Connect with us

Szerbia

LEGATYÁSODOTT: Egy „szerb szellembokszoló” videója, amely epilepsziát okoz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

studi misa vasi
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc
Meghívlak a Revolutba

Szerbiában erősítenek a Koszovóval kapcsolatos fejlemények közepette. Mivel „sem Szerbiának, sem a hülyeségnek nincs határa” Koszovót illetően, akár még röhögőgörcsöt, vagy esetleg epilepsziát is kaphatnánk, ha a helyzet nem lenne olyan súlyos, mint amilyen: merthogy lassan-lassan pszichiátriai méreteket ölt.

A videó, amely epilepsziát okoz

Miša Vacićnak, a Szerb Jobboldal nevű párt vezetőjének, és az áprilisi elnökválasztás volt jelöltjének ismét sikerült meglepetést szereznie (nem okoznia!) egyik legújabb videójával, amelyet a Twitteren tett közzé.

Vacić most éppen egy alig 13 másodperces videóval blamálja magát az szerb internet népe előtt, a felvételen „szellembokszolás” közben látható, amint egy stégen megküzd a „láthatatlan ellenséggel”.

Gyengébb idegzetűeknek nem ajánljuk a felvétel megtekintését, amelyen az „önmagához képest is szélsőjobbos politikus” gatyás mivoltában mutatkozik be, amint energikusan ugrándozik egy szál úszónadrágban, miközben hevesen püföli a levegőt, és teszi harcképtelenné a rátámadó fiktív gazfickókat.

A Vacić által vezetett Szerb Jobboldal sokak szerint az Aleksandar Vučić által irányított Szerb Haladó Párt szatellitszervezete, amire azt szokták felhozni bizonyítékként, hogy a szellembokszoló politikus Marko Đurić jelenlegi amerikai nagykövet tanácsadója volt, amíg az a szerb koszovói irodáját vezette.

Đurić egyúttal a Szerb Haladó Párt alelnöke is, tehát a szerb államfő helyettese és „egyik jobbkeze”, főleg ami a koszovói kérdéseket illeti, és ebben a kontextusban Vacić semmiképpen sem mellékszereplő.

A hős szellembokszoló videója eléggé szimptomatikus termék, amely akár arra is utalhat, hogy a szerb szélsőjobb szívesen nevezne be egy kis „szellemirtásra” Koszovóban, mint ahogy erről Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt szélsőjobbos tagja is éppen a mostani koszovói fejleményekkel kapcsolatban tett tanúbizonyságot .

Szerbia

A szerbiai ellenzék médiablöffnek tartja, és elutasítja a szerb elnök bejelentéseit

Közzététel:

a megjelenés dátuma

blöff
Marinika Tepić, Boško Obradović és Jelena Jerinić mind másképp ellenzékiek, de mindhárman ugyanazt mondják (Forrás: N1, Screenshot)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc
Meghívlak a Revolutba

A szerbiai ellenzék elutasítja, hogy bármiről is tárgyaljon a szerb elnökkel, amíg az nem teljesíti a tüntetéseken elhangzott követeléseket. Az ellenzék szerint Aleksandar Vučić elkésett a tárgyalási javaslattal, amellyel a nemzetközi közösség előtt kíván tetszelegni. Az ellenzék egy része az elnöki kezdeményezést médiablöffnek tartja, miután a szerb elnök hivatalos formában senkit sem hívott meg. A május eleji két tömeggyilkosságot követően kezdődött (ellenzéki) tiltakozások résztvevői nem akarnak előrehozott választásokat, hivatalosan csak a belügyminiszter és a titkosszolgálati vezető leváltását követelik, de a tömeg jelentős része a szerb elnök távozására is „igényt tartana”.

Előbb teljesítse a követeléseket

Aleksandar Vučić szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatóján” elpanaszolta, hogy hiába ajánlotta fel tárgyalási készségét az ellenzéknek, azzal senki sem kíván élni, és ezért kell előrehozott választásokat tartani Szerbiában, legalábbis ilyen végkifejletet vázolt fel.

A nyugati körökben legeurópaibbnak tekintett Szabadság és Igazság(osság) Pártjának alelnöke, Marinika Tepić úgy fogalmazott, hogy a szerb elnök először teljesítse a tiltakozások résztvevőinek követelései, azt követően lehet beszélni bármi másról.

Tepić szerint egyáltalán nem kézenfekvő, hogy a választásokat a mindenütt jelen lévő erőszak körülményei között tartsák meg.

– Abszolút megkésett és hazug tárgyalási felhívásról van szó, ez inkább csak fondorlat (spin), amit a szerb elnök azért folytat, hogy a nemzetközi közösség előtt bizonyítson

– jelentette ki az ellenzéki képviselő asszony, aki szerint sem az ő pártja, sem a „Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tömegmegmozdulásokat szervező többi ellenzéki párt nem akar tárgyalni Aleksandar Vučićtyal.

média, blöff

Gyakran összeakaszkodnak a parlamentben: Ana Brnbić és Marinika Tepić (Forrás: Screenshot)

A Szabadság és Igazság(osság) Pártjának frontembere, illetve frontasszonya egyértelműen közölte, hogy a tiltakozások mindaddig tartanak, amíg a tüntetők követeléseit nem teljesítik, ezt viszont a szerb elnök utasítja el.

Aleksandar Vučić már több alkalommal kijelentette, hogy semmi okát nem látja Bratislav Gašić leváltásának, a belügyminisztert ugyanis a Szerb Haladó Párt egyik „gyöngyszemének” tartja.

– Ő közülünk az egyik legjobb. A világon senki sem vetemedne arra, hogy tömeggyilkossággal vádolja meg a rendőrséget és az állami vezetést. Ez be fog kerülni a tisztességtelenség történelmébe

– dobott rá egy lapáttal a szerb elnök, aki nem először vette védelmébe a belügyminisztert.

Gašićot a szerda esti, vagyis a május nyolcadikai „nemzeti sajtótájékoztatón” miniszterelnök is a „szárnyai alá vette”, elvégre az elnök barátjáról és szellemi retyerutyájáról van szó.

Ez mind csak médiablöff

Elutasította a tárgyalásokat a szerb elnökkel Boško Obradović is, aki az erősen jobboldali Dveri nevet viselő párt vezetője.

Szerinte az elnöki javaslat csak olcsó médiablöff, miután semmiféle hivatalos meghívást nem kaptak, és feltételezhetően ilyesmi nem is létezik.

Obradović megjegyezte, hogy egyelőre az sem világos, hogy a szerb elnök miről akar tárgyalni, miután Vučić már semmiféle legitimitással nem rendelkezik, és miután már senki sem hisz neki.

Az ellenzéki vezető szerint az ország ügyeiről nem az elnöki palotában, hanem a parlamentben kellene tárgyalni, így például azt is ott kellene megvitatni, hogy mikor legyenek a következő választások, és hogy egyáltalán milyen választásokat tartsanak.

A Dveri vezetője szerint leginkább azt kellene napirendre tűzni, hogy átmeneti kormányt hozzanak létre, mert az az egyedüli mechanizmus, amely képes szavatolni a médiaszabadságot és a tisztességes választásokat.

Erről a szerb elnök hallani sem akar, bár ebben a kérdésben szerdán este önmagához képest viszonylag visszafogott volt, miután korábban többször is elmondta, hogy meg kell őt ölni ahhoz, hogy átmeneti korány jöjjön létre Szerbiában.

Ha valaki ezek után is kételkedik abban, hogy honnan ered leginkább az erőszak Szerbiában, az lapozzon vissza a BALK-on, és nézzen utána, hogy hányszor tetszelgett az áldozat szerepében a szerb államfő, hányszor szólította fel az ellenfeleit és ellenségeit arra, hogy öljék meg őt.

Más sem kapott meghívót

A szerb államfő nem csak a jobboldalnak nem küldött meghívót, hanem a baloldalnak sem, amit Jelena Jerinić, a Baloldali Zöld Klub parlamenti képviselője is megerősített.

– A tárgyalásokra szóló meghívásokat a szerb elnök csak a médiában küldözgeti, vagyis formális értelemben semmiféle meghívók nem érkeztek

– nyilatkozta az N1-nek Jerinić, aki a többiekkel összhangban szintén megerősítette azt az ellenzéki álláspontot, hogy a megmozdulásokon előterjesztett követelések teljesítéséig semmiféle párbeszédről sem lehet szó.

Jerinić úgy fogalmazott, hogy a szerb elnök a választások kiírását a kezdetektől lebegteti, mint az ellenzéki követelések teljesítésének alternatíváját, ami az utcai megmozdulásokat szervező szerbiai ellenzék számára elfogadhatatlan.

A BALK-on korábban már írtunk arról, hogy az előrehozott parlamenti választásokat „kategorikusan elutasítja” a társutas Szerbiai Szocialista Párt vezetője, Ivica Dačić is, de őt lehet, hogy azóta már lekenyerezték, mert olyan híresztelések terjedtek el, hogy esetleg őt teszik meg miniszterelnöknek a megint csak esetleg távozó Ana Brnabić helyett.

Dačić szerint nem igazak azok a híresztelések, hogy ő venné át a kormányfői posztot, ha netalán Brnabić benyújtja a lemondását, és erről nem is tárgyalt Vučić elnökkel az egy nappal korábban tartott találkozójukon.

Amikor a jelenlegi szerbiai politikai elitről és annak viselt dolgairól beszélünk, akkor sohasem szabad szem elől téveszteni, hogy többnyire olyan szereplőkről van szó, akik cinkelt lapokkal játszanak, egyiknek-másiknak pedig a kabátujjában ott lapul egy ötödik, netalán egy hatodik ász is.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava