Connect with us

Szerbia

SEMMI SEM DRÁGA 2: Moszkva orosz katonai bázis létrehozására ösztökéli Szerbiát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2022 08 09 125253
A cikk meghallgatása

Az oroszok egyre nagyobb nyomás alá helyezik Szerbiát annak érdekében, hogy hozzon létre orosz katonai bázist az ország területén. Ez bele illik abba a képbe, amely szerint a Valdaj Klub egyes tagjai és más orosz közvéleményformáló személyiségek Koszovó megtámadására igyekeznek feltüzelni Szerbiát.

Orosz nyomás

Oroszország belgrádi nagykövete arról beszélt egy interjúban, hogy orosz katonai bázisra “lenne szükség” Szerbiában. Alekszandr Bocan- Harcsenko ezt ugyan nem követelte, hanem csak felvetette, vagyis “bedobta a köztudatba”.

– Egy orosz katonai bázis létrehozása Szerbia szuverén ügye, ami azonban az Orosz Föderációnak is érdeke

– jelentette ki az SM.Newsnak nyilatkozva Bocan- Harcsenko, az Orosz Föderáció szerbiai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

A jelekből ítélve tehát az oroszok nincsenek megelégedve azzal, hogy Szerbiában jelenleg “csak” orosz humanitárius központ működhet, amelynek alkalmazottai nem kaptak diplomáciai státust.

– Ami a közös humanitárius központot illeti, létezik, humanitárius katasztrófa esetén működik, és képes a válságkezelésre

– nyilatkozta az orosz nagykövet, aki szerint fontos ugyan a gazdasági együttműködés, de a baráti kapcsolatoknak “politikai összetevői” is vannak.

– Természetesen figyelembe vesszük a gazdasági szempontokat is. Szerbia baráti ország, Belgrád pedig alapvetően elutasítja az oroszellenes szankciókat, de a legkedvezőbb áron történő gázszállításról szóló egyezménynek politikai összetevője is van

– tette hozzá “sokat sejtetően” a nagykövet, ami azt jelzi, hogy Oroszország is nyomás alá helyezte Szerbiát a “színvallás” tekintetében. Ezt előbb a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka által tette meg, most pedig már “direktben”.

Bocan- Harcsenko megfogalmazása szerint Oroszország biztosítja Szerbia energiastabilitását, miközben folytatják a haditechnikai együttműködést is.

Levadásszák Szerbiát?

Ez a hír egyelőre nem jelent meg a szerbiai sajtóban, ami azonban csak idő kérdése, a Blic című napilap/hírportál azonban nemrégiben arról írt, hogy Oroszország zsarolja Szerbiát, amely addig kap olcsó gázt, amíg nem vezet be szankciókat Oroszország ellen.

Az orosz nagykövet akkor úgy fogalmazott, hogy erősen bízik ennek az “elvi irányultságnak” a folytatódásában.

A szerb elnök legutóbb a koszovói “határválságot” követően fogadta az orosz nagykövetet. Aleksandar Vučić akkor arról beszélt, hogy “jó beszélgetést” folytatott Bocan- Harcsenko “nagykövet úrral”, aminek során részletesebben megvitatták a kereskedelmi és gazdasági együttműködés számos kérdését, a regionális és globális politikai színtéren zajló eseményeket, különös tekintettel az ukrajnai konfliktusra, valamint a koszovói helyzetre.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava