fiam sem jár melegparádékra, de nem megy kővel sem oda, hogy valamit is bizonyítson

– fejtegette a helyzetet Vučić, aki így figyelembe vette a a szerb társadalomba erősen “beágyazódott” egyházi álláspontot is. Ami igen furcsa, hogy az ügyben nem szólalt meg Porfirije szerb pátriárka, pedig neki minden kétséget kizáróan az elsők között kellett volna reagálnia a történtekre, hiszen az ő püspökjéről van szó.

A támadás azonban nem csak azt jelzi, hogy a papság szembeszáll a mássággal, hanem azt is, hogy az egyházi vezetők egy része, nem szeretné ismételten a miniszterelnöki székben látni Ana Brnabićot. Ha ebből a szempontból vizsgáljuk meg az esetet, akkor az időzítés tökéletes, hiszen Vučićnak hamarosan meg kell neveznie az új miniszterelnök személyét. A szerb elnök éppen tegnap este jelentette be, hogy az egyik jelöltje a posztra éppen Ana Brnabić, a másik az utóbbi időben igencsak buzgólkodó Miloš Vučević, újvidéki polgármester, aki a Horvátországban nyaralókkal kapcsolatos történetet kirobbantotta.

Az már csak hab a tortán, hogy a másságát nyilvánosan vállaló szerb miniszterelnökből az LMBT-közösség tagjai is kiábrándultak, miután Brnabić “nem elégítette ki” előzetes várakozásaikat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava