Connect with us

Szerbia

A MIGRÁCIÓ FIZETŐKAPUJA: Embercsempészbandát lepleztek le Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migranssatrak
TÁBOR: Migránssátrak Horgosnál néhány nappal ezelőtt, itt razziázott most a szerbiai rendőrség (Fotó: BALK)
A cikk meghallgatása

Migránsokat csempésző újabb csoportot leplezett le a szerb rendőrség. A szerb belügyminisztériumi tájékoztatás szerint kedden a magyar határhoz közeli Horgoson 120 illegális bevándorlót is elfogtak, helyi illetékesek ezt a számot 250-re teszik. A migránsoknál állítólag fegyvereket, útleveleket és más dokumentumokat találtak, amivel a szerb belügyminisztérium maga cáfolta meg korábbi állításait, miszerint a migránsoknak nincsenek okmányaik, és nincs náluk fegyver. A BALK már egy évvel ezelőtt “mítosznak” nevezte, hogy a migránsoknak nincsenek okmányaik, azok nélkül ugyanis nem tudnának sehol sem megszállni, vagy pénzt felvenni a Western Unionnál. Az egész csak mese-mese-meskete.

Átnyomják őket a határon

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter a helyszínen azt közölte, hogy mindenkinek, aki belép Szerbia területére, meg kell adni a megfelelő tiszteletet, de “egyetlen felfegyverzett csempészbanda sem fog Szerbián keresztülhaladni anélkül, hogy felfednék, felszámolnák és megbüntetnék”.

– Szerbia ügyel arra, hogy az ország egész területén csakis az államnak legyen monopóliuma fizikai erőszak alkalmazására

– fejtette ki a “dicséretes” belügyminiszteri hozzáállást az újabb négy éves mandátumra pályázó Vulin, majd hozzátette, hogy Szerbia nem engedi meg, hogy bárki is veszélyeztesse vagy megváltoztassa az ott élő emberek életmódját.

– Ebben az országban betartjátok a törvényeket, és nem lesztek felfegyverkezve

– tette hozzá fenyegetőleg Vulin, aki nem mulasztotta el megismételni azt a mantrát, miszerint, “Szerbia nem lesz a migránsok parkolópályája”. Ez alatt akár azt is érthetjük, hogy úgyis átnyomják a migránsokat a magyar és egyéb határokon.

Független médiabeszámolók szerint a mostani akció során a rendőrök késeket és lőfegyvereket találtak, valamint több száz útlevelet és személyi okmányt zsákmányoltak, amelyeket a csempészek vettek el a migránsoktól. Az embercsempészbandáról egyébként részleteket nem közöltek.

Itt jegyzendő meg, hogy miként változik a szerbiai narratíva, amely korábban még azt tartalmazta, hogy a migránsok “jóságos emberek”, akik a légynek sem ártanak, fegyvereik és okmányaik pedig nincsenek.

Második látszatakció

Ez már a második, migránsok elleni látszatakció júliusban, miután a hónap elején a makkhetesi erdőben csapott össze két migránscsoport, az összetűzésnek halálos áldozatai is voltak.

Ezt követően a rendőrség a kelebiai erdőnél 85 embert vett őrizetbe, mindössze egy nappal azt követően, hogy a BALK helyszíni beszámolót tett közzé a migránsok éjszakai tevékenységéről a makkhetesi erdőben.

Lényegében ugyanarról a nagy kiterjedési erdőről van szó Szabadkától északra, amely a magyar határ mentén húzódik meg, egyes részeit pedig másképp-másképp hívják, attól függően, hogy melyik külvárosi településhez esik közel.

MIGRÁNSTANYA: 100-200 migráns lakik az egyik szabadkai magánszállodában (Fotó: BALK)

MIGRÁNSTANYA: 100-200 migráns lakik az egyik szabadkai magánszállodában (Fotó: BALK)

A szerb-magyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma is. Ezért nem sokat jelent, ha a migránsok közül átmenetileg kétszázat-háromszázat kivonnak a forgalomból, csak Szabadkán jelenleg többezer migráns lehet az erdőben, elhagyatott épületekben és a különböző magánszállodákban.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok ezért sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később megint a magyar határnál bukkannak fel, ezért állítottuk az előbb, hogy “átmenetileg vonják ki őket a fogalomból”.

Az Afrikából és a Közel- Keletről érkező migránsok úti célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

Az sem zárható ki, hogy az embercsempészek már valahol külföldön maguk szervezik “a migránsok szerbiai látogatását”, hogy ezzel folyamatos pénzforráshoz jussanak. Egyes megfogalmazások szerint “a magyar határ a migráció fizetőkapuja”, innen 3500-5000 euróba kerül egy-egy migráns becsempészése az Európai Unióba.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava