Connect with us

Koszovó

ELHALASZTOTTÁK: Az amerikaiak rászóltak a koszovói kormányra

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A pristinai kormány egy hónappal elhalasztotta a Szerbiában kiadott személyigazolványokra és rendszámokra vonatkozó intézkedések végrehajtását – jelentette több pristinai hírportál is. A Telegrafi szerint a döntés azt követően született, hogy az amerikai nagykövet találkozott a koszovói miniszterelnökkel és az államfővel, akiktől 30 napos halasztást kért. A koszovói miniszterelnöknek azonban van egy feltétele, miután a szerbek barikádokat emeltek, és többször is a levegőbe lőttek.

Kézi vezérlés

Jeffrey Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete azt kérte Albin Kurti miniszterelnöktől és Vjosa Osmani államfőtől, hogy 30 nappal halasszák el annak a két határozatnak a végrehajtását, amely a Szerbiában kiadott rendszámtáblák és személyi igazolványok lecserélésére vonatkozik.

Hovenier szerint a két intézkedést tartalmazó koszovói döntés teljesen helyénvaló, és összhangban van a brüsszeli megállapodással, de a halasztásnak meg kell történnie, mert a döntéssel kapcsolatban téves információk jelentek meg, és félreértések történtek. Erre utalva a nagykövet a következőket mondta:

– Az Egyesült Államokat nem aggasztja a döntés. Találkoztam Osmani elnökkel, Kurti miniszterelnökkel, Bislimi miniszterelnök-helyettessel és Gërvalla külügyminiszterrel, hogy egyértelmű kérést tegyek az Egyesült Államok kormánya részéről arra vonatkozólag, hogy 30 nappal halasszák el a határozat végrehajtását.

A koszovói vezetés tavaly szeptemberben az Európai Unió közbenjárására módosította a rendszámtáblák cseréjérről hozott döntését, most viszont az Egyesült Államok kérésére/nyomására kényszerül változtatni.

Hovenier szavai szerint az amerikaiak azt remélik, hogy az uniós partnerekkel közösen dolgozhatnak a feszültségek csökkentésén.

Az esetleges (újabb) félreértések elkerülése végett az Egyesült Államok koszovói nagykövete megjegyezte, hogy nem a koszovói miniszterelnök határozatának megsemmisítését/visszavonását kérik, hanem “hogy egyértelmű legyen”, annak az elhalasztását.

Hivatalosan is elhalasztják

Az amerikai nagykövettel folytatott megbeszélést követően Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Twitteren hozta nyilvánosságra azt a hivatalos közleményt, amellyel szeptember elsejére teszik át a pénteki döntés végrehajtásának kezdetét.

Vagyis nem mondanak le róla, mivel azt az Egyesült Államok sem kéri tőlük, hanem csak egy hónappal későbbre halasztják. Ha jó indulatúak akarunk lenni, akkor azt is mondhatjuk, hogy ennyi időt adnak a diplomatáknak a békés megoldás megtalálására, ugyanakkor a nacionalisták is kapnak egy hónapot arra, hogy megverjék a harci dobokat.

– Nemzetközi szövetségeseinkkel együttműködve megígérjük, hogy 30 nappal elhalasztjuk a szerbiai határátkelőhelyeken a gépkocsik rendszámára és a belépési-kilépési okmányokra vonatkozó határozatok végrehajtását a Szerbiai határon

– írta a határozathoz fűzött bejegyzésében a koszovói miniszterelnök.

Kurti szerint akkor tesznek eleget a nemzetközi/amerikai kérésnek, hogy ha a szerbek minden barikádot elbontanak, és visszaállítják a teljes mozgásszabadságot Koszovó északi részén.

– A koszovói kormány határozottan elítéli az utak obstruálását Koszovó északi részén, és a lőfegyverek használatát a felfegyverzett személyek részéről, amit annak a szándékával tettek, hogy destabilizálják Koszovót, és veszélybe sodorják a lakosság és az ország békéjét és biztonságát

– olvasható a koszovói miniszterelnök által közzétett fejléces, de aláírás nélküli közleményben, amely szerint mindezt (értsd: az ellenállásnak ezen módját) a belgrádi kormány találta ki, és onnan jött az erre történő ösztönzés, vagy mondjuk azt, hogy a felbujtás is.

A közlemény szerint az amerikai nagykövet által fent említett személyek megbeszélést folytattak az amerikai és az európai “nemzetközi képviselőkkel”, és ennek során ígéretet tettek arra, hogy szeptember 1-re teszik át a július 29-i döntés végrehajtásának kezdetét.

És itt szerepel az a Kurti által külön kiemelt feltétel is, hogy erre csak akkor kerül sor, ha torlaszok elbontásra kerülnek minden úton Koszovó északi részén.

A Koszovói Köztársaság fejléces közleménye végül köszönetet mond a nemzetközi partnereknek, különösen pedig Jeffrey Hovenier amerikai nagykövetnek a közbenjárásért és a részvételért.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava